Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Elon Muski odav Starlinki kosmoseinternet mahub nüüd kotti ära (2)

Copy
Starlinki uus seade Mini on vaid sülearvuti suurune ja selle võib igale poole kaasa võtta. Internetti kiirusega 100 Mbit/s 59 euro eest kuus ka siis, kui maa peal mingit mobiilivõrgu leviala pole..
Starlinki uus seade Mini on vaid sülearvuti suurune ja selle võib igale poole kaasa võtta. Internetti kiirusega 100 Mbit/s 59 euro eest kuus ka siis, kui maa peal mingit mobiilivõrgu leviala pole.. Foto: Starlink

Tehnoloogiamiljardär Elon Muskile kuuluv kosmosefirma SpaceX tõi nädalavahetusel oma Starlinki andmesideteenuse jaoks välja uue eriti mobiilse seadme Starlink Mini, mis mahub seljakotti ja millega peaks saama kuni 100 Mbit/s kosmoseinterneti ühenduse kätte igal pool. Hind on ka soodsam.

Starlinkil on üle maailma madalatel orbiitidel tuhandeid satelliite, mis katavad enamiku planeedist, kuid selle internetiteenuse kasutamiseks oli vaja üsna suuri seadmeid, mis tuli koos satelliidiantenniga paigaldada. Uus mudel Mini on aga vaid sülearvuti mõõtu ja sobib igale poole kaasa võtta.

Esialgu saatis SpaceX uue teenusega liitumise pakkumise vaid USA tellijatele, kuid praeguse seisuga on liitumisvorm näha ka Eesti aadresside jaoks:

Tellimisvorm avaneb ka Eesti kliendile.
Tellimisvorm avaneb ka Eesti kliendile. Foto: ekraanipilt / Starlinki koduleht

Ilma tugijalata on seadme suurus 28 x 25 x 3,7 cm. Wi-Fi ruuter on «satelliiditaldrikusse» juba sisse ehitatud, seega internetiühenduseks pole vaja muud, kui anda seadmele USB-pesast toidet. Selle jaoks sobib ka piisava võimsusega akupank (näiteks 100 W USB-C Power Delivery).

Täiendavate komponentide hulka kuuluvad tugijalg, toruadapter, toiteplokk ja USB-C juhe koos barrel-tüüpi veekindla pistikuga.

Sobib ka matkale.
Sobib ka matkale. Foto: ekraanipilt / Starlinki koduleht

Seadmel on IP67 hinnang, mis tähendab, et see on kaitstud tolmu ja tugeva vihma eest, sealhulgas lühiajalise vee alla jäämise eest.

Allalaadimiskiiruseks on kuni 100 Mbit/s.

Mini komplekti algmaksumus USAs on 599 dollarit (ligi 560 eurot), Eesti aadressile pakub liitumisvorm hinnaks 349 eurot ja kuutasuks 59 eurot.

Selliseid andmeside hindu pakutakse Eestile.
Selliseid andmeside hindu pakutakse Eestile. Foto: ekraanipilt / Starlinki koduleht

Ehkki saadavuse kohta mujal maailmas pole veel täpsemat infot, ei väida Starlinki veebivorm, nagu Eestisse ei saaks uut mobiilset seadet tellida. Mõnedes riikides, nagu Panama, Guatemala, Columbia ja El Salvador, olevat veebivormi järgi Mini hind aga veelgi odavam, lausa 200 dollarit (185 eurot).

Starlinki kodulehel ütleb ettevõte: «Meie eesmärgiks on vähendada Starlinki hinda, eriti nende piirkondade jaoks maailmas, kus ühenduvus on olnud kallis või täiesti kättesaamatu. Paikades, kus kasutus on suur, nagu USA, kus Starlink Mini asetab satelliitvõrgule täiendava koormuse, pakume piiratud arvu Starlink Mini komplekte alustamiseks kõrgema hinnaga.»

Tagasi üles