Saksamaal on päikesepaneele nii palju, et elektrihinnad pöörasid negatiivseks (2)

tehnika.postimees.ee
Copy
Päikeseenergiajaam Saksamaal Freibergis. Paneelide ilmumine põldudele ja katustele on tekitanud päikesepaistelistel hetkedel energia ülekülluse, kuid õhtu, kui läheb hämaraks, tahetakse tarbida rohkem elektrit kui südapäeval. Lisaks Saksamaale on päikeseenergia üleküllusega kimpus ka teised Euroopa riigid.
Päikeseenergiajaam Saksamaal Freibergis. Paneelide ilmumine põldudele ja katustele on tekitanud päikesepaistelistel hetkedel energia ülekülluse, kuid õhtu, kui läheb hämaraks, tahetakse tarbida rohkem elektrit kui südapäeval. Lisaks Saksamaale on päikeseenergia üleküllusega kimpus ka teised Euroopa riigid. Foto: SEBASTIAN KAHNERT / SPA / Scanpix
  • Hinnad on langenud 87 protsenti — see on rohkem, kui lihtsalt kerge langus.
  • Hinnalangus kahjustab päikeseenergia tootjate kasumimarginaale.
  • Põhjuseks on eelmise aasta päikeseenergiabuum, mille käigus paigaldati rekordiliselt paneele.

Keskkonnasõbralikuma energia otsingutel on üks elektrivõrkude tugisammastest ehk tarbimise ja tootmise hoolikas tasakaalustamine löögi alla sattunud. See pole ainult lühiajaline probleem, vaid mõjutab ka uute elektrijaamade ehitust. Liiga suur tootmisvõimsus hävitab sisuliselt elektriturgu, kuna tootjad tahavad ka kasumit teenida. Saksamaa on nüüd silmitsi tõsise probleemiga, mis tuleneb päikese- ja tuuleenergia ehk muutuvate taastuvenergiaallikate üleküllusest teatud aegadel. See aeg ongi praegu käes.

Tohutu hinnalangus kahjustab praegu päikeseenergia tootjate kasumimarginaale, teatas Bloomberg, aeglustades nii jõupingutusi päikeseenergia tootmise laiendamiseks ja takistades ka püüdlusi süsinikuheite vähendamiseks.

Kuid suurim mõju on siiski efektiivsuse puudumine. Tarbijad kasutavad nimelt kõige rohkem energiat siis, kui päike ei paista, näiteks õhtul pärast töölt koju naasmist, mis tähendab, et palju energiat raisatakse.

Ka täna on elektri hind kuni kella kaheksani õhtul mõistlik, kuid päikese jõudmine õhtul paneelide jaoks ebasobiva nurga alla kergitab nii Eestis kui Saksamaal elektrihinda kohe hüppeliselt. Nii tuleb ajal, kui kõik töölt (või rannast) koju jõuavad, hakata maksma energia eest mitu korda rohkem, kui südapäeval. 

Keskmiselt saadi Saksamaal hinda 9,1 eurot megavatt-tunni eest päikese ajal, mis on oluliselt allpool mitte-päikeseenergia tundidel makstud 70,6 eurost.

Päikeseenergia tormipuhang

Energiahinna järsu languse põhjuseks on Saksamaa eelmise aasta suur päikesepaneelide buum, mille käigus paigaldati rekordilised 14 280 megavatti päikeseenergia võimsust, mis on peaaegu kaks korda rohkem, kui eelmisel aastal.

See probleem ei piirdu ainult Saksamaaga, vaid kimbutab ka teisi Euroopa riike, sealhulgas Eestit. USA-s on California osariik praegu sama probleemiga silmitsi, mis muudab energiahinnad mitte nii kuldseks ja aeglustades päikesepaneelide paigaldamise tempot.

Lühiajaliselt on California seadusandjad juba reageerinud, makstes päikeseenergia tootjatele vähem toetust, mis muidugi ärritab sektori tegijaid, samuti püüab osariigi võrguoperaator ülejäävat energiat müüa rohkem naaberosariikidele.

Salvestus peab päästma

Pikaajaliseks lahenduseks on muidugi energiasalvestussüsteemide paigaldamine, mis suudavad talletada üle jäävat päikeseenergiat, et tarbijad saaksid seda kasutada pilvistel päevadel ja õhtuti, kui energiatarbimine on ajalooliselt kõrgeim. Üks pakutud lahendus on suurendada ülekandevõimsust ja võrgutasemel salvestust, kuid need lahendused on seni veel halvasti juhitavad ja majanduslikult vähetasuvad.

Saksamaa võiks teise võimalusena hakata ka piirama päikese- ja tuulegeneraatorite tootmist, mida praegu siiski välditakse. Samal ajal siluvad sellised riigid nagu Soome ja Prantsusmaa oma võrkudes tootmist märkimisväärse hulga stabiilsete energiaallikatega, nagu hüdro- ja tuumaelektrijaamad. Mõlemad võivad võrgukoormust siluda, mis vähendab oluliselt tegevuskulusid. Lõppkokkuvõttes leitakse tõenäoliselt mingi ohutu ja kasulik tase taastuvallikatest kõikuva tootmisega elektijaamade integreerimisel võrku koos hüdro- ja tuumaelektrijaamadega, sealhulgas selliste uute allikatega, millel on tugev koormuse jälgimise võimekus, nagu TerraPower Natriumi sulasoolasalvestiga reaktor, mis suudab tipphetkedel kiiresti välja anda kuni 500 MW energiat ligi viieks tunniks.

Seni peavad riigid, kus on päikeseenergia ülejääk, elama läbi energia hindade kõikumiste, mis on nagu sõit Ameerika mägedel.

Allikad: Bloomberg, Futurism, Hackaday

Tagasi üles