Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Tehisaruga arvutite sadu: Microsofti järel esitlesid ka teised suuremad tegijad oma uusi tooteid

Copy
Microsoft tegi eile otsa lahti, tutvustades oma uusi sisseehitatud tehisaruga arvuteid. Kohe pärast seda tõid ka kõik teised suuremad tootjad välja oma Windowsiga mudelid, mis toetavad Microsofti tehisintellekti Copilot+. Microsoft ennustab, et lähema aasta jooksul müüakse 50 miljonit nn AI PCd.
Microsoft tegi eile otsa lahti, tutvustades oma uusi sisseehitatud tehisaruga arvuteid. Kohe pärast seda tõid ka kõik teised suuremad tootjad välja oma Windowsiga mudelid, mis toetavad Microsofti tehisintellekti Copilot+. Microsoft ennustab, et lähema aasta jooksul müüakse 50 miljonit nn AI PCd. Foto: JASON REDMOND / AFP / SCANPIX

Microsoft esitles esmaspäeval oma tehisaruga Surface seeria arvuteid, kus on sees võtmerolli mängiv uhiuus tehisaru Copilot+. Sellega pääses paisu tagant valla ka kõigi teiste tootjate tehisintellektiarvutite väljakuulutamine.

Uued arvutid, mis toetavad Microsofti Windows 11 uuendust tehisintellektiga (TI), peavad vastama kindlatele riistvaranõuetele ja ilmselt lubas Windowsi tootja Microsoft need välja kuulutada kohe pärast seda, kui ise oli oma Surface'i seeria uued mudelid avalikuks teinud.

Kõigepealt aga Microsofti enda Surface Laptopist: see on õhemate raamidega ekraani ümber, täiustatud PixelSense'i puuteekraaniga, millel on HDRi ja Dolby Vision IQ tugi, ning nagu oodatud, on nüüd klaviatuuril endise parempoolse vähekasutatud menüünupu asemel tehisaru ehk Copiloti eriklahv.

Uus Surface Laptop pidi olema üle 86 protsendi kiirem kui vanem Surface Laptop 5 (uutel mudelitel enam numbreid nimes pole). Aku kestab kuni 22 tundi, aktiivse veebikasutusega kuni 15 tundi. Surface Laptop on praegu ettetellitav ja maksab alates 1000 dollarist (ligi 920 eurot).

Microsoft soovitab uue põlvkonna arvutit osta, kuna esimest korda on see pühendunud tehisaru teenustele: vestlusrobot töötab masinas kiiresti ja ilma netiühenduseta, lisaks on uutes seadmetes juba privaatsusküsimusi tekitanud funktsioon Recall, mis salvestab arvuti oleku, sealhulgas ekraanipildid iga teatud aja tagant ning neid hetki saab funktsiooniga Recall tagasi võtta. Kuigi salvestused pidid olema krüpteeritud ja ainult kasutaja arvutis, on juba hakatud privaatsusküsimuste pärast muretsema

Dellil tulid välja viis uut TI-arvutit

USA arvutitootja Dell esitles kohe pärast Microsofti üritust oma uusi tooteid ja see on viimaste aastate suurim tooteuuendus Dellilt.

Erinevalt teistest tootjatest on Delli uued Copilot+ arvutid olemasolevate mudelite uuendused, mitte täiesti uued süsteemid. 

Pane tähele parempoolse Alt-klahvi kõrval olevat uut tehisaru nuppu - see olevat sajandi uuendus klaviatuuri muutmisel.
Pane tähele parempoolse Alt-klahvi kõrval olevat uut tehisaru nuppu - see olevat sajandi uuendus klaviatuuri muutmisel. Foto: Dell

Ärikasutajatele on nüüd olemas Dell Latitude 5455 ja Latitude 7455 mudeleid, mis on praeguste Latitude 5450 ja 7450 sülearvutite uuendused. Latitude 5455 on 14-tolline klaviatuuriga mudel, samas kui Latitude 7455 pakub 360-kraadist 2-ühes disaini. Suurim uuendus mõlemas mudelis on Snapdragon X Plus kiipide integreerimine, kusjuures Latitude 7455 võimaldab ka üleminekut Qualcommi tippklassi Snapdragon X Elite protsessorile.

Tavakasutajatele tulid välja uued versioonid Inspiron 14 ja Inspiron 14 Plus mudelitest, mis mõlemad sisaldavad Qualcommi uusi Arm-põhiseid protsessoreid. Nii Snapdragon X Plus kui ka X Elite kiipidel on närvivõrgu protsessorid, mis on eriti olulised tehisaru algoritmide kiiremal jooksutamisel.

