Vaata videot Airbus esitles oma tuttuut kiirkopterit

tehnika.postimees.ee
Copy
Foto: Airbus

Reuters annab teada, et Airbus Helicopters tutvustas eksperimentaalset pool-lennukit, pool-helikopterit, astudes jälle tubli sammu edasi tuleviku kopterite arendamil kasvava konkurentsi tingimustes.

200 miljonit eurot maksev Racer on ainulaadne demomudel, mis ühendab traditsioonilised ülemised horisontaalsed rootorid kahe ettepoole suunatud propelleriga, eesmärgiga ühendada stabiilsus ja kiirus, lühendades kriitiliste missioonide, näiteks otsingu- ja päästeoperatsioonide reageerimisaegu.

«On missioone, kus kiireim võimalik ligipääs töötsoonile on eluliselt tähtis. Me räägime sageli «kuldse tunni» aknast,» ütles Airbus Helicoptersi tegevjuht Bruno Even Reutersile, viidates ajavahemikule, mida peetakse meditsiinilise abi andmisel kõige kriitilisemaks.

Selliseid disaine võiks pakkuda ka sõjalisteks arenguteks, kuna NATO viib läbi suuremahulist uuringut järgmise põlvkonna kopterite kohta. Palju sõltub sellest, kuidas planeerijad tulevasi vajadusi määratlevad.

Foto: Airbus

Racer, mis lendas esimest korda aprillis ja varjatult, sumises mööda 150 tööstuse juhtivtöötaja, poliitiku ja Euroopa Liidu esindajaga publikust, kes olid kogunenud Airbus Helicoptersi baasi Marignane'is Lõuna-Prantsusmaal, kus seda õhusõidukit on järk-järgult seitse aastat arendatud.

Airbus, maailma suurim tsiviilkopterite tarnija, on aastaid eksperimenteerinud uute helikopteridisainidega, konkureerides selliste ettevõtetega, nagu Lockheedi Sikorsky, mis püstitas oma X2 demokopteriga üle kümne aasta tagasi kiirusrekordi.

Racer on täiesti uus järglane Dauphini-põhisele X3 demomudelile, mille Airbus avalikustas lähedalasuvas lennubaasis salaja 2010. aastal ja mis saavutas mitteametliku kiirusrekordi.

Mõlema disainid püüavad ületada takistusi suure kiirusega kopterlennul, ühendades fikseeritud tiibadega lennukite ja tavaliste helikopterite eelised.

Kuid puudub üksmeel, milline võiks tuleviku helikopter välja näha.

Foto: Airbus

Raceri avalik debüüt toimus paar kuud pärast seda, kui Itaalia Leonardo ja USA tootja Bell leppisid kokku järgmise põlvkonna kallutatava rootoritehnoloogia arendamises, mis asendab helikopteri tunnusmärgi – ülemised rootorid – täielikult.

Leonardo juhib ka eraldi projekti järgmise põlvkonna kallutatavate rootorite arendamiseks tsiviilotstarbeks. Selle AW609 on ainus olemasolev tsiviildisain, kuid seda pole veel sertifitseeritud.

Kallutatavad rootorid tuginevad küljele paigaldatud rootorite pööramisele 90 kraadi, et tõusta ja seejärel edasi liikuda. Selle tehnoloogia pooldajad väidavad, et see võimaldab suuremat kiirust ja ulatust, mis sobivad sõjalisteks missioonideks. Kriitikud väidavad, et kallutusmehhanism saavutab suurema kiiruse ainult suurema keerukuse ja hoolduskulude arvelt.

Airbus teatas, et Racer lendab 400 km/h, võrreldes traditsiooniliste helikopterite kiirusega, mis on alla 300 km/h. Bell ütleb, et selle V-280 Valori kallutatavate rootoritega disain, mille Pentagon hiljuti valis, saavutab kruiisikiiruseks üle 400 km/h.

Allikas: Reuters

Tagasi üles