Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Kuulsate Abramsi tankidega on Ukrainas probleeme, eksperdid teavad ka põhjuseid (9)

Copy
M1A2 Abrams anti Ukrainale Vene kaitseliinidest läbimurdmiseks, kuid praegu peab lahingumasin võitlema kaitses, kus on oht vaenlase kätte langeda. Pildil on Abramsi tank Poolas õppustel.
M1A2 Abrams anti Ukrainale Vene kaitseliinidest läbimurdmiseks, kuid praegu peab lahingumasin võitlema kaitses, kus on oht vaenlase kätte langeda. Pildil on Abramsi tank Poolas õppustel. Foto: Capt. Tobias Cukale / USA armee / Scanpix
  • Väike droon suudab võimsa lahingumasina seisma panna, kuid ei hävita seda.
  • Teraspuurid tanki kohal on osutunud vajalikuks, kuid pole 100% kaitsvad.
  • USA otsustas kiirendada uue põlvkonna lahingutanki ehitamist pärast Ukraina kogemust.

USA poolt Ukrainale antud Abramsi lahingutankide kõrge maine jõudis kriitilise tähelepanu alla, kuna see võimas relv on praegu lahingutandritelt taandunud. Miks? Kostnud on kriitikat masina nõrkuste suhtes seoses uute lahinguvõtetega ja droonirünnakutega, kuid eksperdid arvavad, et praeguses olukorras olid need nõrkused ettearvatavad.

Ukraina sõdurid on mitmetes intervjuudes rääkinud, miks ei saa USA poolt Ukrainasse saadetud M1A1 Abramsi tanke kasutada venelaste rünnakute tõrjumiseks.

Need tankid saadeti Kiievi vastupanu tugevdamiseks Vene vägede vastu, kuid lahingute reaalsed olukorrad on tekitanud tõsiseid kahtlusi nende tõhususes. Vaatamata Ukraina ametnike pikale kampaaniale, mille tulemusel saatis USA 2023. aasta jaanuaris Ukrainasse 31 Abrams tanki, on need praegu rindelt ära võetud, kuna puutusid kokku mitmete takistustega.

Abramseid, millest igaüks maksab umbes kümme miljonit dollarit, peeti vajalikuks Vene kaitseliinidest läbimurdmiseks. 2023. aasta oktoobriks olid kõik 31 tanki Ukrainas kohal.

Kui tank liigub, saab sellest peamine sihtmärk

Pärast rindele ilmumist sattus kallis tehnika üsna kiiresti silmitsi suurte väljakutsetega, eriti Vene droonide tõttu, mis on vigastanud juba vähemalt viit tanki.

CNN-i hiljutises intervjuus väljendasid Saksamaal treeninud Ukraina tankimeeskonnad oma muret Abramsi tankide üle: «nende soomus ei ole hetkel piisav,» ütles üks meeskonnaliige Joker, «see ei kaitse meeskonda täielikult. Tänapäeval kasutatakse droone. Kui tank liigub, üritatakse alati seda tabada.»

Samas peetakse USA tankide soomust siiski tõhusamaks kui Vene oma.

Teine meeskonnaliige Dnipro rõhutas CNN-ile rääkides samuti, et Abramsi tankid on lahinguväljal «number üks sihtmärk»: «Ilma kaitseta ei jää meeskond lahinguväljal ellu.»

Probleeme oli ka elektroonikaga

Meeskonnaliikmed andsid teada ka sellest, et vihm või udu võivad põhjustada kondenseerumist, mis võib kahjustada sõiduki elektroonikat. Lisaks seisavad meeskonnad silmitsi laskemoona probleemidega, kuna praegused varud ei sobi nende lahinguvajadustega.

«See, mis meil on, sobib rohkem otsesteks tankide vahelisteks lahinguteks, mida juhtub väga harva,» selgitas Joker, «tavaliselt aga töötame nagu suurtükivägi.»

