Krokodillide rünnakud ja mobiiltelefonide kasutus ongi omavahel seotud – tõsiselt!?

tehnika.postimees.ee
Copy
Foto: crocattack.org

Nutitelefonid vajavad tina, mida sageli kaevandatakse ebaseaduslikult Indoneesias. Kui ebaseaduslikud tinakaevandused hüljatakse, täituvad need veega. Krokodillid tulevad kohale lähedal asuvatest veekogudest, otsides toitu, kuna kalapüük ja muud inimtegevused on neile saagipuuduse tekitanud. Selle tulemusena suureneb krokodillirünnakute arv.

See on lühiversioon. Siin on aga pikem lugu.
20. sajandi intensiivse küttimise järel naasevad soolase vee krokodillid (Crocodylus porosus) nüüd Bali ja Java saarte juurde. Krokodillirünnakud on muutunud tõsiseks probleemiks. Aastatel 2013–2023 toimus üle 1000 rünnaku, mille tagajärjel hukkus 486 inimest.

Kuid need rünnakud ei ole jaotatud ühtlaselt. Rünnakute asukohad hõlmavad Bangka-Belitungi saarestikku, mis asub Sumatra kagurannikul. Nendel saartel leidub palju tina.

Saared, kus leidub tina

Bangka-Belitungi provints koosneb kahest suurest saarest ja sadadest väiksematest saartest. Siin elab umbes 1,5 miljonit inimest. Tina on piirkonna majanduse põhialus.

Tina on nutitelefonide tootmiseks hädavajalik, kuna seda kasutatakse erinevate komponentide ühendamiseks. Indoneesia on Hiina järel tinatootmises teisel kohal maailmas ja toodab umbes kolmandiku maailma tinavarust. Indoneesias tuleb peaaegu kogu tina – 90% – Bangka-Belitungi saartelt.

Bangka-Belitungi tinakevandus
Bangka-Belitungi tinakevandus Foto: WILLY KURNIAWAN

Autoritaarse Suharto valitsuse ajal kontrollis tina kaevandamist keskvalitsus. Pärast Indoneesia demokratiseerumist 1998. aastal sai Bangka-Belitungi piirkondlik valitsus tinatootmise enda kontrolli alla. 2001. aastal andis valitsus kodanikele õiguse tina kaevandada. Ebaseaduslike tinakaevanduste arv kasvas seaduste vastuvõtmise järel neljakordseks.

Kahe aastakümne jooksul on ebaseaduslik tinakaevandamine hävitanud suure osa provintsi bioloogilisest mitmekesisusest, eriti kalapopulatsioonid. See töö on inimestele ohtlik – igal aastal sureb õnnetuste, sealhulgas krokodillirünnakute tõttu umbes 150 kaevurit. Kaevurid on tunginud ka krokodillide elupaikadesse, näiteks mangroovidesse.

Meeleheitel inimesed ja krokodillid

Ebaseaduslik tinakaevandamine toob krokodillid inimestele lähemale, luues uusi, kuigi kehva kvaliteediga elupaiku. Pärast kaevurite käsitsi tinamaagi väljakaevamist täituvad jäänud kraatrid veega, moodustades basseinid, mida nimetatakse «kulongideks» (ehk indoneesia keeles vanglaks).

Need kulongid asuvad sageli veekogudele piisavalt lähedal, et pärast üleujutust võivad sinna elama asuda kalad ja muud saakloomad. Need kaevandusbasseinid ulatuvad palju kaugemale sisemaale kui saarte looduslikud veekogud, võimaldades krokodillidel jõuda palju kaugemale sisemaale. Näljased krokodillid tulevad kala otsima, kuid võivad rünnata ka koeri või inimesi.

Kaevanduskraatreid Indoneesias on võimalik näha satelliidipiltidel. Piltidel on näha kümneid veega täidetud kaevanduskraatreid Bangka-Belitungi saarte veekogude ääres. Lisaks kaevandamisele luuakse sageli metsade langetamise ja õlipalmide istutamise käigus kuivenduskraave. Need kraavid muudavad krokodillidel lihtsamaks jõuda piirkondadesse, kus töötajad võivad ujuda või kala püüda.

Kõik see tähendab, et krokodillirünnakute järsk suurenemine oli peaaegu vältimatu. Elupaikade hävitamine kaevandamise ajal või veekogude läheduses tähendab, et krokodillidel on inimestele lähemale jõudmine järjest lihtsam.

Aastatel 2013–2023 teatati nendel saartel peaaegu 100 krokodillirünnakust, mille tagajärjel hukkus 41 inimest. Nendest rünnakutest peaaegu kolmandik (32%) toimus praegustes või endistes tinakaevandustes ja kuuendik (16,5%) kaevandamise ajal.

Võrdluseks, samal aastakümnel Queenslandis oli vaid viis surmaga lõppenud ja 14 mittesurmavat rünnakut.

Kohaliku loodushoiuorganisatsiooni Alobi Foundation asutaja Langka Sani on öelnud: «Varem võisime aasta jooksul mitte kuulda ühestki krokodillirünnakust, samas kui nüüd on viimase kahe nädala jooksul olnud kümneid krokodillirünnakute juhtumeid.»

Tema organisatsioon on vastu võtnud kümneid krokodille, keda inimesed on rünnanud kättemaksuks krokodillirünnakute eest. Mõned neist krokodillidest asustatakse ümber.

Krokodillirünnakute vähendamine tähendab ebaseadusliku tinakaevandamise lõpetamist. Kas see on võimalik? Jah, aga see on ebatõenäoline. Riigile kuuluv tinakaevandusettevõte PT Timah pakub kaevuritele turvalisemaid töötingimusi. Kuid nad ei suuda konkureerida ebaseadusliku kaevandamise lisasissetulekuga.

See aga tähendab, et lähitulevikus on maailma nõudlus tina järele nutitelefonide jaoks surmava hinnaga.

Allikas: The Conversation

Tagasi üles