Päevatoimetaja:
Kaido Einama

New Yorgi politsei saadab nüüd väljakutse peale kõigepealt kohale drooni

Copy
New Yorgi politsei on varemgi droone kasutanud. Näiteks möödunud aastal uuriti sellega hairünnakut Queensis. Sel aastal aga plaanitakse hakata reageerima automaatse tulistamistuvastamise süsteemi märguannetele, et kiirelt kohapeal vaadata, kas on tekkinud ohuolukord. Samuti võib mehitamata lennuvahend välja lennata teatud tüüpi politseiväljakutsete puhul.
New Yorgi politsei on varemgi droone kasutanud. Näiteks möödunud aastal uuriti sellega hairünnakut Queensis. Sel aastal aga plaanitakse hakata reageerima automaatse tulistamistuvastamise süsteemi märguannetele, et kiirelt kohapeal vaadata, kas on tekkinud ohuolukord. Samuti võib mehitamata lennuvahend välja lennata teatud tüüpi politseiväljakutsete puhul. Foto: Shannon Stapleton / Reuters / Scanpix
  • Tulistamistuvastamise süsteemi häire korral tahetakse droon kohale saata automaatselt.
  • Eelmisel aastal oli skandaal, kui politseipatrull kiikas õhust inimeste aiapidudele.
  • Teatud 911 väljakutsete peale saadetakse sündmuskohta kõigepealt mehitamata lennumasin.

New Yorgis pole kiirreageerijatena esimesena sündmuskohal mitte hambuni relvastatud eriüksuslased, vaid mõnikord hoopis mehitamata lennuvahendid. Nimelt alustab New Yorgi politsei (NYPD) programmi, mille käigus lennatakse teatud sündmustele reageerides kõigepealt kohale drooniga.

Peagi hakkavad droonid politseinikega kaasas käima teatud kindlat tüüpi hädaabitelefoni 911 väljakutsetel kogu linnas, teatasid NYPD ametnikud.

Uus droonide esmareageerimisprogramm (Drone as First Responder ehk DFR) jõustub juba lähikuudel. Alustatakse viiest politseijaoskonnast, kust saadetakse droonid teatud 911 kõnedele reageerimiseks kohe teele enne, kui patrullpolitseinikud sündmuskohale jõuavad.

Kolm programmis osalevat jaoskonda asuvad Brooklynis, neljas Bronxis ja viies katab Central Parki. Jaoskonnad valiti lähtuvalt viimastest kuritegude trendidest.

Katustele droonilennuväljad

Selleks, et esmareageerija saaks kohe startida, ehitatakse jaoskondade katused ümber kahe drooniplatvormi toetamiseks. Kuigi droonid tõusevad ja maanduvad jaoskonna katusele, asub piloot NYPD ühisoperatsioonide keskuses politsei peakorteris Lower Manhattanis ja edastab videot koos taevast mõõdetavate telemeetriliste andmetega väljas olevatele patrullpolitseinikele.

Droonid saadetakse enamasti tulistamiskohtadele ja need reageerivad ShotSpotteri süsteemi hoiatustele, mis on loodud tulistamiste automaatseks tuvastamiseks heli järgi, teatas NYPD.

«Katsetame droonide võimet reageerida ShotSpotteri tulistamiste tuvastussüsteemi hoiatustele autonoomselt,» ütles politsei pressiesindaja, «politseinikud saavad juba ShotSpotteri hoiatusi nagu teisi ülesandeid oma politseiraadiotes ja nutitelefonides, kus on teave tulistamise täpse aja ja koha kohta. Süsteem saadab nüüd ka tulistamise pikkus- ja laiuskraadi droonidele.»

Droonipiloodid saavad koordinaatide järgi juhtida lennumasina tulistamiskohta «enne politseinike kohalejõudmist,» ütles pressiesindaja, «politseinikud näevad oma nutitelefonide kaudu, mida näeb droon reaalajas.»

Ühtlasi on lennuvahendite infrapunakaameratest näha ka inimesed ja muud soojemad objektid, kui lennatakse öisel ajal või kui otsitakse kedagi näiteks põõsaste vahelt.

Sellised näevad välja New Yorgi politsei lendavad abilised.
Sellised näevad välja New Yorgi politsei lendavad abilised. Foto: Luiz Rampelotto/EuropaNewswire/Scanpix

NYPD-l on praegu 85 drooni. Tavaliselt kasutatakse kaugjuhitavaid lendajaid suurtel sündmustel, nagu aastavahetusel Times Square'il, inimrohketel protestidel ja suuremates politseioperatsioonides. Droonid on kutsutud teenistusse veel hoonete ja sildade konstruktsioonide stabiilsuse kontrollimiseks pärast õnnetusi.

Mehitamata lennuvahendite kasutamine New Yorgi politsei poolt kasvas eelmisel aastal rohkem kui 400 protsenti, kuid neid ei saa kasutada «loata jälitustegevuseks» ega «liikluse jälgimiseks või kahtlustatavate sõidukite kinnipidamiseks,» öeldakse politsei teates.

Droonide abi ei tohi kasutada ka rutiinsetel patrullidel, kuigi pole selge, kuidas uus pilootprogramm seda reeglit mõjutab.

Kriitikud on jaoksondade droonikasutust juba rünnanud, väites, et kaugjuhitavad silmad taevas on «düstoopiline tehnoloogia,» mis tallab jalge alla elanike kodanikuõigusi.

Eelmisel aastal lükatigi tagasi plaan lennutada droone Brooklyni J’Ouverti festivali kohal tööpüha paiku. Siis puhkes ka skandaal, kui politseinikud tahtsid õhust mehitamata lennuvahenditega jälgida pühade ajal toimuvaid tagaaia pidusid. Seda peeti liiga räigeks privaatsuse rikkumiseks. Eralennutajatele aga anti eelmisel aastal järele ja leevendati New Yorgis kehtivaid droonilennutamise piiranguid.

Tagasi üles