ONGI NII? Lapsed usaldavad roboteid inimestest rohkem

tehnika.postimees.ee
Copy
Õpetaja Eve L'Eplattenier ja koolieelikud suhtlevad 23. veebruaril 2024 Lääne-Šveitsis Lausanne'is asuvas Šveitsi Föderaalse Tehnoloogiainstituudi ülikoolilinnakus asuvas lasteaias La Nanosphere hariva ja interaktiivse roboti Naoga. Teadlaste uuring kinnitab, et lapsed võivadki roboteid usaldada kohati rohkem kui inimesi. Illustreerival pildil olijad pole mainitud uuringuga seotud.
Õpetaja Eve L'Eplattenier ja koolieelikud suhtlevad 23. veebruaril 2024 Lääne-Šveitsis Lausanne'is asuvas Šveitsi Föderaalse Tehnoloogiainstituudi ülikoolilinnakus asuvas lasteaias La Nanosphere hariva ja interaktiivse roboti Naoga. Teadlaste uuring kinnitab, et lapsed võivadki roboteid usaldada kohati rohkem kui inimesi. Illustreerival pildil olijad pole mainitud uuringuga seotud. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / Scanpix

Me kõik teame ulmeteoseid, kus lapse on üles kasvatanud robot ja neil tekib omavahel tugev side. On sellel tõepõhi all või on tegemist kirjanike tulevikufantaasiaga? Teadlased tegid kummalise avastuse, et uue põlvkonnaga võibki see juhtuda, et nad usaldavad juba roboteid rohkem, kui tavalisi inimesi.

Keset aina kasvavat tehnoloogiamaailma tõuseb ka robotite usaldusväärsus laste silmis, ületades isegi usalduse inimeste vastu, selgub värskest uuringust.

Robot kasvatab üles lapse? Tulevikust tuleb masin oma loojat kaitsma ja neil tekib isa-poja suhe? Selgub, et see polegi nii eluvõõras ulme, nagu alguses võiks arvata. Rahvusvaheline teadlaste meeskond on leidnud, et robotite usaldamise aeg võib olla käeulatuses uue põlvkonnaga. Uuringus, kus osales 111 last vanuses 3 kuni 6 aastat, näitasid uurimisalused üles eelistust usaldada rohkem roboteid, ja olid leplikumad, kui robotid tegid vigu.

Lapsed peavad omandama tohutul hulgal uusi teadmisi, õppides maailma tundma ja eraldama fakte väljamõeldistest. Selle uue uuringuga soovisid teadlased näha, kuidas lapsed võtavad vastu teavet erinevatest allikatest.

«Küsimus on selles, kuidas lapsed valivad, kellelt õppida, kui nad seisavad silmitsi vastandlike arvamustustega?» kirjutavad teadlased oma avaldatud artiklis, mis ilmus väljaandes Computers in Human Behavior.

Lapsed jagati erinevatesse rühmadesse ja neile näidati videoid, kus robotid ja inimesed nimetasid objekte – mõned neist olid lastele tuttavad, kuid mõned täiesti uued, mille nimesid nad ei teadnud.

Inimeste ja robotite usaldusväärsust näidati, andes tuttavatele objektidele valed nimed, näiteks nimetades taldrikut lusikaks. Nii said teadlased manipuleerida laste arusaamaga sellest, keda usaldada.

Robotiga sõbraks

Kui nii inimesed kui robotid olid võrdselt usaldusväärsed, eelistasid lapsed siiski pigem küsida robotitelt uute asjade nimesid ja aktsepteerida nende märgistusi õigetena.

Veelgi enam, lapsed eelistasid roboteid, kui neilt küsiti, kellega nad jagaksid oma saladusi, kellega sooviksid sõbraks saada ja keda nad tahaksid oma õpetajana näha.

Miks lapsed mõnikord roboteid rohkem usaldavad, pole veel teada. Teadlaste sõnul läheks selleks vaja lisauuringut.
Miks lapsed mõnikord roboteid rohkem usaldavad, pole veel teada. Teadlaste sõnul läheks selleks vaja lisauuringut. Foto: Ghasoub Alaeddin / Pixabay

«Laste arusaamad eksivate agentide kohta erinesid samuti, kusjuures ebausaldusväärset inimest peeti tahtlikult eksijaks, kuid mitte ebausaldusväärset robotit,» kirjutavad teadlased, «need leiud viitavad sellele, et laste arusaamad roboti usaldusväärsusest on eraldi nende hinnangust roboti soovitava sotsiaalse suhtluspartnerina.»

Reaktsioonides esines ka personaalseid erinevusi: vanemad lapsed usaldasid inimesi rohkem kui nooremad, kuid ainult siis, kui robot osutus ebausaldusväärsemaks, võrreldes inimesega. Kogu uuringu tulemused näitasid, et osalenud lapsed pidasid sama usaldusväärseid roboteid usaldusväärsemateks kui usaldusväärseid inimesi.

Koolidesse robotid?

Üks valdkond, kus see uuring võib olla vajalik, on haridus, eriti maailmas, kus lapsed on üha enam ümbritsetud tehnoloogiaga.

Teadlased ei küsinud, miks need lapsed tundsid, et robotid, keda nad kohtasid, olid usaldusväärsemad kui inimesed. Lisaks ei pruugi videote põhjal korraldatud suhtlus alati täpselt kajastada reaalseid interaktsioone, seega on vaja veel uut uuringut, mis sisaldab otseseid kohtumisi, et kinnitada teadlaste saadud tulemusi.

«Mis täpselt roboti juures teeb selle eelistatuks, jääb veel lahtiseks küsimuseks,» kirjutavad teadlased.

Uuring on avaldatud ajakirjas Computers in Human Behavior.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles