Neste laiendab elektriautode laadimisvõrku Soomest Leeduni

tehnika.postimees.ee
Copy
Neste avab üle kolme Balti riigi uued laadimisjaamad, nii et suvel ei tohiks ringi reisivad elektriautode omanikud enam hätta jääda.
Neste avab üle kolme Balti riigi uued laadimisjaamad, nii et suvel ei tohiks ringi reisivad elektriautode omanikud enam hätta jääda. Foto: Neste

Neste jätkab elektriautode laadimisvõrgu laiendamist. 2024. aastal on ettevõttel plaanis avada Eestis kaks uut suure võimsusega elektriautode laadimisjaama ning 2026. aasta lõpuks omab Neste Baltikumis juba 30 laadimisjaama. Märkimisväärse investeeringu tegemiseks sai Neste aprillis 2024 EL-ilt rahastust 1,9 miljonit eurot.

«Liikluse elektrifitseerimine on tugev trend. Maailmas on iga viies müüdud uus auto juba elektriauto. Meil uueneb autopark suhteliselt aeglaselt ja sõidukite keskmine vanus on üle 13 aasta. Seega on veel mõnda aega sisepõlemismootoriga autosid teedel rohkem kui elektriautosid. Samas oleme näinud 2024. aastal elektriautode ja hübriidide müügi kasvu uute autode turul, lisaks kasvab ka kasutatud elektriautode import,» ütles Neste Eesti äriklientide müügijuht Martin Õunap.

Nende muutustega kooskõlas on asunud Neste oma elektriautode laadimisjaamade võrku välja arendama Soomes ja Baltikumis.

«Hetkel on Nestel Eestis kiirlaadimisjaam nelja laadijaga Tallinnas Kadaka tankla territooriumil ning sel aastal avame veel kaks kiirlaadimisjaama – ühe Pärnus ja teise Tallinnas –, kus igas jaamas on neli laadijat, kuni 150 KW laadimisvõimsust laadija kohta ning makseterminal. Samuti plaanime uusi jaamu avada 2025. ja 2026. aastal,» ütles Õunap.

Neste uued kiirlaadimisjaamad Eestis on kõik uue põlvkonna elektriautode laadimisjaamad, kus kasutuses on Euroopas levinuim CCS2-tüüpi pistikuühenduse standard. Süsteem tunneb ära, kas pistikusse ühendatakse suurema või väiksema sõiduulatusega, täiesti tühja aku või pooltühja akuga sõiduk.

Kasutusel on makseterminalid, millega saab laadimise eest tasuda pangakaardiga või Neste kaardiga, samuti saab laadimise eest maksta Neste äpiga.

Lisaks uute jaamade avamisele teeb Neste koostööd Eesti kohalike laadimisteenuse pakkujatega, kes on paigutanud oma laadijaid Neste tanklatesse. Sellised tanklad, kus Neste koos oma partneritega on panustanud elektrilaadimise kättesaadavuse laiendamisse, asuvad Tallinnas Sõle ja Smuuli tanklates. Pärnus Niidu tn 9 pakub laadimisteenust Liff.

Sarnaselt Eestiga laiendab Neste elektriautode laadimisvõrku ka Lätis ja Leedus. Kokku on ettevõttel plaanis suurendada oma avalike võimsate laadimisjaamade arvu Baltikumis 30 jaamani.

2022. aasta lõpus avas Neste Soomes esimesed kergeid ja keskmise raskusega sõidukeid teenindavad avalikud Neste MY Uusiutuva Lataus laadimisjaamad. Eesmärk on ehitada 2024. aasta lõpuks Soome erinevates piirkondades asuvatesse jaamadesse ja põhimaanteede äärde üle 30 Neste MY Uusiutuva Lataus laadimisjaama. Pärast seda plaanib Neste laiendada elektriautode laadimisvõrku ka uutesse piirkondadesse, kus nähakse vajadust suure võimsusega laadimisjaamade järele.

Soomes on Neste sisenemine avalikule elektriautode laadimise turule hästi vastu võetud. Neste MY Uusiutuva Lataus pälvis ka turgu tähelepanelikult jälgiva taskuhäälingusaate Sähköautomiehet Aasta Elektriautode Laadimisvõrgu 2023 tunnustuse.

«Oleme pööranud tähelepanu oma suure võimsusega laadimispunktide heale asukohale, laadimisvõimsusele, laiadele parkimiskohtadele, valgustusele ja erinevatele makseviisidele,» ütles Õunap ning lisas, et elektrilaadijate võrgustiku laiendamine Eestis, Lätis ja Leedus ei tohiks suvel Eestis ja naaberriikides elektriautodega seiklevaid puhkajaid hätta jätta.

Tagasi üles