Laboriliha tootjad: paneme poe kinni – loe, miks nii läks (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Foto: SCiFi foods

Laboris kasvatatud liha tööstus ei ole suutnud tänaseni pakkuda midagi, mida inimesed sooviksid maitsta. SFGate teatab, et Lahe piirkonnas (Bay Area, California) asuv idufirma SCiFi Foods, millel oli unistus tuua turule taimede ja laboris kasvatatud veiseliha segust «hübriid» burgerid sulgeb uksed vaid kuus kuud pärast oma esimese lihakasvatusrajatise valmimist.

Ettevõtte kaasasutajad Joshua March ja Kasia Gora tunnistasid teisipäeval LinkedIn postituses, et SCiFi ei suutnud turule tuua ühtegi lihatoodet. Teisisõnu, mitte ükski nende Franken(steini)-pätsikestest ei jõudnud kunagi poodidesse ega restoranidesse.

«Paraku ei suutnud me selles rahastamiskeskkonnas koguda vajaminevat kapitali SCiFi burgeri kommertsialiseerimiseks ning SCiFi Foodsil sai aeg otsa,» kirjutasid nad.

Marchi ja Gora sõnul peegeldavad ettevõtte raskused väljakutseid, millega seisavad silmitsi nii kasvatatud liha kui ka üldised lihasarnaste toodete tänased turud.

Vorstide valmistamine

Kuigi mõne inimese jaoks kõlab laboris kasvatatud liha idee vastikult, lubab see lahendada palju eetilisi dilemmasid. Loomi selle valmistamisel ei kahjustataks. Ja kui bioreaktorid muutuksid piisavalt tõhusaks, päästaks see meid ka lihasektori kohutava keskkonnamõju põhjustatud süütundest.

Pooldajad väidavad ka, et tulevikus, kus loomade tapmisest toidu saamiseks loobutakse, oleks see palju meeldivam alternatiiv kui taimsed tooted, kuna paljud inimesed ei ole valmis täielikult lihast loobuma.

Kuid teel seisavad paljud praktilised takistused, millest suurim on lihakasvatusega seotud kõrged kulud. Kui ettevõte 2019. aastal alustas, maksis üks SCiFi burger 20 000 dollarit, ütlesid kaasasutajad. Viie aasta jooksul suutsid ettevõtte teadlased selle maksumuse langetada vaid 15 000 dollarini, mis on endiselt väga kõrge.

SCiFi foodsi tegevjuht Joshua March ja tehnoloogiajuht Kasia Gora oma laboris.
SCiFi foodsi tegevjuht Joshua March ja tehnoloogiajuht Kasia Gora oma laboris. Foto: SCiFi foods

Halb õnn

Vähesed oskasid ennustada, kui volatiilseks poliitiliseks küsimuseks saab kunstliha. Sektor süüdistab koos väheneva entusiasmiga ka USAs toimuvaid «kultuurisõdu» tööstuse ebaõnnestumises. Ja põhjust pole raske mõista.

Eelmisel kuul keelas Florida kuberner Ron DeSantis laboris kasvatatud liha tootmise osariigis, õhutades kahtlemata avalikku arvamust kogu riigis. Vaid kaks nädalat hiljem järgis Alabama Florida eeskuju ja kehtestas samuti keelu.

Vähemalt föderaalsel tasandil on regulaatorid leebemad. Eelmisel aastal kiitis USA põllumajandusministeerium (US Department of Agriculture) heaks kahe ettevõtte, Upside Foodsi ja Good Meati laboris kasvatatud kanatoodete müügi, mis oli sektori jaoks läbimurre.

Kuid sellest ajast alates on Upside Foods, keda peetakse lihasarnaste toodete liidriks, kannatanud tagasilöökide ja skandaalide all, sealhulgas läks pausile rajatiste laiendamine ja puhkes skandaal avalikkuse eksitamise üle laboris kasvatatud kana valmistamisega seoses. Ja nüüd, kui SCiFi saatus on miski, mille järgi otsustada, on tulevik veelgi süngem.

Alikas: Futurism

Tagasi üles