Päevatoimetaja:
Kaido Einama

PILDID JA VIDEO Hiina: meie uus sõjalaev on maailma suurim tuumareaktorita liikuv masin

Copy
Hiina kolmas lennukikandja Fujian pole küll maailma suurim, kuid suurim mitte-tuumajõul töötav laev. Seda ehitatakse ja testitakse Shanghais.
Hiina kolmas lennukikandja Fujian pole küll maailma suurim, kuid suurim mitte-tuumajõul töötav laev. Seda ehitatakse ja testitakse Shanghais. Foto: Ding Ziyu / Xinhua via AP / Scanpix

Hiina veeskas 17. juunil 2022 oma kolmanda lennukikandja Fujian, mis Hiina meedia väitel on praegu maailma suurim mitte-tuumajõul töötav masin, lisaks olevat seal kasutusel uusimad tehnoloogiad, nagu näiteks lennukite õhkulennutamiseks vajalik elektromagnetiline katapult.

Fujian on Hiina kolmas, kuid esimene kodumaal toodetud lennukikandja, mis lasti algselt vette 2022. aasta juunis.

Hiina riiklik ringhääling CCTV on hiljuti andnud ülevaate riigi uuemast lennukikandjast Fujianist. Esimeses omataolises avalikus ülevaates laeva võimekustest väidab uudistekanal, et laev on maailma suurim konventsionaalse jõuallikaga sõjalaev.

CCTV tutvustas Fujiani võimsust ja süsteeme ning väitis, et insenerid saavutasid midagi varem võimatuks peetut – elektromagnetilise katapuldisüsteemi paigaldamise mitte-tuumajõul töötavale laevale.

Maailma suurimaks teeb lennukikandja tema veeväljasurve. «Mida suurem see on, seda suurem on selle lahinguvõimekus,» lisas CCTV.

Hiina hiigel-lennukikandja on kolmas, kuid ei jää ilmselt viimaseks. Sarnaseid plaanitakse ehitada ka tuumajõuallikaga.
Hiina hiigel-lennukikandja on kolmas, kuid ei jää ilmselt viimaseks. Sarnaseid plaanitakse ehitada ka tuumajõuallikaga. Foto: Pu Haiyang / Xinhua via AP / Scanpix

Sõjalaeva teatatud veeväljasurve 80 000 tonni asetab selle umbkaudu samasse klassi USA mereväe tegevusest kõrvaldatud Kitty Hawk-klassi superkandjatega (täislastis 81 985 tonni). Selle klassi suurim alus oli aga USS America, mille veeväljasurve oli umbes 85 000 tonni

Fujian lõpetas oma teise meresõidu sel kuul pärast kaheksapäevast esimest katsetusreisi mais, kirjutab Interesting Engineering

Uut tüüpi katapult saadab lennuki elektromagnetiga tekilt minema

Fujian on Hiina esimene lennukikandja, mis on varustatud elektromagnetiliste katapultidega, mis lubab sagedasemaid lennukite väljalaskmisi ja raskemate lennukite õhkutõusu tekilt.

USS Gerald R. Ford, mis on tuumajõul töötav lennukikandja ja mille täiskoormusega veeväljasurve on üle 100 000 tonni, on täna ainus sellise võimekusega lennukikandja maailmas.

Hiina kolmas lennukikandja Fujian läks 1. mail 2024 Ida-Hiinas Shanghais asuvast Shanghai Jiangnani laevatehasest esimestele merekatsetele.
Hiina kolmas lennukikandja Fujian läks 1. mail 2024 Ida-Hiinas Shanghais asuvast Shanghai Jiangnani laevatehasest esimestele merekatsetele. Foto: Liu Fang / Xinhua via ZUMA Press

CCTV saade ei olnud uue laeva suhtes kiitustega kitsi ja teatas, et uue Fujiani pööre on võimalik väga terava nurga alt. Demonstreeriti Fujiani manööverdusvõimet, rõhutades, et lennukikandja on tõhusalt vähendanud oma stardiaega, vähendades vaenlase relvade võimet laeva leida ja rünnata.

Sõjaväeanalüütik Cao Weidong ütles CCTV-le, et Fujiani disain oli mõnes mõttes palju keerulisem kui selle tuumajõul töötavatel kolleegidel, kuna peab siiski tagama kõigi seadmete piisava elektrivarustuse, sealhulgas elektromagnetilise katapuldi.

Rohkem lennukeid, kiiremad väljasaatmised

South China Morning Post (SCMP) teatab, viidates sõjaväe ekspertidele, et sõjalaev suudab kanda rohkem lennukeid kui seni. Selle elektromagnetilised katapuldid saavad ka käivitada fikseeritud tiivaga varajase hoiatuse lennukeid, et suurendada õhus oleku aega, radari jõudlust ja juhtimisvõimekust.

Megalaev eestvaates Shanghai sadamakai ääres.
Megalaev eestvaates Shanghai sadamakai ääres. Foto: Li Yun / Xinhua via AP / Scanpix

Katapult tähendab ka seda, et hävitajad saavad õhku tõusta, kandes täiskoormat kütuse ja laskemoonaga. Seega väheneb vajadus tankimislennukite järele ja vabaneb ruumi rohkemate droonide, transpordilennukite ja elektroonilise sõjapidamise vahendite jaoks.

Fujiani katsetused siiski veel kestavad ja nende lõpetamine võib võtta kuni kaks aastat. Samuti on Hiina mereväel plaanis ehitada rohkem lennukikandjaid, ka tuumajõul töötavaid.

Vaata ka videot uuest lennukikandjast:

Tagasi üles