Elisa avas 4G testvõrgud 800 MHz sagedusalas

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil 4G modem.
Pildil 4G modem. Foto: Mihkel Maripuu

Elisa avas esimesed 4G testvõrgud 800 MHz sagedusalas, mille tegevuslitsentsid plaanib riik välja jagada käesoleva aasta teises pooles.

Võrreldes üle-eelmisel aastal jagatud LTE 2600 MHz sagedusega võimaldab 800 MHz katta Eesti kiire internetiga oluliselt kiiremini, kuna selleks on vaja ligi viis korda vähem tugijaamu kui 2600 MHz puhul. Madalam sagedus tagab ka märgatavalt parema siselevi hoonetes, mis võimaldab pakkuda mobiilse interneti teenuse kasutajale senisest kvaliteetsemat teenust ja märgatavalt suuremaid internetiühenduse kiiruseid.

Elisa plaanib kogu Eestit katva 4G leviala välja ehitada 800 MHz sagedusalas.

«Seni välja jagatud 4G litsentsidel kõrgematel 1800 MHz ja 2600 MHz sagedustel on aga samuti juba lähitulevikus väga oluline roll. Need levialad võimaldavad suurendada mobiilse interneti mahtude läbilaskevõimet tiheasustusalades, kus mobiilse interneti kasutajate arv kasvab ülikiiresti,» ütles Elisa juht Sami Seppänen.

Elisa võrkude valdkonna juhi Andrus Kaarelsoni sõnul avas Elisa esimese 800 MHz testleviala Võrumaal Kobela alevikus ja Läänemaal Haapsalu linnas.

«Elisa edasised 4G arendamise plaanid on suures osas rajatud 4G 800 MHz sagedusalale. See on sagedus, mis võimaldab kiirelt ja efektiivselt välja ehitada kogu Eestit katva ülikiire mobiilse interneti teenust pakkuva 4G võrgu,» ütles Kaarelson..

Võrreldes kolmanda põlvkonnaga kasvavad 4G võrgus mobiilse interneti maksimaalsed allalaadimiskiirused kuni 100 Mbit/s, kuid reaalsed saavutatavad kiirused jäävad vahemikku 20-60 Mbit/s.
Neljanda põlvkonna võrk võimaldab kasutada kiiret ühendust nõudvaid videokonverentsi teenuseid, vaadata üle interneti HD kvaliteediga videoklippe ning mängida online-mänge internetis, kus on nõutud senistest põlvkondadest väiksem IP pakettide hilistumine.

Praeguseks töötab Elisa 4G testvõrk 2600 MHz sagedusel Tallinnas, Tartus, Viljandis, Pärnus ja Haapsalus kesklinnas. Samuti on leviala avatud Tallinnas Lilleküla piirkonnas. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles