Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Hiina saadab varsti orbiitidele kümme tuhat sidesatelliiti

Copy
Hiina kanderakett Zhuque-2 on juba viinud orbiidile esimesed satelliidid. Peagi hakkab neid välja lendama tuhandeid.
Hiina kanderakett Zhuque-2 on juba viinud orbiidile esimesed satelliidid. Peagi hakkab neid välja lendama tuhandeid. Foto: Wang Jiangbo / Xinhua via ZUMA Press / Scanpix

Madalad orbiidid kubisevad varsti sidesatelliitidest: aprilliks oli Elon Muski Starlink orbiidile saatnud 5874 satelliiti ning plaanis on luua kuni 42 000 tehiskaaslase konstellatsioon madalal Maa orbiidil. Seega on igati loogiline ka hiinlaste soov kümme tuhat kosmoseaparaati ümber Maa tiirlema panna ja seda nad nüüd plaanivadki.

Shanghai Lanjian Hongqing Technology Company (ehk Hongqing Technology), mis on seotud Hiina raketitootjaga Landspace, plaanib sisenemist kosmilise side turule oma tehiskaaslaste võrgustikuga Honghu-3, mis võib kosmosekonkurentsi ja satelliitide hulka orbiidil veelgi tihendada.

Hiina uued satelliidiplaanid

Space Newsi andmetel esitas firma 24. mail rahvusvahelisele telekommunikatsiooni liidule taotluse, et paigutada uue konstellatsioonina oma satelliidid 160 orbitaalsele väljale (orbital planes).

Väga paljut pole siiski avalikkusele teada antud selle ca 10 000 satelliidi orbiidile viimise ajakava kohta.

Teadaolevalt on Honghu konstellatsioon kolmas suur initsiatiiv Hiina organisatsioonidelt, et paigutada kosmosesse suuri satelliidistruktuure. Enne seda tehti kaks Hiina megakonstellatsiooni ettepanekut, Guowang ja G60 Starlink. Lisaks on Hiina korporatsioon Huawei teatanud, et kavatseb 2030. aastaks ehitada oma satelliidivõrgu, mis katab internetiga kogu maailma.

Shanghai Hongqing Technology on tuntud oma Halli tõukurtehnoloogia poolest ja plaanib rajada uue satelliitide masstootmise tehase Wuxi linna. Nad on juba katsetanud Jinwu-200 krüptoonkütusega Halli tõukuri tehnoloogiat edukalt Honghu-2 satelliidil, mis saadeti orbiidile detsembris koos Landspace'i kanderaketiga Zhuque-2.

Konkurents kosmoses tiheneb

Mitmed ettevõtted Hiinas valmistuvad saatma satelliite parvekaupa ehk konstellatsioonidena orbiidile. Lisaks Landspace'ile on kosmosessse minemas veel Space Pioneer, Galactic Energy, iSpace ja teised.

Landspace arendab edasi ka oma Zhuque-3 raketti, mis on samuti taaskasutatav nagu SpaceXil, valmistatud roostevabast terasest. Lisaks ehitatakse vedela metaankütusega raketti (methane-liquid oxygen launcher). Selle esimest lendu on oodata 2025. aastal. Esialgse info järgi suudab rakett viia orbiidile kaupa või satelliite, mis kaaluvad umbes 21 tonni.

Neid ambitsioonikaid plaane toetades ehitab Hiina praegu Wenchangi lähedale uut kommertskosmosejaama. See suurendab märgatavalt Hiina stardivõimekust, et teenindada kõigi nende megakonstellatsioonide vajadusi.

Konstellatsioonid toovad esile uued ohud

Nende suurte muutustega ägeneb võitlus satelliitinterneti turul, kuid lisaks tekitavad sellised satelliidiparved madalal orbiidil tõsise ohu nii astronoomiale valgusreostuse ja vaatluskatkestuste kaudu kui ka tulevastele kosmosereisidele.

Astronoomid muretsevad, et need satelliidiparved segavad öötaeva vaatlemist. Tehiskaaslaste tekitatud valgusribad võivad varjata vaadet tähtedele ja teistele taevakehadele, muutes raskemaks universumist selgete fotode tegemise.

Ohud aga sellega ei lõpe. Juba praegu on orbiidil tuhandeid Starlinki satelliite ja plaanid veel kümnete tuhandete lisamiseks ennustatavad aina suurenevat kokkupõrkeriski lähiaastatel madalal Maa orbiidil. Lisaks muutub suur osa neist satelliitidest kasutuskõlbmatuks, suurendades kosmoseprahi ohtu. Kui kehad peaksid hakkama kokku põrkama, suureneb orbiidil tiirleva kosmoseprügi hulk, mis omakorda kokku põrgates vallandab aina kiireneva prügistamise, mis võib tulevikus ohustada igasuguseid kosmosereise ja jätta meid maapinnale lõksu. 

Allikad: Interesting Engineering, Space News

Tagasi üles