Hiina robot ronib piki Hiina müüri – selle propaganda taga on ka tõsine tehnikaareng

tehnika.postimees.ee
Copy
Foto: pexels.com

Humanoidrobotite valdkonnas on viimasel ajal tehtud suuri edusamme ja turule on toodud roboteid, mis suudavad erinevaid ülesandeid täita nii kodumajapidamistes kui ka tööstuses. 

Nüüd on Hiinas asuv Robot Era näidanud oma võimekust, esitledes humanoidi, kes on esimene, kes ronis Hiina müüril. Hiinast tulnud teated viitavad, et sealsed robotimeistrid on sellesse kuhjanud ulatuslikult iseõppivaid algoritme.

Robot Era avaldatud videos on näha täissuuruses humanoidprototüüpi XBot-L, kes on 1,65 meetrit pikk ja kõnnib mööda Hiina müüri osi, tervitab käega, demonstreerib mõningaid võitluskunsti liigutusi ja sooritab erinevaid muid liikumisi.

Robot Era meeskonna eesmärk oli demonstreerida XBot-Li liikumisvõimekust, osavust ja tasakaalusäilitamise võimeid, mida täiustavad tajul põhinevad tugevdusõpetuse algoritmid.

Taju algoritmide liikumiseks

Ilmastiku poolt räsitud kivimüürid, ebaühtlased kõnniteed ja pimedad kaarjad käigud Hiina müüril on parajaks pähkliks mistahes kahejalgsele humanoidrobotile.

Ratastega robotid või humanoidmudelid ilma täiustatud kinemaatilise toeta seisavad sellistel pindadel tavaliselt silmitsi raskustega, kuna nad komistavad sageli ebaühtlasel aluspinnal või pikkadel trepiastmetel.

Tundub, et XBot-L läbis Hiina müüril ainult lühikese vahemaa. Robotil puudusid jalgade katteosad ja tal oli ümber vöö isoleerpael, mis viitab sellele, et ta võis teekonna läbimisel paar korda komistada.

Kuid on kiiduväärt, et XBot-L ületab takistusi tänu oma arenenud tajupõhistele tugevdusõppe (reinforcement learning ehk RL) algoritmidele.

Need uuendused võimaldavad robotil tunnetada oma ümbrust, säilitada tasakaalu ja kohandada oma kõndimiskiirust ja sammu, et tagada sujuv navigeerimine isegi nendes keerulistes tingimustes.

«Taju RL algoritmid aitavad tugevdada roboti taju- ja otsustusvõimet tundmatutel maastikel. Robot suudab seega ära tunda keerulisi teeolusid ja kohandada oma kõndimisstiili õigel ajal,» ütles Yue Xi, Robot Era kaasasutaja.

Robot Era esitles hiljuti ka väga osavat kätt, Xhandi, mis on mõeldud sisseehitatud tehisintellekti (embodied AI) rakenduste jaoks.

Robot Era nutikad edusammud

Robot Era on Pekingi Tsinghua ülikooli interdistsiplinaarsete infoteaduste instituudi iduettevõte.

Ettevõtte veebilehe andmetel on see teinud suuri edusamme sisseehitatud üldintellekti valdkonnas, arendades humanoidrobotite korpuse propriotseptiivsete ajamite (proprioceptive actuators) baasil.

Nende robotid on varustatud isearendatud, suure pöördemomendivõimega modulaarsõlmede ja integreeritud struktuurilise disainiga.

Kasutades täiustatud materjale, nagu ülitugevad sulamed, süsinikkiud ja eriplastid, väidab ettevõte, et on parandanud roboti tugevust ja stabiilsust, säilitades samas atraktiivse välimuse.

Intelligentsuse osas on ettevõte integreerinud oma robotitesse suure keelemudeli ja täiustatud jõukontrolli algoritmid. Robot Era sõnul võimaldab see nende robotitel näidata kõrget dünaamilist jõudlust, paremini mõista inimesi ja tõhusalt teenida avalikkust.

Erinevalt mõnest astmest üles ja alla liikuvast robotist, mis on loodud ilma tajualgoritmideta, on Robot Era kujundanud oma robotid reaalajas keskkonnamuutusi määrama ja oma teel olevaid takistusi ära tundma.

«Võrreldes «pimedalt kõndimisega», näitab meie robot paremat läbivust ja stabiilsust keerulistel pindadel,» ütles Xi.

Kuigi XBot-L on muljet avaldav uus robootika idufirma, on teise Hiina ettevõtte Unitree ja Boston Dynamicsi uus Atlas humanoid palju kiirem ja paindlikum.

Me ei taha vist ette kujutada, kui sellised tegelased värvatakse Hiina sõjaväkke – pole välistatud, et sealse kommunistliku partei meeles sellised mõtted ei mõlgu.

Allikas: Interesting Engineering

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles