Päevatoimetaja:
Kaido Einama

POSTIMEES PARIISIS Honor tutvustas täna uusi tipptelefone, mis pühenduvad portreefotodele

Copy
Selline näeb välja uus Honori portreekaameratelefon, mis peaks suvel Euroopas müügile jõudma. Millal ja mis hinnaga need Eestisse jõuavad, pole praegu veel teada.
Selline näeb välja uus Honori portreekaameratelefon, mis peaks suvel Euroopas müügile jõudma. Millal ja mis hinnaga need Eestisse jõuavad, pole praegu veel teada. Foto: Kaido Einama

Hiina tehnoloogiafirma Honor, mis Eestis oli varem aastaid tagasi tuntud noortetelefonide tegijana, on viimastel aastatel keskendunud hoopis tipptasemel kaameratelefonidele ja täna näidatigi Pariisis oma kõige uuemat seeriat Honor 200, mis keskendub portreefotodele.

Honor, mis oli kunagi Huawei tütarfirma, kuid eraldus emaettevõttest pärast USA-poolsete sanktsioonide kehtestamist Huaweile, on nüüd aina enam hakanud trügima tippklassi kaameratelefonide turule. Euroopas loodetakse kanda kinnitada sellega, et erinevalt Huaweist kõik Google'i teenused tootja mobiilides töötavad ja need pole sanktsioonidega keelatud.

Eestis ja Baltimaades müüakse Honorit mitmetes poodides ja ühe mobiilioperaatori juures, kuid firma pole siin enam eriti tuntud. Siiski lubavad Honori esindajad, et lähemal ajal saab nende brändist Eestis rohkem kuulda.

Üritus toimus üsna ebatavalises kohas – Pariisi Longchampi hipodroomil.
Üritus toimus üsna ebatavalises kohas – Pariisi Longchampi hipodroomil. Foto: Kaido Einama

Pariisis Longchampi hipodroomil toimunud esitlusel räägiti, et seekordse kaameratäiustusega on võetud appi professionaalsed portreefotograafid, kellega koostöös tehtuna leiab telefonist ka mõned erirežiimid portreede jaoks.

Portreefoto osa on kaameraäpis ohtrate seadistusvõimalustega. Sealt leiab ka spetsiaalselt portreefoto erirežiimid, mis on välja töötatud profistuudio Studio Harcourt poolt.
Portreefoto osa on kaameraäpis ohtrate seadistusvõimalustega. Sealt leiab ka spetsiaalselt portreefoto erirežiimid, mis on välja töötatud profistuudio Studio Harcourt poolt. Foto: Kaido Einama

Kui varem kippus Honori Pro versioon Euroopasse üldse mitte jõudma, siis Honor 200 puhul on see esimest korda saadaval ka Euroopas, eelmüük algab paljudes riikides kohe ja uued mudelid jõuavad ka Eestisse.

París-Longchampi hipodroomil osales vabaõhuüritusel, mis on mobiilide esitlemisel päris haruldane, üle 800 meediaesindaja ja partneri Euroopast.
París-Longchampi hipodroomil osales vabaõhuüritusel, mis on mobiilide esitlemisel päris haruldane, üle 800 meediaesindaja ja partneri Euroopast. Foto: Kaido Einama

Mida saab kaamera juures veel paremaks teha?

Honor on kandnud mõnda aega maailma parima mobiilikaamera tiitlit. Põhiseeria asemel saavutas selle Magic-seeria ning praegugi on edetabeli tipus parima kaamerakomplektiga telefon Honor Magic6 Pro, hetkel küll juba teisel kohal. Suurema kärata on see ka mõnes Eesti e-poes müügil olnud.

Honori Euroopa suursündmuse keskmes oli aga seekord partnerlus legendaarse  portreefotograafia stuudio Studio Harcourtiga, mille avalikustas hiljuti Honori tegevjuht George Zhao.

Harcourt’i ekspertidega koostöös analüüsiti tuhandeid pilte ja koos arendati välja ka tehisintellekt HONOR AI Portrait Engine. Sellega kombineerides saab nüüd igaüks teha portreefotosid nagu Studio Harcourti oskustega fotograaf.

Honor 200 Pro kasutajad saavad manipuleerida valguse ja varjuga, isegi kui tegelikus elus neid ideaalsetes oludes võtta pole. Nagu viimasel ajal kombeks, teeb seda tehisintellekt.

Kui hästi see keerulistes oludes toime tuleb tavakasutaja käes, selgub juba hiljem kaamerat testides. Kohapeal tegid portreesid uue kaameraga Harcourti enda profid.

Keynote'is ehk avakõnes rääkis Honori Euroopa juht Tony Ran, miks kaamera just portreede osas kõige paremaks tuuniti: sest igaüks tahab teha häid portreesid, aga need kipuvad tihti ebaõnnestuma. Nüüd tuleb tehisaru ja profistuudio kogemus amatöörile appi.
Keynote'is ehk avakõnes rääkis Honori Euroopa juht Tony Ran, miks kaamera just portreede osas kõige paremaks tuuniti: sest igaüks tahab teha häid portreesid, aga need kipuvad tihti ebaõnnestuma. Nüüd tuleb tehisaru ja profistuudio kogemus amatöörile appi. Foto: Kaido Einama

«Kui stuudiokvaliteediga portree on seni olnud paljudele kättesaamatu, siis Honor 200 seeria seab selle jaoks uue standardi nutitelefonide portreefotograafias, tuues professionaalse stuudio teie taskusse,» ütles Ran.

Kiiresti Euroopa turule

Kui aastaid tagasi tunti Honorit Huawei tütarfirmana, mis teeb soodsaid noortele mõeldud telefone, siis nüüd, Huaweiga mitteseotult saab firma keskenduda ka kallimatele tippmudelitele, mis teevad parima kvaliteediga pilte. Selle aasta esimeses kvartalis sai Honor Magic V2st kõige enam müüdud volditav telefon Lääne-Euroopas, näidates 460 protsenti aastast kasvu. 

Sellised olid äsja välja kuulutatud nutitelefoni tippmudeli kaameraomadused.
Sellised olid äsja välja kuulutatud nutitelefoni tippmudeli kaameraomadused. Foto: Kaido Einama

Honor tegi Euroopa kasutajate seas uuringu ja sealt selguski, et 60 protsenti eurooplastest usub, et hea, õnnestunud portree teeb neid mobiilikaamerat kasutades õnnelikuks. Samas aga kolmandik inimestest ütleb, et nad ei tea, kuidas pildistada korralikku portreed, mida saaks kasutada kasvõi oma sotsiaalmeedia profiilipildina.

Koos maailmakuulsa portreestuudio Studio Harcourtiga, mis on tuntud oma mustvalgete fotode poolest filmistaaridest ja kuulsustest, ongi nüüd uut kaameratarkvara täiendatud. 

Harcourti portree omamine oli kunagi prantslaste seas eliidi hulka kuulumise staatus, ütles Ran avakõnes. See traditsioon on jätkunud 1934. aastast. Sellised kuulsused, nagu Charles de Gaulle, Karl Lagerfeld, Kate Blanchett, on kõik saanud stuudiolt oma kunstilised portreed.

Veel mõned olulisemad Pro-mudeli näitajaid.
Veel mõned olulisemad Pro-mudeli näitajaid. Foto: Kaido Einama

«Nagu maailma suurimad kokad, kes loovad täiuslikke kulinaarseid visioone, on ka Studio Harcourtil salaretsept ajatu portree jäädvustamiseks,» lisas Honori Euroopa juht, «see algab professionaalse meigi, keeruka valgustuse, tipptasemel fotokaamerate ja ulatusliku järeltöötlusprotsessiga. Nüüd kujutage ette, et kõik see oleks teiega kogu aeg kaasas. Hullumeelne, eks? Kuid enam mitte.»

Koostöös tuntud fotograafi Rankiniga katsetati portreekaamera toimimist

Kas nutitelefon võtab nüüd profifotograafidelt töö ära? Tundub, et siiski mitte, sest Honoriga on koostööd teinud ka tuntud portreefotograaf Rankin, kes on kuulus oma ikooniliste fotodega kuninganna Elizabeth IIst, David Bowiest ja Kate Mossist.

Üksikasjad selle koostöö kohta lubatakse avaldada lähinädalatel, kuid vihjati võimalikule suvisele üritusele Londonis. Kuulus pildistaja oli uut mudelit mõni nädal katsetanud ja oli selle kvaliteedist üllatunud.

Fotograaf Rankin esines üle videosilla. Ta lubas peagi Londonis midagi pöörast näidata seoses uue tehnoloogiaga.
Fotograaf Rankin esines üle videosilla. Ta lubas peagi Londonis midagi pöörast näidata seoses uue tehnoloogiaga. Foto: Kaido Einama

Mobiiliesitlusele ei saanud küll Rankin ise tulla. Kohal oli aga Studio Harcourti pop-up-portreestuudio, mille hämarasse saali tekkis kohe pikk järjekord.

Millega portree täiuslikkust taga aetakse?

Kuna portreefotograafia kõige olulisemad tööriistad on valgus ja vari, on Honor 200 seeria telefonid varustatud selleks täiustatud riistvara ja proffidega koostöös arendatud tehisaru toega tarkvaraga, mis tuvastab ka kõige peenemad valgustuse nüansid. Mis puudu jääb, selle korvab tehisintellekt.

