VÕIDURELV Ukraina võttis kasutusele uued Bulava droonid Vene Lanceti vastu (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Väljaanne Defence Express avaldas pildi Ukraina uuest droonist Bulava (või Mace), mida esitleti Eurosatory 2024 näitusel ja millele ennustatakse lahingutes suurt edu.
Väljaanne Defence Express avaldas pildi Ukraina uuest droonist Bulava (või Mace), mida esitleti Eurosatory 2024 näitusel ja millele ennustatakse lahingutes suurt edu. Foto: Defence Express, defence-ua.com
  • Uue drooni pardal on vaakumpomm.
  • Seda saab kasutada ka luureks ja tulejuhtimiseks.
  • Ukraina meedia nimetab seda «võidurelvaks».

Ukraina-Tšehhi ühisfirma loodud uus droon Bulava on uitmoon, mis peab vastu astuma Vene analoogilisele relvale Lancet, mis on Ukrainas rindel seni palju pahandust teinud. Ukraina relval on pardal termobaariline lõhkepea ehk väike vaakumpomm.

Ukraina esitles oma uusimat kamikaze-drooni Bulava hiljutisel Eurosatory 2024 rahvusvahelisel kaitsetööstuse näitusel Pariisis. Ekspordiks mõeldud Mace-nimeline droon on Ukraina tõhus vastus Venemaa droonile Lancet, kirjutab Defence Express.

Arendatud Ukraina-Tšehhi ettevõtte UAC poolt, paistab Bulava silma oma X-kujulise disaini ja võimsa 3,6 kilogrammi kaaluva termobaarilise lõhkepeaga. See droon suudab tabada sihtmärke kuni 60 kilomeetri kauguselt. Tiibade siruulatus on 1,6 meetrit ja kere pikkus 1,5 meetrit, kaal 11 kilogrammi. Elektrimootoriga varustatud droon suudab lennata kiirusega 100 km/h ja püsida õhus üle 50 minuti.

Bulava on varustatud sidekomplektiga, millel on krüpteeritud kanal ja spetsiaalne antenn, mis muudab selle vastupidavaks elektroonilise sõjapidamise vastu. Samuti kasutab seade MESH-tehnoloogiat andmete edastamiseks releedroonide kaudu (üks droon edastab vahejaamana teiste sidet), parandades sellega tõhusust lahinguväljal, kirjutab Army Recognition.

Drooni saab juhtida otse maapealse operaatori poolt raadiosidega või üle satelliitside. Lisaks suudab lennumasin töötada ka koos teise Eurosatory 2024 näitusel esitletud Ukraina drooniga Leleka.

Näeb nii päeval kui öösel

Optilised seadmed pardal on nii päevase kui öise filmimise võimekusega. Kaamera suudab teha ka termopildistamist, millega on võimalik määrata sihtmärke. 

Sihtmärkide tuvastamine ja jälgimine toimub kas operaatori poolt või masinnägemise süsteemi abil, lubades kõrge täpsusega rünnakuid ka kehva nähtavusega.

See droon on välja töötatud üsna erinevateks missioonideks, nagu sihtmärkide luure, täpsuslöögid vaenlase tagalas ja laskemoonaladude ning kindlustatud punktide hävitamine.

X-kujuline saba annab täpsuse

Bulava manööverdusvõimet parandab selle X-kujuline saba, mis võimaldab rünnata sihtmärke vähem kaitstud nurkade alt. See disain tagab suure stabiilsuse ning täpsuse lennu- ja rünnakumanöövrite ajal.

Uue drooni värskeimad katsed lahinguväljal konfliktis Venemaaga on juba näidanud suurt tõhusust. Drooniüksused on edukalt kasutanud seda relva Venemaa sõjaväe varustuse hävitamiseks, sealhulgas on Bulavast kasu olnud õhutõrje suurtükisüsteemide S60, tankide T-72 ja teiste soomukite purustamisel.

Bulava arendamine on osa laiemast Ukraina kaitsetööstuse ja relvajõudude moderniseerimise kavast. Euromaidan press nimetab seda drooni «võidurelvaks».

Tagasi üles