Päevatoimetaja:
Kaido Einama

VIDEO Tehisaruga loodi sõdureile kõikenägev silm, millega saab näha takistuste taha (2)

Copy
Miski ei jää enam nurga taha peitu: uus süsteem ühendab endas väljalastava nutika laskemoona, õhus tiirlevad droonid ja muud süsteemid, et kaardistada vaenlase peidetud sihtmärgid ja muuta need jalaväele nähtavaks, nagu vaataks läbi majade ja puude.
Miski ei jää enam nurga taha peitu: uus süsteem ühendab endas väljalastava nutika laskemoona, õhus tiirlevad droonid ja muud süsteemid, et kaardistada vaenlase peidetud sihtmärgid ja muuta need jalaväele nähtavaks, nagu vaataks läbi majade ja puude. Foto: MBDA

Kui vaatevälja piiravad maja, mäed või mets, saab neist lihtsalt läbi vaadata, kui kasutada uut MBDA välja töötatud seadet.

Uus «Maapealne Valvur» ehk Ground Warden on sõduritele lahingus oluliseks abiks olev tehnoloogia, mis suudab kasutada andmeid nii droonidelt kui isegi relvadest tulistatud nutikalt laskemoonalt, et edastada vajalik info varjatud sihtmärkide leidmiseks.

Euroopa kaitsetööstuse ettevõte MBDA tutvustas hiljuti oma uut tehisintellekti põhist nii-öelda otsuste tegemise abivahendit Ground Warden, mis töötab koos MBDA teiste lahendustega ja on loodud selleks, et aidata sõjaväeüksustel tugevdada oma luure-, seire- ja jälgimisoperatsioone (ISR).

MBDA arsenali kuuluvad Akeroni kantavad mobiilsed tankitõrjeraketd ja maa- ning merevägede raketisüsteemid, millel on vaateväljast välja jäävate sihtmärkide leidmise võimekus ehk need süsteemid suudavad tabada sihtmärke, mida pole otseselt näha.

Pariisis toimuval Eurosatory messil tutvustas MBDA oma uut seda tüüpi täiustatud lahendust Ground Warden, mis töötab koos nende olemasolevate süsteemidega, kuid kasutab lisaks tehisaru, et anda väeüksustele nii-öelda kõikenägevad silmad läbi takistuste vaatamiseks, kirjutab Interesting Engineering.

Kuidas «Maapealne Valvur» töötab?

Eurosatory messil sai näha simuleeritud olukorda, kus droon tegutses tihedalt puudega kaetud alal ehk paksus metsas. Taolisel maastikul on ideaalne tanke varjata ja rünnakuid ette valmistada. Olemasolevate süsteemidega on seal raske vaenlast tuvastada ja kui õhust suudavad droonid seda teha, on keeruline maaväel sihtmärki tuvastada.

Kaardilt saab vaadata, kus varjatud sihtmärk täpselt asub ja sellele näiteks tankitõrjeraketi lukustada.
Kaardilt saab vaadata, kus varjatud sihtmärk täpselt asub ja sellele näiteks tankitõrjeraketi lukustada. Foto: MBDA

MBDA soovitab ühendada raketisüsteemi oma Maapealse Valvuriga, mis suudab droonilt reaalajas andmeid analüüsida ja kasutajale rünnaku võimalusi soovitada, sealhulgas sihtmärgi asukoha ja tabamise aja.

Teises stsenaariumis, mida MBDA tutvustas, tulistas rakett sihtmärgi suunas, jäädvustades lennutrajektooril ümbritsevast pilte ja edastades need maapealsele moodulile, kus neid analüüsiti teiste ohutegurite tuvastamiseks, teatas Defense News.

See näitab, et isegi väljatulistatud laskemoona saab kasutada andurina ja üksuste tõhususe parandamiseks.

MBDA pakub sarnast platvormi nimega Sky Warden õhuüksustele ja uus lahendus on samuti suunatud relvajõudude reageerimisvõime parandamisele.

Mängu astub tehisaru

Kuna kaasaegne sõjapidamine muutub kiiresti, on MBDA hakanud kasutama tehisintellekti, et tugevdada kogu süsteemi ja pakkuda detailsemat andmeanalüüsi.

Tarkvarauuendustega valmistatakse senised süsteemid ette kiiresti muutuvaks sõjapidamiseks, kus oluline osa on droonidel. Need on maapealsete relvajõudude silmad ning aitavad kokku panna vaadet nii-öelda nurga tagant. 

Hoolimata kogu kasutatavast «isemõtlevast» tehnoloogiast, mis leiab vaenlase sihtmärke ka kõige varjatumatest kohtadest, jääb lõplik otsus alati inimestele. Süsteem on mõeldud ainult otsuste tegemise abistamiseks ja sihtmärkide paremaks näitamiseks, mitte ise lahingus ründamiseks.

Ühendades selle MBDA teiste vahenditega, nagu Akeron MP ja Maapealne ja Mereväe Võitlusmissiilide Süsteem, saavad sõjaväeüksused peagi leida sihtmärke, mis on varjatud raskesti ligipääsetavates kohtades.

Kuidas süsteem töötab, seda saab näha MBDA avaldatud videost:

Tagasi üles