Mõned tehisaru võimalused, mis tulevad uutesse arvutitesse

Uued tehisintellekti võimalused Microsofti Copilot+ mootoriga aitavad tootjate sõnul oma arvutiga palju rohkem asju vähema vaevaga ära teha.

Recall jätab meelde kõik, mida oled oma seadmes teinud ja salvestab selle turvaliselt arvutisse, mitte pilve, muutes jätkamise sealt, kus pooleli jäid, kiireks ja lihtsaks. Nii saab tehisaru abiga otsida faile ja rakendusi, millega töötasid nädalaid tagasi, kasutades otsinguks loomulikku ja kirjeldavat keelt samamoodi, nagu vestlusrobotiga suheldes.

Cocreatori abil saab luua tehisintellekti abiga pilte, kasutades kirjeldavate sõnade ja «pintslitõmmete» kombinatsiooni. Pilti saab muuta täpselt selliseks, nagu soovid, kui vaja seda PowerPointi esitluse jaoks või lihtsalt dokumendi illustratsiooniks.

Reaalajas subtiitrid lisavad võimaluse tõlkida mis tahes reaalajas või eelsalvestatud heli 44 keelest inglise keelde, muutes videokõnede ajal sõprade ja kolleegidega ühenduse pidamise sujuvamaks.

Uued Windows Studio efektid reguleerivad valgustust ja pakuvad uusi loomingulisi filtreid videokõnedesse.

Automaatne ülieraldusvõime kasutab tehisaru, et täiustada videoid ja mänge reaalajas paremaks kui nende kvaliteet tegelikult on. Seda saab teha otse mängimise ja voogesituse ajal.

HP tõi 90ndad tagasi, kuid ainult nimes

Veel üks suur arvutitootja HP esitles samuti oma uusi mudeleid. Nii nagu Microsoft tekitas segadust nimedest numbrite eemaldamisega, otsustas HP tagasi tuua ammu unustatud möödunud sajandi brändi. HP-l oli Omnibooki-nimeline toode aastatel 1993–2002.

HP tarbijatele mõeldud personaalarvutitoodete asepresident Pierre-Antoine Robineau tunnistab, et nende kaubamärkidega nagu Spectre, Pavilion ja Envy valitseb kerge segadus. Asjade lihtsustamiseks loobub HP kõigist neist nimedest ning ühendab tooted Omni- eesliite alla. Sülearvutite jaoks kasutatakse Omnibooki, lauaarvutite jaoks Omnideski ja kõik-ühes seadmete puhul Omnistudiot. Iga kategooria jaoks lisatakse number või täht 3, 5, 7, X või Ultra, mis näitab, kui tipptasemel see mudel on. Omnibook Ultra on näiteks kõrgeima taseme sülearvuti. 

HP uus Copilot+ AI ehk tehisaruga sülearvuti.
HP uus Copilot+ AI ehk tehisaruga sülearvuti. Foto: HP

Uus Omnibook on koguni veel pikema aku tööajaga kui Microsofti masin - kuni 26 tundi.

Esimesed uued sülearvutid selle uue nimesüsteemi all, mis avalikkuse ette jõudsid, olid Omnibook X ja Elitebook Ultra. Neil on väga sarnased spetsifikatsioonid. 

Mõlemad on varustatud 14-tollise 2,2K eraldusvõimega puutetundliku ekraaniga, uue Windows 11-ga, muidugi tehisintellekti klahviga ja -funktsioonidega.

Kahest USB-C pesast ja ühest USB-A-st võib tänapäeval isegi piisata, sest lisaseadmeid sülearvuti taga enam nii palju ei kasutata. Kõrvaklappide pesa on siiski alles. Nagu kõik teised äsja välja kuulutatud Copilot+ arvutid, töötavad nii Omnibookil kui ka Elitebookil Qualcommi Snapdragon X Elite protsessor.

Omnibook X hind algab 1200 dollarist (1100 eurot) 1 TB salvestusruumiga, Elitebook Ultra aga 1700 dollarist (1566 eurot).

Averi uuel Swift 14 AI masinal on mingi salapärane märk puuteplaadil

Acer tuli ka välja uue mudeliga. 

See oli üks esimesi arvuteid, millele Copilot+ on kohe süsteemi sisse ehitatud ja mis võivad radikaalselt muuta seda, kuidas me personaalarvutitega suhtleme.

Recall ehk tagasikutsumise tööriist on olemas, mis lubab kasutajatel leida puuduvad failid loomuliku vestluse kaudu tehisaruga. Kirjeldada saab kõiki vihjeid, mida faili kohta mäletad ja Recall alustab jälitamist. Lisaks saab Swift 14 AI-l kerida ajaskaalat minevikku, mis näitab, mida varem arvutis oled teinud. Sisseehitatud tehisaru lubab ka reaalajas tõlkeid ja kõnede subtiitreid mis tahes reaalajas või eelsalvestatud videole. Copilot+ toetab praegu 44 keele tõlget inglise keelde.

