Soome nutitelefon Bittium sai NATO ametlikuks turvatelefoniks

tehnika.postimees.ee
Copy
Soomlased on valmis saanud nii turvalise telefoni, et sellega võib ametlikult NATO saladusi töödelda.
Soomlased on valmis saanud nii turvalise telefoni, et sellega võib ametlikult NATO saladusi töödelda. Foto: Bittium

NATO Side- ja Infobüroo kinnitas Bittium Tough Mobile 2 C nutitelefoni koos turvatarkvara lahendusega NATO Infojulgeoleku Tooteks (NATO Information Assurance Product). Lahendus on kantud NATO Infojulgeoleku Toodete Kataloogi (NATO Information Assurance Product Catalogue ehk NIAPC), mis kinnitab, et see suudab hoida sõjalise liidu saladusi.

Bittiumi turvatelefoni toodab Soome päritolu Bittium Corporation, nende spetsiaalselt eriti pealtkuulamiskindlaks ja kaitstuks ehitatud seade, mida toetavad nii riistvara- kui tarkvaralahendused, on turvalise mobiilsidega ning vastab valitsusorganisatsioonide väga kõrgetele turvanõuetele.

Lahendus koosneb Bittium Tough Mobile 2 C nutitelefonist, Bittium Secure Suite´i krüpteerimis- ja seadmehaldustarkvarast ning Bittium Secure Calli helistamisrakendusest, mis lubab otsast otsani krüpteeritud pealtkuulamiskindlat suhtlust.

Tough Mobile 2 C nutitelefonil on kahe operatsioonisüsteemiga, mis eristab isikliku ja salajase (ametkondliku) kasutusrežiimi.

Androidi operatsioonisüsteem isiklikus režiimis on mõeldud nagu tavatelefonis personaalseks kasutamiseks, kus näiteks on saadaval ka kõik sotsiaalmeedia rakendused ja muud äpid.

Konfidentsiaalne režiim on aga isiklikust osast täielikult eraldatud ja tugevdatud eriti turvaliseks kasutamiseks. Secure Suite´i seadmehaldus- ja krüpteerimistarkvara lubab tõhusat Tough Mobile nutitelefonide turvafunktsioonide kasutamist, kaug-atesteerimist ja seadme üliturvalist andmeedastust üle VPN-kanali.

Välimuselt on NATO tasemel turvalisusega nutitelefon üsna tavaline, kuid ka füüsiline tugevus on sel mudelil parem kui keskmistel Androidiga seadmetel: metallist äärtega korpus on põrutus-, vee- ja kriimustuskindel.
Välimuselt on NATO tasemel turvalisusega nutitelefon üsna tavaline, kuid ka füüsiline tugevus on sel mudelil parem kui keskmistel Androidiga seadmetel: metallist äärtega korpus on põrutus-, vee- ja kriimustuskindel. Foto: Bittium

«NATO riikide valitsusorganisatsioonid saavad nüüd kasu tõestatud lahendusest, mis pakub otsast lõpuni krüpteeritud mobiilside nende vajaduste jaoks,» ütles Bittiumi kaitse- ja julgeoleku valdkonna vanem asepresident Tommi Kangas firma uudises.

Bittium Tough Mobile 2 C nutitelefon koos Bittium Secure Suite seadmehalduse süsteemiga on suunatud ülikindlale valitsustasandi mobiilsidele. Manipuleerimiskindel infojulgeoleku platvorm on näiteks eraldi privaatsuslülitiga ja kogu seadme tarneahel on tootja juurest kliendini kogu aeg kõrgendatud järelevalve all.

Bittium Secure Call on telefoni turvaline hääl- ja videokõnede ning sõnumite rakendus, mis pakub otsast lõpuni krüpteeritud suhtlust. Suhtlusrakendus on mõeldud ettevõtete, valitsuste ja teiste profikasutajate jaoks, kellel on ranged infojulgeoleku erivajadused.

Rakendus toetab kasutust kommertsvõrkudes ja ka privaatvõrkudes, ilma et oleks vaja suhelda avalikult üle interneti või pilveteenuseid kasutades. Kasutaja saab neid teenuseid ise hallata ja kasutada või mittekasutada.

NATO vastaval lehel nimetatakse teenuseid, mis teevad Bittiumi kõrgema julgeoleku tasemel turvaliseks: mobiilne VPN (virtuaalne privaatvõrk), mis kaitseb võrgusuhtlust ja millest rakendused ega kasutajad ei saa mööda minna; nutitelefonide turvafunktsioonide tsentraliseeritud kaughaldus; mobiilirakenduste haldus (keelatakse-lubatakse spetsiifilisi rakendusi); üle 100 seadmeparameetri juhtimine, sealhulgas parooli seaded, seadme andmete kustutamine ja funktsioonide lubamine/keelamine; süsteem automaatse turvasertifikaadi uuendamisega üle õhu; intsidentidele reageerimise lahendused; sügavalt riistvarasse ja lähtekoodi integreeritud kaitse, et vältida andmete väljavõtmist. Bittiumi seadmega on lubatud kasutada ka kõrgelt salastatud materjale.

Kui muus osas tundub see mobiil igati kaitstud ja kindel, siis riistvara (kiibistik) ja tarkvara (Android 11) näivad juba veidi aegunud olevat. Mobiili tutvustati juba paar aastat tagasi ja müüakse praegugi, mis on pikem tsükkel, kui igal aastal uute mudelitega välja tulevatel tuntud mobiilibrändidel.

Seega pole välistatud, et seade tundub harjumuspärasest pisut aeglasem. Kaamerate osas pole ilmselt ametkondlikuks kasutuseks mõeldud seadme omanikul väga kõrgeid nõudmisi. Tagaküljel ongi vaid üks 12 MP kaamera autofookusega hädapäraseks (dokumentide) pildistamiseks. 5 MP esikaameraga saab teha keskmise kvaliteediga turvalisi videokõnesid.

Turvatelefon Bittium Tough Mobile 2 C 

Mõned tehnilised andmed

Kaks operatsioonisüsteemi, üksteisest eraldatud: tugevdatud Android 11 isiklikuks kasutamiseks ning Androidi põhine Bittium Secure OS ametkondlikuks turvakasutuseks

Kiibistik: Qualcomm Snapdragon 670

Ekraan: 5,2-tolline, Full HD, kinnastega kasutatav

Ühendused: 4G, Wi-Fi ac, Bluetooth, NFC, 

SIM: kaks SIM kaarti

Aku: 3000 mAh, sisseehitatud

Kaamerad: 12 MP autofookusega põhikaamera, 5 MP esikaamera

Heli: kõlarid, mitu mikrofoni mürasummutusega

Vastupidavus: kukkumiskindel, vastab MIL-STD-810G testidele ja IP67 standardile (vee- ja tolmukindel)

Allikas: Bittium Corporation

Tagasi üles