Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Odav ja lendab kaugele: USA katsetab uut tüüpi ballistilisi rakette (4)

Copy
Selline on üks nägemus väljatöötatavast odavast raketist, mida peaks saama kiiresti toota ja massiliselt kasutama hakata, kui suurem konflikt puhkeb.
Selline on üks nägemus väljatöötatavast odavast raketist, mida peaks saama kiiresti toota ja massiliselt kasutama hakata, kui suurem konflikt puhkeb. Foto: Integrated Solutions for Systems

USA uueks prioriteediks on saanud odavad kaugmaaraketid, mida konflikti korral oleks võimalik korraga suurel hulgal kasutada.

150 000 dollarit (138 000 eurot) maksvad tiibraketid on USA õhujõudude jaoks odav laskemoon, mida võib suure konflikti korral välja lasta tuhandeid. Need peaksid tabama vaenlase tagalat ja kaugeid sihtmärke.

Lahendust on juba välja töötama valitud neli ettevõtet ja aega on väga vähe: ülesandeks on antud järgmise seitsme kuu jooksul kavandada, ehitada ja katsetada USA õhujõudude jaoks uusi odavaid tiibrakettide kontseptsioone, kirjutab War Zone.

Eesmärgiks on ka tutvustada uusi tehnoloogiaid ja tehnikaid, mis lubavad tootmist kiiresti suurendada. Sellised relvad on eriti olulised tulevastes konfliktides näiteks Hiina vastu Vaikse ookeani piirkonnas, kus võib tekkida vajadus kümnete tuhandete sihtmärkide korraga tabamiseks.

Üks neljast ballistilise raketi pakkujast Leidos Dynetics on visandanud sellise õhurelva, mis võiks juba seitsme kuu jooksul katseteks valmis saada.
Üks neljast ballistilise raketi pakkujast Leidos Dynetics on visandanud sellise õhurelva, mis võiks juba seitsme kuu jooksul katseteks valmis saada. Foto: Leidos Dynetics

Välja valiti Anduril Industries, Integrated Solutions for Systems, Inc., Leidos Dynetics ja Zone 5 Technologies, et töötada välja prototüüplahendused lendude demonstreerimiseks 2024. aasta hilissuvel/sügisel. Need müüjad valiti välja enam kui saja kandidaadi seast tihedas konkurentsis.

Esimesed visandid, mida pakkujad on joonistanud, kujutavad radaritele halvasti nähtavaid väikeste tiibadega lennuvahendeid, mis lendavad kuni 925 kilomeetri kaugusele ja on lihtsad massiliselt toota. Mõned visandatud mudelid sarnanevad juba praegu kasutusel olevate liugpommidega.

Tavalised ballistilised raketid maksavad uute relvade oodatud hinnast enamasti ligi suurusjärk rohkem, 1–1,5 miljonit eurot või veelgi rohkem.

Tagasi üles