Acer Swift 14 Ai-l on tehisaru võimalused kõik juba sisse ehitatud, kuid arvutit saab osta alates juulist.
Acer Swift 14 Ai-l on tehisaru võimalused kõik juba sisse ehitatud, kuid arvutit saab osta alates juulist. Foto: Acer

Kuna Acer Swift 14 AI on TI arvuti, on sellel sisseehitatud piltide ja teksti generaator tekstiviipade põhjal. Auto Super Resolution suurendab automaatselt mängude graafika eraldusvõimet ja kaadri värskendussagedust, ilma et see mõjutaks jõudlust. Windows Studio Effectsi tööriistakomplekt kasutab kunstmõistust valgustingimuste parandamiseks ja soovimatu müra kõrvaldamiseks videokõnede ajal.

Acer Swift 14 AI on kergmetallist korpusega ja sellel on Qualcomm Snapdragon X protsessor, integreeritud NPU, mis lubab kuni 45 triljonit toimingut sekundis ja 14,5-tolline WQXGA puuteekraan. Aku kestab terve päeva.

Sülearvuti tuleb müügile juulis hinnaga 1100 dollarit (1013 eurot).

Lenovol on väljas kaks uut tehisaru-arvutit

Osana Microsofti algatatud suurest tehisarvutite sajust toob ka Lenovo välja kaks uut Windows 11 sülearvutit, millel on Qualcommi Snapdragon X Elite kiip ja Copilot+.

ThinkPad T14s Gen 6, mis on sisuliselt Lenovo populaarseim ärisülearvuti, saab Inteli või AMD x86 protsessori asemel Arm-põhise kiibi, millel on olemas ka kunstmõistuse jaoks vajalik närvivõrguprotsessor ehk NPU.

Yoga Slim 7x sai aga täiesti uue korpuse, et parandada X Elite´i jõudlust ja energiatõhusust.

Uus Yoga Slim 7x.
Uus Yoga Slim 7x. Foto: Lenovo

Slim 7x on üsna MacBook Airi moodi, sellel on 14-tolline 3K eraldusvõimega ja 90 Hz värskendussagedusega OLED-ekraan.

Küljelt leiab kolm USB-C 4 porti, traadita ühenduseks on uusim Wi-Fi 7 ja klaviatuuril tehisaru eraldi klahv.

70 Wh aku kestab terve päeva.

Yoga Slim 7x peaks müüki tulema juunis hinnaga alates 1199 dollarist (110 eurot).

Asuse esimene tehisaruga CoPilot+ arvuti on Vivobook S 15

Ka Asus astus uute tehisaruga arvutite väljatoojate rivvi. Vivobook S 15 jookseb Qualcommi Snapdragon X-seeria protsessoritel. Asus lisas, et Arm-põhine kiip ei täienda mitte ainult mõnda praegust Vivobooki funktsiooni, vaid paneb ka uued TI-põhised programmid ja tööd lendama närvivõrguprotsessori toel.

Uus Asuse tehisaruga arvuti sisaldab natuke ka Asuse enda kunstmõistust.
Uus Asuse tehisaruga arvuti sisaldab natuke ka Asuse enda kunstmõistust. Foto: ASUS

Uuel Vivobook S 15-l on sama OLED-ekraan nagu eelmisel Inteli põlvkonnal (15,6-tolline, 16:9 kuvasuhtega ja 2880 x 1620 pikslise eraldusvõimega), kuid õhem korpus (1,39 cm) ja kitsamad ekraani raamid. S 15 on kas 12-tuumalise Snapdragon X Elite või 10-tuumalise X Plus protsessoriga. Mõlemad S 15 konfiguratsioonid saavad hakkama kuni 32 GB sisemälu ja 1 TB PCIe 4.0 SSD salvestusruumiga ning neil on kaks USB-A porti, kaks USB 4.0 Type-C porti, üks HDMI 2.1, heli/mikrofoni kombineeritud pesa ja microSD-kaardi lugeja. Samuti on olemas Wi-Fi 7 ja Bluetooth 5.4.

Vivobook S 15 on Asuse esimene seade, millel on oma patenteeritud rakendus StoryCube, mis kasutab tehisaru RAW-fotode ja videofailide sortimiseks, redigeerimiseks, haldamiseks ja eksportimiseks.

Asus Vivobook S 15 hind algab 1299 dollarist (1200 eurot).

Tagasi üles