Abramsi tankide efektiivsust on takistanud ka kriitilise tähtsusega õhutoe puudumine, räägivad asjatundjad, mis on oluline kaasaegses sõjas. Ukraina tankimeeskonnad tõid esile NATO oodatud ja Ukraina tegelike tingimuste erinevuse. Abramsi tankid on loodud NATO stiilis sõjapidamiseks, mis tugineb tugevalt õhuväele ja suurtükiväele, et valmistada lahinguväli ette enne tankide ja jalaväe edasiliikumist.

Kolmkümmend üks tanki ei ole ka piisav, et lahinguväljal mingit suurt mõju avaldada.

Eesti ekspert: väikesed droonid suudavad tanki siiski peatada

Eesti kaitsetööstusettevõtte SensusQ ekspert Rainer Pihlakas juhib tähelepanu sellele, et kuigi droonid sageli ei suuda tanke päriselt hävitada nendega kaasas oleva väikese lõhkelaengu tõttu, võivad need siiski masina üsna kergesti liikumisvõimetuks muuta: «Kui nüüd ukrainlased päriselt pealetungile lähevad, siis nad saavad vigastatud tanke päästa, neid korda teha ja uuesti rindele saata. Kui aga venelased on pealetungiv pool, siis jäävad ka kergelt vigastatud tankid vaenlasele sõjasaagiks. See on üks põhjus, miks on ukrainlastel mõistlikum praegu tanke varuks hoida.»

Raske soomustehnika, nagu tank on luuredroonidel juba kaugelt märgata ning sellele saab peale saata ründedroonid. Praegu väga palju kasutatavate FPV- ehk pardavaatega  droonide lendu saab Pihlaka sõnul küll elektroonilise võitluse (EW) vahenditega häirida, aga selle vastu aitab omakorda tehisaru, mille abil droon lennu lõppfaasis lukustub sihtmärgile ja tabab seda igal juhul.

«Droonide vastu üritatakse tehnikat kaitsta nende katmisega teraspuuride ja muude vahenditega, aga enamasti saadetakse sihtmärgile peale rohkem kui üks droon,» selgitab Rainer Pihlakas, «sel juhul purustatakse terasvõrk esimese drooni poolt ja järgmistel on juba võimalik sihtmärki ennast, ehk siis antud juhul tanki tabada.»

Ukraina metallitöötlemisettevõte Metinvest avaldas hiljuti pildid USA Abramsite jaoks toodetud teraspuuridest, mis kaitsevad droonirünnakute vastu.
Ukraina metallitöötlemisettevõte Metinvest avaldas hiljuti pildid USA Abramsite jaoks toodetud teraspuuridest, mis kaitsevad droonirünnakute vastu. Foto: Metinvest Group

Kokkuvõttes on SensusQ eksperdi arvates väga kallis tank väga odavate droonide poolt suhteliselt kergesti haavatav ja sellepärast on praeguses sõjapidamises see suhteliselt ebaefektiivne ressursside kasutamine.

Lisaks on tank ka ründerelv ja ukrainlased teevad vasturünnakuid vaid piiratult, mistõttu suuremas mahus tankide kasutamine oleks mõttetu.

«Tegelikult on droonid peamiseks põhjuseks, miks ka venelased oma tanke ja soomukeid massiliselt kaotavad,» lisab Pihlakas, «erinevalt ukrainlastest, kes oma tehnikat säästvalt kasutavad (ja Abramseid eesliinilt eemale hoiavad), saadavad venelased rasketehnikat eesliinile, nagu homset poleks. Seetõttu hakkavad ka nende tanki- ja soomukivarud otsa lõppema ning kuuldavasti peetakse juba läbirääkimisi kolmandate riikidega - näiteks soovivad nad Sudaanilt osta tagasi 750 sinna varasematel aegadel müüdud tanki.»

