Päevatoimetaja:
Kaido Einama

KELLEL SEDA VAJA? Microsoft: meie tehisaru laseb osaleda kolmel koosolekul korraga (1)

Copy
Oled sa tehisaru-tont või inimene? Kui Microsofti CoPiloti plaan tõeks saab, siis istume varsti koosolekutel vaheldumisi tehisaru avataridega. Päris inimene võib samal ajal näiteks rannas puhata, kui tema kratt tööjuttu ajab. Pilt on illustreeriv.
Oled sa tehisaru-tont või inimene? Kui Microsofti CoPiloti plaan tõeks saab, siis istume varsti koosolekutel vaheldumisi tehisaru avataridega. Päris inimene võib samal ajal näiteks rannas puhata, kui tema kratt tööjuttu ajab. Pilt on illustreeriv. Foto: MART PRODUCTION / Pexels

Tõeline rööprähkleja unelm on teoks saanud: Microsofti loodud uus tehisaru lahendus teeb ka koosolekutel istujate töö palju lihtsamaks. Samal ajal võib osaleda koguni kolmel virtuaalkoosolekul ja igaühel saab asjalikult oma näoga juttu ajada.

Ilmselt asendub tulevikus koosoleku alguse küsimus, kas kõik kuulevad ja näevad esinejat hoopis kokkukutsuja küsimusega, kas kõik, kes kohal, on ikka ise kohal või esindab neid tehisintellekt? Kui tahad istuda kolmel toolil korraga, siis pole muidugi tehisarust pääsu.

Miks ikkagi?

Microsoft teatas eelmisel kuul oma reklaamis, et tänu nende Copilotile saavad kontoritöötajad olla korraga kolmel koosolekul — kummaline väide, mis näib mööda vaatavat ühest tähtsast detailist: miks peaks keegi üldse tahtma seda teha? Kas tõesti on nii hõivatud inimesi, kelle koosolekute kalender on nii tihedalt täis?

«See ei lahenda üldist süsteemset probleemi liiga paljude koosolekutega,» ütles Georgetowni ülikooli juhtimisprofessor Jeanine Turner ajakirjale Fortune, «see lihtsalt laseb inimestel osaleda veel rohkematel koosolekutel. Sest kui juba kolm korraga — miks peatuda seal?»

Uudis tuleb ligi nädal pärast seda, kui teise videokoosolekute platvormi Zoom (Microsoft omab Teamsi) tegevjuht Eric Yuan väitis, et konverentsiplatvorm töötab digitaalsete kaksikute tehnoloogia kallal, mis võimaldaks töötajatel saata koosolekutele oma AI avatare, kirjutab Guardian. Sest nagu varemgi on asjatundjad öelnud, on enamus koosolekuid asendatavad vaid ühe e-kirjaga, millest saab vajadusel teha vestlusroboti abil ka kokkuvõtte, kui see liiga pikk tundub.

«Ma võin saata oma digitaalse versiooni koosolekule, et saaksin ise näiteks randa minna,» ütles Zoomi tegevjuht ajakirjale Verge, soovitades praeguse hooaja kontoritöötajate ahvatluse tegelikult ka ellu viia, «teil ei ole vaja nii palju aega veeta neil kohtumistel. Pole vaja pidada viis või kuus Zoomi kõnet päevas. Kasutage selleks tehisintellekti.»

Pealegi põhjustab liiga kaua Zoomi kõnedega kaastöötajate vaatamine ekraanilt läbipõlemist ja stressi, nagu näitab Stanfordi uuring.

Rohkem koosolekuid, vähem mõistust?

On üks hea transkriptsiooniteenus Otter, mis tõlgib koosolekud teise keelde või salvestab kõne tekstina. Selle ettevõtte tegevjuht Sam Liang on sama meelt ja ütles Business Insiderile varem sel aastal, et koosolekuid pidava tehisaru avatari töötav prototüüp võib olla valmis hiljemalt selle aasta jooksul. «Samas vajab selle usutavus ja intelligents veel lihvimist, et osaleda produktiivselt,» lisas Otteri tegevjuht.

Pandeemia ajal kasvas lõpututel Zoomi kõnedel olemise trend, töötajad läksid sellest üha rohkem hajevile ja jäid hoopis eraldatumaks. Väljend «zoomiväsimus» muutus kuumaks teemaks ja eksperdid soovitasid, et ekraani vahtimine ning kolleegidega tundide kaupa suhtlemine võib viia läbipõlemiseni. Kuid nagu Turner väidab, võivad sellised tööriistad, nagu digitaalsed kaksikud, muuta olukorra veelgi skisofreenilisemaks.

«Nad lihtsalt jätkavad hulluse võimendamist,» ütles ta ajakirjale Fortune.

Ka paljud eksperdid pole veendunud, et me kunagi lähiajal saaksime saata tehisaru juhitavaid avatare näiteks juhatusse inimese eest otsuseid tegema, eriti arvestades tehnoloogia praeguseid ilmseid puudujääke.

«[Suured keelemudelid] on kasulikud tööriistad mõtlemiseks,» ütles AI-ekspert Simon Willison ajalehele Guardian, «need on aga kohutavad tööriistad otsustamise delegeerimiseks.»

Tagasi üles