Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Ühendriikides alustab tööd uus laskemoonatehas – kaup läheb Ukrainasse (1)

Copy
General Dynamics ja Tactical Systems uue suurtükiväe mürskude tootmise tehase avamistseremoonial Mesquite'is.
General Dynamics ja Tactical Systems uue suurtükiväe mürskude tootmise tehase avamistseremoonial Mesquite'is. Foto: REUTERS / Shelby Tauber

Ameerika Ühendriikides lükati käima uus laskemoonatehas, mis keskendub 155 mm suurusega mürskude tootmisele. New York Timesi teatel rajatakse see tehas Texase osariiki Mesquite'isse, et varustada Ukraina relvajõude. See on alates Ukraina konflikti algusest esimene uus laskemoona tootev tehas, mille Pentagon ehitab.

Tehase tootmisvõimekus on märkimisväärne, ulatudes 30 000 mürsuni kuus, mis on kaks korda rohkem kui senine tootmismaht USAs. Eksperdid märgivad, et Ukraina sõjaväe vajadused võivad selle koguse aga ära tarbida nädalaga, arvestades operatsioonide praegust intensiivsust.

Artikli autorid viitavad NATO peasekretäri statistikale, mis näitab, et Kiievi väed kasutavad päevas 4000 kuni 6000 mürsku. See statistika pärineb kommentaarist, mis käsitles Ukraina vastupealetungi septembris 2024.

Kuigi USA on üks paljudest riikidest, kes toetavad Ukrainat relvastusega, on Pentagonil suuremad plaanid.

Selleks et Ukraina suurtükiväe varustamine oleks tagatud, seadis Pentagon eelmisel aastal tootmise eesmärgiks 100 000 mürsku kuus 2025. aasta lõpuks. Tehased Scrantonis ja Wilkes-Barre'is valmistavad kokku umbes 36 000 mürsku kuus.

Eesmärk 100 000 mürsku kuus tähendab tootmise peaaegu kümnekordset kasvu, võrreldes mõne aasta taguse ajaga.

Ameerika Ühendriigid on alates sõja algusest 2022. aasta veebruaris tarninud Kiievile üle kolme miljoni 155-millimeetrise mürsu.

Venemaa sõjaväe eksperdi ja Carnegie sihtasutuse vanemteaduri Michael Kofmani sõnul on laskemoona tootmise pidev kasv oluline USA ja Ukraina pikaajalisi vajadusi silmas pidades. Kuid need 2025. aasta lõpu tootmise eesmärgid võivad jõuda sellesse sõtta liiga hilja ja tõenäoliselt on Venemaa suurtükitoodang sel hetkel ikkagi suurem kui USA-l ja Euroopal kokku.

«Oletagem, et pooleteise aasta pärast valmistavad või ostavad nii USA kui ka Euroopa kumbki üle miljoni mürsu, mida on arvatavasti ikkagi vähem, kui Venemaa sel aastal toodab,» lisas Kofman.

Mesquite'i tehas saavutab oma täieliku tootmisvõimsuse järgmisel aastal, kohalikule majandusele lisandub umbes 350 töökohta, ütlesid ettevõtte ametnikud.

Tagasi üles