USA kindral lükkab tagasi Ukraina kaebused Abramsi tankide kohta

Vastuseks hiljutisele Ukraina sõjaväe kriitikale USA poolt tarnitud M1A1 Abrams tankide jõudluse kohta lükkas pensionil olev Ameerika kindral ümber mõned väited, kirjutab Army Recognition, tunnistades samas USA põhitankide (MBT) hooldusvajadusi.

Ukrainlased tõid esile sellised probleemid nagu soomuse puudulikkus ja mootoririkked, samuti elektroonika vastuvõtlikkus vee kondensatsioonile. Oli ka juhtumeid, kui sihtmärgid jäid puutumata hoolimata korduvatest laskmisest, tekitades kahtlusi tankide lahingutõhususe kohta.

Pensionil olev kindralleitnant Mark Hertling lükkas need väited CNN-i intervjuus tagasi. Kui temalt küsiti Abramsi tankide vigade ja nende sobivuse kohta Ukraina maastikule, vastas Hertling otsekoheselt: «Ma ütleksin selle kohta ühe sõnaga: jama.»

Pärast kolmekümneaastast teenistust Euroopas rõhutas Hertling, et Abramsi tankid olid mõeldud NATO keskkondade jaoks ja lükkas tagasi teated probleemidest kui liialdatud või alusetud. Veteran väitis, et kaebused kondensatsiooni, soomuse ja takistuste ületamise kohta on «nonsenss», omistades kõik puudused meeskonna vigadele sobivate relvasüsteemide valimisel ja hooldamisel.

Hertling vihjas, et Ukraina meeskondade kaebused tulenevad tüüpilistest mehaaniliste rikete põhjustatud probleemidest ja märkis, et hoolimata teadmiste puudumisest USA tankide hooldusnõuete kohta jätkas Ukraina nende sõjalise toetuse küsimist.

«Puurid» tankidel võivad saada põhivarustuseks

Hiljutised pildid näitavad Ukrainas Abramseid, millele on paigaldatud samasugused droonivastased metallpuurid, nagu on nähtud ka Vene ja Iisraeli tankidel lahingutes. Kuid nende muudatuste tõhusus käimasolevas konfliktis on veel endiselt ebaselge. USA sõjavägi plaanib neid õppetunde aga kasutada järgmise põlvkonna Abramsi tanki arendamises.

USA Abramsi tank, mis saadi Ukrainas sõjasaagiks, pandi hiljuti Moskvas üles näitusel, kus demonstreeriti lääne sõjatehnikat, mis on venelaste kätte langenud.
USA Abramsi tank, mis saadi Ukrainas sõjasaagiks, pandi hiljuti Moskvas üles näitusel, kus demonstreeriti lääne sõjatehnikat, mis on venelaste kätte langenud. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / Scanpix

Moskvas toimunud Lääne sõjaväevarustuse väljanäitusel eksponeerisid venelased Avdiivka piirkonnast pärit kahjustatud M1A1 Abramsi tanki, rõhutades selle haavatavust. Brigaadikindral Geoffrey Norman, kes on järgmise põlvkonna lahingumasina (Next-Generation Combat Vehicle) meeskonna juht, tunnistas Abramsi piiranguid kaasaegsete ohtude, nagu uute tankitõrjerelvade ja droonide vastu. Ta rõhutas tanki tugevusi ründemanöövrites, kuid hoiatas kaitsepositsioonidel kasutamise eest, mis muudavad need haavatavamaks.

Septembris 2023 teatas USA armee Abramsi tanki moderniseerimise plaanidest pärast esimesi kogemusi Ukrainas. Planeeritud mõõduka uuenduse asemel otsustas USA armee ambitsioonikama ümberehituse kasuks, luues uue mudeli M1E3, mis pärast kasutuselevõttu saab nimeks M1A3 Abrams.

Eesmärgiks on luua kergem tank, millel on suurem elujõulisus ja väiksem logistiline jalajälg. Kuigi M1A3 üksikasju veel täpsustatakse, on juba välja valitud lepingupartner uuenduste tegemiseks: General Dynamics Land Systems (GDLS).

Tagasi üles