Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Holland liitus Taani ja Rootsi relvaseppadega – Ukraina saab neilt tuliuued lahingumasinad

Copy
Ukraina armee 21. brigaadi jalaväe lahingumasin CV90 idarindel Donetski oblastis.
Ukraina armee 21. brigaadi jalaväe lahingumasin CV90 idarindel Donetski oblastis. Foto: Erik Prozes

Hollandi uudisteportaali NOS andmetel teeb Holland koostööd Taani ja Rootsiga, et toota Ukrainale uusi jalaväe lahingumasinaid CV90. Selle algatuse jaoks eraldatakse 400 miljonit eurot fondi, mis loodi nende Rootsi päritolu masinate tootmiseks.

Rootsi on juba tarninud Ukrainale 50 sellist jalaväe lahingumasinat osana suuremast sõjalise abi paketist, mis sisaldas ka Archeri suurtükisüsteeme. Masinad on juba lahinguväljal Donetski piirkonnas.

Lisaks allkirjastasid Rootsi ja Taani kaitseministrid 18. detsembril 2023 ühise deklaratsiooni, et saata Ukrainale veel CV90 sõidukeid. Taani toetab seda algatust rahaliselt 1,8 miljardi Taani krooniga (ligikaudu 240 miljonit eurot).

Ukrainale tarnitud CV90 versioon on peamiselt selle mudeli variant tähistusega CV9040, mis on relvastatud 40 mm Boforsi L/70 automaatkahuriga. See pakub suurt tulejõudu ja on efektiivne nii maa- kui õhusihtmärkide vastu.

Koos arenenud tulejuhtimissüsteemidega tagab see kahur ka suure täpsuse ja tabavuse erinevates lahinguolukordades. Lisaks saab masinat varustada muude relvadega, nagu tankitõrje juhitavate rakettidega, suurendades selle mitmekülgsust.

Selline näeb välja Rootsi lahingusoomuki versioon CV9040.
Selline näeb välja Rootsi lahingusoomuki versioon CV9040. Foto: Jorchr / Wikimedia Commons

CV9040-l on tugev soomus, mis kaitseb väike- ja kildmoona eest. Selle täiustatud liikuvussüsteem, sealhulgas võimas mootor ja keerukas vedrustus, lubab jalaväemasinal liikuda raskel maastikul, säilitades samas kiiruse ja manööverdamisvõime.

Korraliku tulejõu, meeskonna kaitse ja liikuvuse kombinatsioon muudab CV9040 mehhaniseeritud jalaväe operatsioonide jaoks üsnagi tõhusaks platvormiks.

Alates Venemaa sissetungist Ukrainasse 2022. aasta veebruaris on Hollandi valitsus  andnud ulatuslikku sõjalist abi üle 2,63 miljardi euro. 2024. aastal kasvab abi kogusumma juba kolme miljardini.

Holland on andnud Ukrainale ka õhutõrjesüsteeme. 2023. aasta aprillis tarnis Holland kaks Patrioti raketiheitjat ja rakette.

2023. aasta augustis, pärast Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi visiiti Stockholmi, teatas ta kokkuleppest Rootsiga CV90 tootmise alustamiseks Ukrainas.

Holland lubas Ukrainale toota 180 lahingumasinat CV90. Koos Rootsi ja Taaniga toimetatakse Ukrainasse kokku 230 soomustransportööri CV90, millest enamik toodetakse Hollandis.

Tagasi üles