Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Hiiglaslik Starship püüdleb neljandat korda orbiidile – vaata otse, kas sedapuhku õnnestub

Copy
Foto: X/Twitter SpaceX @SpaceX

SpaceX kavatseb oma Starshipi kosmoselaeva neljandat korda orbiidile lasta 6. juunil, millalgi pärast kella 7.00 CDT (Central Daylight Time) ehk Eesti aja järgi kell kolm päeval. 

Seni on SpaceX teinud kolm katset saada oma futuristlik Starshipi rakett orbiidile, saavutades erinevaid eduna tõlgenatavaod tulemusi. Esimene lend lõppes raketi hävitamisega ohutuse huvides kolm minutit pärast starti. Teine katse lõppes esimese astme mootoririkke tõttu ja teine aste plahvatas 150 km kõrgusel pärast telemeetria kadumist. Kolmas lend näis olevat palju edukam, kuni esimene aste kaotati, kui pool selle tagasipöördumismootoritest keeldus töötamast, ja teine aste kaotati, kui kõrguskontrolli seade läks Maa atmosfääri taassisenemisel rikki.

SpaceX väidab, et need ebaõnnestumised on osa arendusprotsessist, mis hõlmab rakettide katsetamist kuni nende hävimiseni. Ettevõte väidab, et on kolmandast lennust saanud uusi õppetunde, sealhulgas vajadus paremate kütuse filtreerimissüsteemide järele ja täiendavate teise astme tõukurite lisamise vajadus, et tagada sõiduki juhtimine Maa atmosfääri naasmisel.

Neljanda lennu eesmärk on demonstreerida, kuidas Super Heavy esimene aste ja Starshipi teine aste saavad orbiidilt Maale naasta ja sooritada korraliku maandumise. Selliseid maandumisi ei kavatseta katsetada, kuid Super Heavy booster sooritab pehme maandumise Mehhiko lahes ning Starship proovib kontrollitud maandumist India ookeanis.

Kui soovite järgmist lendu vaadata, kuid teil pole võimalust reisida SpaceXi rajatisse Boca Chicas Texases, saab sündmust otseülekandena jälgida SpaceXi veebisaidil ning see kantakse üle ka ettevõtte X https://twitter.com/SpaceX (endise Twitteri) kontol.

Allikas: SpaceX ja New Atlas

Märksõnad

Tagasi üles