Hüljatud kaevandus Soomes muudetakse hiiglaslikuks gravitatsiooniakuks ilma vee abita (2)

tehnika.postimees.ee
Copy
Kui elektrituulikud ja päikesepaneelid on üsna meie vaateväljas, siis neist saadava energia ülejääki saab salvestada silma alt ära - maa all vanades kaevandustes, mille jaoks on Šoti firmal üsna lihtne tehnoloogia olemas.
Kui elektrituulikud ja päikesepaneelid on üsna meie vaateväljas, siis neist saadava energia ülejääki saab salvestada silma alt ära - maa all vanades kaevandustes, mille jaoks on Šoti firmal üsna lihtne tehnoloogia olemas. Foto: Gravitricity
  • See peaks olema võimeline salvestama kaks megavatti energiat.
  • Kaevandused on salvestite jaoks head nende suure sügavuse tõttu.

Üks Euroopa sügavamaid metallikaevandusi – Pyhäsalmi kaevandus Kesk-Soomes muudetakse Šoti firma abiga hiiglaslikuks gravitatsiooniakuks, mis on võimeline salvestama kuni 2 megavatti energiat.

Kuna planeet liigub aina enam taastuvenergia poole, tuleb peagi seista silmitsi elektri salvestamise probleemiga. Probleem on selles, et tuul ei puhu ja päike ei paista täpselt sel ajal, kui inimesed tahavad kõige rohkem energiat tarbida. Eriti tuulistel või päikesepaistelistel päevadel võidakse toota liiga palju elektrit, mis viib olukorrani, kus tarbijatele makstakse elektri tarbimise eest, et mitte võrku üle koormata. Kasutamata energia kaob nii-öelda õhku.

Oleks muidugi parem, kui saaksime selle energia hilisemaks kasutamiseks salvestada. Gravitatsiooniakud on üks viis seda teha.

Hoolimata põnevast nimest pole siin midagi metafüüsilist: gravitatsiooniakude idee tegelikult väga lihtne. Aegadel, mil energiatootmisallikad toodavad rohkem energiat kui nõudlus, kasutatakse üleliigset energiat raskuste (vee või mõnikord liiva kujul) ülespoole liigutamiseks, muutes selle potentsiaalseks energiaks.

Kui energiavarustus on madal ja hinnad kõrged, saab need raskused vabastada, toites turbiine, kui meie hea sõber (ja mõnikord ka surmav vaenlane) gravitatsioon neid Maa poole tõmbab.

Kuigi üldiselt on gravitatsiooniakud veehoidlad ja ka hüljatud kaevandused, mis liigutavad liiva või muid raskusi üles, siis nüüd on välja pakutud Šoti ettevõte Gravitricity poolt uutmoodi vintside ja tõstukite süsteem, mida saab paigaldada hüljatud kaevanduskäikudesse. Ettevõte paigaldab süsteemi 1400 meetri sügavusse tsingi- ja vasekaevandusse Pyhäjärvis Soomes.

«Kuna maailm toodab rohkem elektrit katkendlikest taastuvatest energiaallikatest, kasvab vajadus tehnoloogiate järele, mis suudavad energiat salvestada madala nõudluse perioodidel ja vabastada seda kiiresti, kui seda vajatakse,» ütles Gravitricity kaasasutaja Martin Wright tehnoloogia kohta möödunud aasta lõpus, «meie maa-alune gravitatsiooni energiasalvestus GraviStore kasutab gravitatsioonijõudu, et pakkuda parimaid salvestusomadusi võrreldes liitiumioonakude ja pumpadega hüdrosalvestusega – madalate kuludega ja ilma mingeid haruldasi muldmetalle vajamata.»

Gravitatsiooniakud hüljatud kaevandustes tõstavad raskusi sügavustest maapinna poole siis, kui energiat on üle ja lasevad vintside ja tõstukite vabastades allapoole veereda, tootes elektrienergiat näiteks siis, kui on tipptund või tuulevaikne ja pime. See aitab ületada energia tootmise ja tarbimise ajalisi erinevusi. Pyhäsalmi kaevandus on selleks ideaalne koht oma sügavuse ja juba olemasoleva infrastruktuuri tõttu.

Edinburghis asuv firma Gravitricity töötab praegu välja projekte, et alustada maa-aluste gravitatsioonienergiasalvestite rajamisega süvakaevanduste operaatoritele Sloveenias, Saksamaal, Tšehhi Vabariigis ja Soomes.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles