Vaata videot Hiiglaslik vandenõu: kuidas saadeti Kuule suur kulgur imepisikese maanduri sees? (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Foto: pexels.com

Kuul maandumise vandenõuteoreetikud on tõepoolest visad. Isegi 55 aastat pärast esimest kuundumist ja kõigi tõenditega, mis meil selle toimumisest on, leidub endiselt inimesi, kes usuvad, et need olid võltsitud.

Kuigi vandenõuteoreetikud keskenduvad tavaliselt esimesele kuundumisele, usuvad mõned, et neil on tõendeid ka järgnevate kuundumiste võltsimise kohta.

Üheks põhjuseks tuuakse, et nad ei suuda aru saada, kuidas kuukulgur (LunarRoving Vehicle ehk LRV) – tuntud ka kui Kuubagi – mahtus Apollo maandurisse. See vandenõuteooria on viimasel ajal uuesti esile kerkinud üsna arusaamatutel põhjustel.

Kuidas me teame, et NASA suutis LRV Kuu pinnale viia?

Esiteks on olemas hulgaliselt suurepäraseid kaadreid, kus kulgurid kihutavad Kuu pinnal ringi.

Lisaks oleks kummaline, kui NASA suudaks käivitada kõige edukama vandenõu Maa ajaloos, varjata tõde vaatamata 400 000 inimesele, kes programmis töötasid, ja seejärel unustada kontrollida, kas auto mahub maandurisse.

Kuidas NASA selle tegelikult lahendas?

Arvestades kõiki kaalu- ja ruumipiiranguid, on NASA päris osav pakkija.

«Raam oli valmistatud alumiiniumisulami 2219 torudest, mis olid kokku keevitatud ja koosnesid kolmest osast, mis olid keskelt hingedega ühendatud, nii et seda saaks kokku voltida ja riputada Kuu-mooduli sisemusse,» selgitab NASA.

«Sellel oli kaks kõrvuti asetsevat kokkupandavat istet, mis olid valmistatud torukujulisest alumiiniumist ja nailonvõrgust ning alumiiniumist põrandapaneelidest.»

Seega on asi selge. Kuul maandumised toimusid tõepoolest ja kui arvad, et oled leidnud pildi, mis seda ümber lükkab, siis Google on su sõber. Ja mida iganes sa teed, ära mine oma ideedega Buzz Aldrini juurde.

Allikas: IFLScience

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles