Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Rheinmetall: tegime ukrainlaste sõjakogemusest täiustatud luuredrooni

Copy
Uus Saksa droon sobib nii luureks kui liugpommide heitmiseks. Värsket mudelit täiustati vastavalt Ukraina lahingukogemusele.
Uus Saksa droon sobib nii luureks kui liugpommide heitmiseks. Värsket mudelit täiustati vastavalt Ukraina lahingukogemusele. Foto: Rheinmetall

Rheinmetalli poolt arendatud uus õhuluuredroon LUNA NG (Luftgestützte Unbemannte Nahaufklärungsausstattung - Next Generation), mis oli hiljuti väljas ka Eurosatory 2024 militaarmessil, on värskeim näide sellest, kuidas Ukraina sõjalistest kogemustest lähtudes töötatakse välja uus lahingutehnika.  Sakslaste LUNA NG on mõeldud pakkuma reaalajas luureandmeid, mis on praeguse aja sõjas tõhusaks tulejuhtimiseks ja ründamiseks hädavajalikud.

Edusammud õhuluuresüsteemides on andnud Ukraina kaitsele olulist tuge. Täiustatud mehitamata õhusüsteemide (UAS) kasutamine on seni olnud ülioluline, et parandada maavägede teadlikkust ja lahingutaktikat, eriti keerulisemates keskkondades ja maastikel, kus reaalajas jälgimine ja luure on kriitiline.

2023. aastal olid Saksa droonid juba Ukraina taevas, kui Saksa tootja Rheinmetall tõi ühe neist luuredroonidest Saksa valitsuse kaitsekampaania käigus Ukrainasse. Nüüd on see saanud uuema versiooni, mis täiustatud just eelmise aasta lahingukogemusest.

LUNA NG suudab õhust masinnägemisega tõhusalt klassifitseerida ja tuvastada erinevaid objekte. Aerodünaamiline ja ülikerge disain lubab droonil täita pikemaid missioone, püsides õhus kuni kaksteist tundi. Lisaks on LUNA NG-l vertikaalse stardi ja maandumise (VTOL) võimekus ning seda saab varustada liugpommidega, millega venelased praegu on idarindel palju pahandust teinud.

Drooni kere on valmistatud süsinikkiuga tugevdatud plastist (CFRP), mis tagab vastupidavuse ja kerguse. Andmeside ulatus on samuti üsna pikk – kuni 150 kilomeetrit, mida saab satelliitide abil laiendada umbes 500 kilomeetrini. Kandevõimega 30 kg ja kahe lastiruumiga toimib LUNA NG mitme sensori platvormiks ja mitte ainult luureks, vaid ka laskemoona kandmiseks, kirjutab Army Recognition.

Uus droon hakkab kandma nime HUSAR, kui jõuab Bundeswehri teenistusse. Selleks kulub veel umbes aasta.
Uus droon hakkab kandma nime HUSAR, kui jõuab Bundeswehri teenistusse. Selleks kulub veel umbes aasta. Foto: Rheinmetall

LUNA NG on oma kasutuselevõtust alates osutunud väga kasulikuks mitmekülgseks tööriistaks nii sõjalistes kui ka tsiviilrakendustes. See paistab silma üsna väikese akustilise, termilise ja radarinähtavuse jälje poolest lennu ajal, mis aitab kaasa märkamatuks jäämisele. 

Süsteem nõuab ka üsna minimaalset väljaõpet tänu automatiseerimisele ja kasutajasõbralikule missiooni planeerimise ja andmeanalüüsi tarkvarale. LUNA NG modulaarne disain laseb hästi kohandada lasti paigutamist, toetades laia valikut seadmeid. Kasutada saab näiteks elektrooptilisi ja infrapunasensoreid ning erinevaid sidelahendusi.

Juba Ukrainas kasutusel olev vanem süsteem on seni end hästi õigustanud, kuid lahingutes on välja tulnud ka mõned puudused, millest täpsemalt siiski Rheinmetall pole juttu teinud. 

Septembris sai Rheinmetall Bundeswehrilt olulise tellimuse LUNA NG süsteemi uuendamiseks ja tarnimiseks. Need uuenenud droonid võetakse Saksa vägedes hiljem kasutusele HUSARi nime all. Esimene seeria jõuab kaitsejõududeni 2025. aasta teises kvartalis.

Tagasi üles