Apple tõi välja oma tehisaru, mida arendatakse koostöös OpenAIga (1)

Copy
Apple kuulutas uue tehisintellekti Apple Intelligence välja kõigi oma seadmete jaoks, kuid selle kõiki võimalusi saab hakata nautima ilmselt alates sügisest.
Apple kuulutas uue tehisintellekti Apple Intelligence välja kõigi oma seadmete jaoks, kuid selle kõiki võimalusi saab hakata nautima ilmselt alates sügisest. Foto: ekraanipilt / Apple Intelligence / Apple
  • Elon Musk lubas seepeale keelata Apple'i tooted oma firmades.
  • Wall Street polnud teatest vaimustuses, uudise peale aktsiahind hoopis langes.
  • Apple lubab teha koostööd ka teiste tehisaru firmadega peale OpenAI.

Apple avalikustas esmaspäeval Apple Intelligence'i, uute tehisintellekti funktsioonide komplekti ja teatas ka partnerlusest tehisintellekti firmaga OpenAI (ChatGPT loonud idufirma), et jõuda järele konkurentidele, kes on uue tehnoloogia juba kasutusele võtnud.

Apple on olnud mitu kuud surve all, et veenda kahtlejaid oma tehisintellekti strateegias pärast seda, kui Microsoft ja Google esitlesid oma uusi tehisaruga tooteid.

Apple'i tegevjuht Tim Cook ütles iga-aastase arendajate konverentsi avamisel Silicon Valleys Cupertinos asuvas peakorteris, et nende viimane samm viib Apple'i toodete kogemuse uutesse kõrgustesse.

Selle eesmärgi saavutamiseks on Apple teinud koostööd OpenAIga, mis tõi generatiivse tehisintellekti uude ajastusse 2022. aastal vestlusroboti ChatGPT saabumisega.

OpenAI juht Sam Altman kirjutas sotsiaalmeedias: «OpenAI on väga rahul, et saab teha koostööd Apple'iga, et integreerida ChatGPT nende seadmetesse selle aasta jooksul. Usun, et see meeldib teile väga.»

Apple Intelligence lisatakse ka Apple'i arendajate konverentsil tutvustatud iOS 18 operatsioonisüsteemi uude versiooni.

Apple'i juhid rõhutasid, et Apple Intelligence'i on sisse ehitatud ka privaatsuse kaitsemeetmed, et muuta Siri virtuaalne assistent ja teised digitooted nutikamaks ilma kasutaja andmeid kuritarvitamata.

Foto: Apple

Apple'i suurim väljakutse on olnud analüütikute sõnul see, kuidas integreerida ChatGPT-stiilis tehisintellekt, mis vajab andmeid, oma toodetesse ilma et see nõrgendaks tugevalt reklaamitud kasutajate privaatsust ja turvalisust.

Apple'i tarkvara inseneriosakonna vanem asepresident Craig Federighi lisas: «See süsteem toob võimsad generatiivsed tehisaru mudelid otse iPhone'ide, iPadide ja Macide südamesse.»

«See kasutab igaühe isiklikku tausta, et pakkuda kõige kasulikumat ja asjakohasemat intelligentsust ning kaitseb kasutaja privaatsust igal sammul,» lisas asepresident.

Tesla ja SpaceXi juht Elon Musk aga kritiseeris juba seda koostööd, väites, et andmete turvalisuse oht paneb teda keelama iPhone'ide kasutamise oma ettevõtetes.

«Apple-il pole aimugi, mis tegelikult toimub, kui nad annavad kasutajate andmed OpenAI-le. Nad müüvad teid maha,» hoiatas Musk sotsiaalmeedias.

Musk ehitab oma OpenAI konkurenti xAI ja kaebas kohtusse sellesama ettevõtte, mille ta aitas 2015. aastal asutada – OpenAI.

Apple Intelligence, mis töötab ainult ettevõtte enda tehnoloogial, võimaldab kasutajatel luua oma emotikone igapäevase keele kirjelduste põhjal või genereerida lühikesi e-kirjade kokkuvõtteid.

Apple ütles, et ka nende hääleassistent Siri saab tehisintellekti uuenduse ning ilmub nüüd seadmete avaekraani servale pulseeriva valgusena.

Nii näeb välja uuenenud virtuaalassistent Siri – pulseeruva helendava valgusena ekraani äärtes.
Nii näeb välja uuenenud virtuaalassistent Siri – pulseeruva helendava valgusena ekraani äärtes. Foto: Apple

Üle 12 aasta tagasi käivitatud Siri on pikka aega olnud üsna vananenud funktsioonidega, mille on ammu ületanud uue põlvkonna assistendid, nagu OpenAI uusim vestlusroboti versioon GPT-4o.

GPT-4o jõudis eelmisel kuul uudistesse, kui näitlejanna Scarlett Johansson süüdistas OpenAId oma hääle kopeerimises, mis kehastas digiassistenti pärast seda, kui ta siiski keeldus koostööst ettevõttega.

OpenAI on seda eitanud, kuid peatas oma toodetes uue hääle kasutamise.

Federighi ütles, et koostöös OpenAIga saavad kasutajad valida, kas täiendada Siri teatud päringuid ChatGPTga.

Koostöö OpenAIga ei olnud Apple'i jaoks eksklusiivne, sest firma teeb koostööd ka Google'iga otsingulahendustes, mis on äratanud ka riiklike konkurentsi reguleerijate tähelepanu.

Apple mainis pressiteates, et plaanib tulevikus toetada ka teisi tehisintellekti mudeleid.

Steve Jobsi asutatud ettevõte on olnud tehisintellekti teemal väga vaikne alates ChatGPT tehnoloogiamulli tekkimise algusest, vältides mõnda aega seda mõistet oma uudistes täielikult.

Kuid üldsuse surve muutus liiga tugevaks, kui Wall Street tõstis Microsofti peamiselt tänu julgelt omaks võetud tehisintellektile Apple'ist ettepoole maailma suurimaks ettevõtteks mõõdetuna aktsiahinna järgi.

Wall Streeti investorid ei olnud siiski Apple'i tehisintellekti teadetest eriti vaimustuses, sest tehnoloogiafirma aktsia hind langes esmaspäeva õhtul ligi kaks protsenti.

Tagasi üles