Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Austraalia sõjavägi: meie droone tappev laser mahub vabalt kohvrisse! (1)

Copy
Selline näebki välja kohvrisse mahtuv laserrelv.
Selline näebki välja kohvrisse mahtuv laserrelv. Foto: CPL Jacob Joseph / Austraalia kaitsejõud

Moodsas sõjas on saanud suurimaks nuhtluseks väikesed ja odavad droonid, mida on liig alla lasta ülikallite õhutõrjerelvadega. Üheks lahenduseks oleks pea olematu hinnaga laskemoonaga laserrelvad, kuid need on seni olnud suured ja kohmakad. Aga ainult seni, sest Austraalia kaitseministeerium katsetas just üht uut kohvrisuurust laserit, mis mehitamata väikesed multikopterid ilusti auklikuks laseb.

Austraalia kaitseministeerium esitles mitte ainult riigi esimest laserrelva, vaid ka maailma võimsaimat kaasaskantavat kõrge energiaga laserit, mis on võimeline droone ülima täpsusega alla tulistama.

Droonide kasvava ohuga muutuvad laserid üha atraktiivsemaks relvastuse lisandiks nende vastu võitlemisel. Kuigi droonirünnakute ja -sissetungide tõrjumiseks on mitmeid viise, on laserite eeliseks võimalus sihtida mitut sihtmärki valguskiirusel ning teha piiramatu arvu laske, mille hind on umbes mõni euro lasu kohta, arvestamata seadmete endi kulusid.

Suurriigid on tegelikult laserrelvi arendanud juba aastakümneid ja nüüd on ka Austraalia selles valdkonnas esirinnas. AIM Defence´i poolt ehitatud Fractli kõrge energiaga kaasaskantav laser on uus süsteem, mis näeb välja nagu tavaline suurem maamõõtmislaser, kaaludes alla 50 kilogrammi. Seda testitigi hiljuti Austraalia armee poolt Puckapunyali sõjaväepolügooni tankirajal.

Testimine viidi läbi koos tavaliste droonivastaste relvadega. Kui viimased kulutasid palju laskemoona ja tihti ei suutnud sihtmärke hävitada enne, kui need olid juba üsna lähedal, töötas laseriga lahinguvarustus vaikselt ja kiirelt, mulgustades droone.

Laser saab hakkama sihtmärgi tabamisega kuni pooleteise kilomeetri kauguselt.
Laser saab hakkama sihtmärgi tabamisega kuni pooleteise kilomeetri kauguselt. Foto: CPL Jacob Joseph / Austraalia kaitsejõud

Tootja sõnul võib Fractl töötada nii akutoitel kui ka vahelduvvoolul. Seade võib mitte ainult hävitada droone 10-sendise mündi suuruse läbimõõduga kiirega, kui sihtmärk liigub kuni 100 km/h ja on kilomeetri kaugusel, vaid suudab ka põletada ära andureid 1500 meetri kaugusel. lahendus maksab vaid kümnendiku sarnastest muudest traditsioonilisematest õhukaitsesüsteemidest, mis kasutavad lõhkelaenguga laskemoona.

Samuti võib laser drooni peatada hoiatuste vilgutamise, pardaandurite pimestamise või kergema kahjustuse tekitamisega, mis lennumasinat veel ei hävita.

Laserit saab täpselt suunata käsitsijuhtimisega kontrolleri abil, mis laseb operaatoril valida drooni osa, mida maksimaalse efekti saavutamiseks sihtida.

«Ukraina õppetunnid näitavad, et droonid on tõsine probleem ja kui me sellega midagi ette ei võta, ootab meid järgmistes lahingutes karm äratus.»

«Vajutad lihtsalt nuppu drooni jälgimiseks ja arvuti võtab juhtimise üle, siis vajutad teist nuppu, et «päästikule vajutada» nagu videomängus,» ütles kapral Patrick Flanagan, «sõrmega saad kiiresti muuta oma sihtmärki: kas suunata kiirt drooni videokaamerale, keskosale või ühele propelleritest. Kaamera hävitamiseks kulub vaid sekundeid ja rootori halvamiseks kaks või kolm sekundit.»

Selline ülitäpne juhtimine lubab laseriga teha kirurgilise täpsusega rünnakuid kuni juhtmete lõikamise või lõhkeainete väljapõletamiseni, samuti täielikku hävitamist vaid sama väikese energiatarbega kui veekeetja kasutamiseks vajalik. Sihtimissüsteem suudab käsitleda nii üksikuid kui ka parvlevaid lennuvahendeid. Lisaks on laser loodud mitte kahjustama inimesi, kes võivad peegelduse vaatevälja sattuda.

«Droonid on erineva kuju ja suurusega ning nende ohu tõrjumiseks on vaja mitmesuguseid vahendeid,» ütles robotite ja autonoomsete süsteemide rakendamise ja koordineerimise ameti (Robotic and Autonomous Systems Implementation and Coordination Office ehk RICO) ametnik Eli Lea, «väikeste multirootoritega UAS-ide ehk mehitamata droonide taevast alla tulistamine on eriti keeruline. Suunatud energiaga relv, mis suudab neid sihtmärke tuvastada, jälgida ja rünnata, on osa sellest tööriistakomplektist. Ukraina õppetunnid näitavad, et droonid on tõsine probleem ja kui me sellega midagi ette ei võta, ootab meid järgmistes lahingutes karm äratus.»

Puckapunyali polügoonil, kus plahvatused on tavalised, hävitas meeskond peaaegu hääletult drooni 500 meetri kaugusel. Vaikne ja liikumatult töötav laser on vastandiks praegustele tavalistele õhukaitserelvadele. Austraalia kaitsejõud peaksid saama uue põlvkonna relva Fractl:2 enda käsutusse 2024. aasta teises pooles. 

Tagasi üles