SÖÖ KIVE Google on hädas tehisaru juhitud otsinguga, mis annab kummalisi soovitusi (6)

Copy
Google´i tegevjuht Sundar Pichai kuulutas mai keskel toimunud suurüritusel I/O välja tehisaru toetatud otsingutulemused, mis on suurim muutus otsingufirma viimase veerandi sajandi ajaloo jooksul. Kuid nagu varemgi on juhtunud, vedas kunstmõistus mõnede valefaktidega alt. Näiteks kui küsiti, mitu kivi peaks iga päev sööma, sai vastuseks: Berkeley ülikooli geoloogide sõnul peaksid inimesed sööma vähemalt ühe väikese kivi päevas.
Google´i tegevjuht Sundar Pichai kuulutas mai keskel toimunud suurüritusel I/O välja tehisaru toetatud otsingutulemused, mis on suurim muutus otsingufirma viimase veerandi sajandi ajaloo jooksul. Kuid nagu varemgi on juhtunud, vedas kunstmõistus mõnede valefaktidega alt. Näiteks kui küsiti, mitu kivi peaks iga päev sööma, sai vastuseks: Berkeley ülikooli geoloogide sõnul peaksid inimesed sööma vähemalt ühe väikese kivi päevas. Foto: Glenn Chapman/AFP/Scanpix
  • Kunstmõistus võib olla liiga naiivne, et usubki Internetti postitatud igasugust sisu.
  • Ettevõte ise peab osasid avaldatud veidrusi manipuleerituteks, osad olevat juba kõrvaldatud.
  • Google võib saada tehisaruga konkurente ja nüüd tahetakse otsingut kiirelt täiustada.

Google teatas reedel, et astub kiireid samme, et parandada tehisintellekti  otsingutulemuste vigu,  kuna viimasel ajal on ettevõtet avalikult naeruvääristatud selle pakutud ülevaadete üle. Näiteks pakkus kunstmõistus, et Barack Obama on esimene moslemist USA president.

Google´i otsingumootori kasutajad on viimasel ajal jaganud sotsiaalmeedias nalju  kummaliste «AI ülevaadete» kohta, sealhulgas soovituste, et inimesed peaksid sööma kive või vaatama päikesesse ja muidugi tekitas ka segadust moslemist USA presidentide arv.

«Paljud näited, mida oleme kohanud, on olnud haruldased otsingu päringud ning oleme leidnud ka näiteid, mis on manipuleeritud või mida me pole suutnud korrata,» vastas Google´i pressiesindaja AFP päringule, «võtame ette kiireid meetmeid, kui see on meie sisupoliitika kohane ja kasutame neid näiteid, et arendada meie süsteeme, mõned meetmed on juba rakendatud.»

Näiteks Obama kohta esitatud valeväide rikkus Google'i poliitikat ja eemaldati, teatas pressiesindaja.

Usub tõesti kõike?

Ülevaade, et mittetoksilise liimi lisamine pitsakastmele on viis, kuidas juustu libisemist peatada, oli ilmselt pärit lapse postitusest Redditis, mis pani mõningaid sotsiaalmeedia kasutajaid küsima, kas tehisintellekt on piisavalt naiivne, et uskuda kõike, mida  internetist loeb.

Internet on alati olnud valeväiteid täis, kuid tehisaru ei suuda alati neil vahet teha. Nüüd võivad need lipsata ka masina poolt välja pakutud kindlasõnalistesse faktidesse.
Internet on alati olnud valeväiteid täis, kuid tehisaru ei suuda alati neil vahet teha. Nüüd võivad need lipsata ka masina poolt välja pakutud kindlasõnalistesse faktidesse. Foto: ekraanipilt / Google´i otsing

Google'i sõnul pakub ülekaalukas enamus tehisaru ülevaateid siiski usaldusväärset teavet ja tehnoloogiasse ehitatud kaitsemehhanismid on loodud selleks, et vältida kahjuliku sisu näitamist.

Konkurents sundis Google´i tehisaru-ülevaateid lisama

Hiljuti käivitas Google USA-s tehisintellekti genereeritud vastused otsingutele, mis on üks suurimaid muudatusi maailma juhtivas otsingumootoris viimase 25 aasta jooksul.

Google'i otsingutulemused hakkasid kuvama tehisaru kokkuvõtet lehe ülaosas enne tavapäraste linkide loetlemist.

Muutus levib peagi ka teistesse riikidesse, teatas Google´i tegevjuht Sundar Pichai.

Muutus tuleb ajal, mil Google tunneb üha suuremat survet tehisintellektil põhinevatelt otsingumootoritelt nagu Perplexity, samuti korduvatest kuulujuttudest, et ChatGPT looja OpenAI arendab oma tehisaruga otsingutööriista.

Uued kunstmõistuse soovitustega otsingutulemused on kasutusel juba ka Facebookis, Instagramis ja WhatsAppis, lastes kasutajatel saada veebist lisainfot ilma Google´ita.

Neid alternatiive kiidetakse mõnikord just selgema ja inimlikuma kogemuse pakkumise eest võrreldes klassikalise päringu sageli ülekoormatud otsingutulemustega.

Tagasi üles