Hinnad on küll mõistlikud, kuid kas need suudavad meelitada tuntud brändidega harjunud ostjat just Hiina päritolu Honorit valima?
Hinnad on küll mõistlikud, kuid kas need suudavad meelitada tuntud brändidega harjunud ostjat just Hiina päritolu Honorit valima? Foto: Kaido Einama

Honor 200 Pro põhikaamera ei olegi üldsegi rekordilise pikslite hulgaga. Portreekaamera sisaldab 50 MP Super Dynamic H9000 sensorit, mis lubab kasutajatel jäädvustada pilte ka üsna keerulistes valgustingimustes. Lite- ehk odavam Honor 200 versioon on 108-megapikslise sensoriga, kuid pikslite arv ei määragi enam digikaamera kvaliteeti juba mõnda aega.

Neli ühes pikslite ühendamise tehnoloogia analüüsib kaameras nelja kõrvuti asuvat punkti pildil ja arvutab nende põhjal välja pildile mineva lõpliku piksli. Ühe piksli suurus sensoril on 2,4 μm.

Lisaks sisaldab HONOR 200 Pro 50 MP portree telefoto kaamerat ja kohandatud Sony telefoto sensorit. HONOR 200 Pro pakub ka teistest 200-seeria odavamatest telefonidest paremaid valgustuvastuse võimekusi, tagades kaugete objektide selgemad ja tõetruud jäädvustused.

Muud näitajad pole portreetelefonil tagasihoidlikud

Honor 200 Pro on varustatud 3840 Hz PWM Dimmingu tehnoloogiaga, mille on kinnitanud TÜV Rheinland Flicker Free Display ja TÜV Rheinland Full Care Display sertifikaadid. Lahtiseletatuna tähendab see paremat silmasõbralikkust.

Esimesed Euroopa ajakirjanikud on juba uutele telefonidele käed külge saanud.
Esimesed Euroopa ajakirjanikud on juba uutele telefonidele käed külge saanud. Foto: Kaido Einama

Honor kasutab silmasõbralikkuse suurendamiseks Natural Tone 2.0 tehnoloogiat, mis optimeerib ekraani värvitemperatuuri gradienti vastavalt ümbritsevale valgusele ja AI Circadian Night Displayd, mis kasutab tehisaru ekraani värvitemperatuuri reguleerimiseks, et vähendada sinist valgust ja üle minna melatoniini tootmist soodustavale seadele öösel. See pidi parandama une kvaliteeti.

Kaamera osa on suur ja kõrge. Selle kuju jaoks olevat inspiratsiooni saadud Barcelona kuulsa arhitekti Antonio Gaudi maja Casa Mila hoovist.
Kaamera osa on suur ja kõrge. Selle kuju jaoks olevat inspiratsiooni saadud Barcelona kuulsa arhitekti Antonio Gaudi maja Casa Mila hoovist. Foto: Kaido Einama

Lisaks toetab Honor 200 seeria kohanduvat hämarust, mis reguleerib ekraani heledust vastavalt välisele valgusele ja rakenduse kasutusele, tagades mugavama vaatamise.

Tippheledus 4000 nitti peaks tähendama, et Honoril on praegu kõige eredama ekraaniga telefon.

Selline näeb välja tavaline valge Honor 200.
Selline näeb välja tavaline valge Honor 200. Foto: Kaido Einama

Honor 200 Pro on varustatud 5200 mAh räni-süsinikakuga, mis annab välja kuni 61 tundi pidevat muusika voogesitust ühe laadimisega. 100 W juhtmega laadimisega saab HONOR 15 minutiga 50 protsenti akust täis. 66 W juhtmevaba HONOR SuperCharge'i laadijaga aga saab seadme täielikult täis 41 minutiga.

Kiibistikuna on kasutusel Qualcommi uus Snapdragon 8s Gen 3 mobiiliplatvorm.

Honor 200 Lite: soodsam kolme kaameraga mudel

Koos Honor 200 Pro ja Honor 200ga tuli välja ka Honor 200 Lite, mis on varustatud kolme kaamera süsteemiga ning paistab samuti silma portreefotograafia omadustega. Süsteemil on 108 MP põhikaamera f/1.75 avaga ja 5 MP lai- ning 2 MP makrokaamera.

50 MP esikaamera koos selfie valgustiga loob kunstilisi valgusefekte. Sellel mudelil on 6,7-tolline silmasõbralik AMOLEDi ekraan heledusega kuni 2000 nitti, 8 GB RAMi ja 256 GB salvestusruumi.

Hinnad ja saadavus

Honor 200 Pro on saadaval kahes värvitoonis: valge ja must ehk Moonlight White ja Black, samas kui Honor 200 on saadaval rohelise (Emerald Green) ja mustana.

HONOR 200 Lite on saadaval värvitoonides Cyan Lake ja Midnight Black

Foto: Kaido Einama

Honor 200 seeria kõigi mudelite ametlik saadavus ja hinnakujundus Balti riikides kinnitatakse hiljem, Soomes jõuab uus seeria müügile 1. juulil.

Ajakirjaniku reisikulud tasus Honor.

Tagasi üles