EI TEEGI VAHET? Pariisi olümpiat kommenteerib tuntud spordiajakirjanik, aga selle taga on hoopis tehisaru

tehnika.postimees.ee
Copy
Spordikommentaator Al Michaels võib olümpia ajal jalad seinale visata - tehisintellekt treib tema asemel miljoneid saateid Pariisis toimuva olümpia kõigist võistlustest.
Spordikommentaator Al Michaels võib olümpia ajal jalad seinale visata - tehisintellekt treib tema asemel miljoneid saateid Pariisis toimuva olümpia kõigist võistlustest. Foto: Jonathan Alcorn / Reuters / Scanpix
  • Iga kasutaja saab oma personaalse olümpiaülevaate.
  • Spordiajakirjanik ise oli tehisaru suhtes alguses väga skeptiline.
  • Masin toodab seitse miljonit saadet nagu konveieril.

Meediakanal NBC kasutab selle suve suursündmuse igapäevaste kokkuvõtete jutustamiseks legendaarse ringhäälingu saatejuhi klooni. «See ei olnud mitte ainult lähedal tegelikkusele,» ütles spordikommentaator Al Michaels Vanity Fairile, miks ta oli nõus enda asemel tehisintellektist klooni eetrisse lubamisega,  «see oli vaid 2% ehtsast erinev.»

Tööstuslik olümpiauudiste tootmine saab alguse sellesuvisel olümpial, sest uus tehisarul põhinev uudistegeneraator loob ligi seitse miljonit kohandatud kokkuvõtet Pariisi olümpiamängudest.

Kuid seda ei tehta robotliku masinkõnega, vaid USA tuntud telenäo ja spordikommentaatori Al Michaelsi ehtsast eristamatu sünteeshäälega. 

Tehisintellekt annab Pariisi olümpiamängude kohta igapäevaseid personaalseid kokkuvõtteid Peacockis — striiminguteenuses, mida saab vaadata vaid USA-s.

Igaühele isiklik saade

Tehisintellekti loodu sarnaneb väga spordikommentaatori tegelike esinemistega ja pani ka Michaelsi enda imestama, kui ehedalt masin teda jäljendab.

NBC igapäevane olümpiakokkuvõte on vaataja jaoks seadistatav. Selleks tuleb kasutajatel sisestada oma nimi (tehisaru hääl suudab tervitada «enamikku» inimesi nende eesnime järgi, nagu NBC pressiteates öeldakse, sinna kuuluvad siis Ameerika nimed) ning valida tuleb kuni kolm huvipakkuvat spordiala ja kuni kaks tüüpi tipphetki (näiteks «tippvõistlused» või «trendikad hetked»), kirjutab The Verge.

Seejärel saavad kasutajad igal hommikul oma isikliku Al Michaelsi ette loetud olümpia kokkuvõtte, kus tervitatakse vaatajat nimepidi.

Saatejuht oli ise alguses väga skeptiline

Michaels oli alguses NBC ettepaneku suhtes väga skeptiline, nagu ta tunnistas Vanity Fairile antud usutluses – seni, kuni kuulis tehisintellekti rääkimist ise.

«Ausalt öeldes oli see hämmastav. See oli lihtsalt hämmastav,» rääkis ta ajakirjanikule eelmisel nädalavahetusel antud telefoniintervjuus, «ja natuke hirmutav.»

Michaelsi häält jäljendaval tehisintellektil on asjatundjate sõnul samasugune iseloomulik inglise keele õhuline oskus, ainulaadsed rütmid – näiteks rõhk, mille ta paneb mängija nime teatud silpidele ja eriline, kuid mõnevõrra kohatu piirkondlik dialekt.

Kirjanik Drew Magary kirjeldas kunagi Michaeli omapära kui «1950ndate Brooklyni aktsenti, mis on nüüd nii ähmane, et seda loetakse surnud dialektiks».

Hallutsinatsioonidele päitsed pähe

Et vältida võimalikke tehisarust tulenevaid kummalisi vigu ehk hallutsinatsioone, on NBC lubanud kogu sisu, sealhulgas heli ja klipid üle kontrollida enne kasutajatele kättesaadavaks tegemist. Selleks rakendatakse terve toimetajate meeskond.

Kuid siiski jääb võimalus, et mõni kokkuvõte sisaldab kunstmõistuse juhitud uudistegeneraatoriga loodud veidrusi, näiteks kui tuuakse esile vale sportlane või mõni ebatavaline tulemus, mis jääb inimestel kahe silma vahele.

Michaelsi häält treeniti, kasutades tema esinemisi NBC-s ning lõpliku lahenduse arendas NBC kohapeal, selgitas John Jelley The Verge´ile.

Demonstratsioonivideotes kõlas hääl väga veenvalt. Tõeline proovikivi on väljaande sõnul siis, kui genereeritakse miljoneid unikaalseid klippe — NBC hinnangul võib USA-s olümpiamängude ajal tekkida ligi seitse miljonit personaliseeritud varianti kümnetest spordialadest, millest igaühel on oma terminoloogia ja kus osaleb sportlasi igalt poolt maailmast koos oma keeruliste nimedega.

Tehisaru-Michaelsi juhitud olümpiakokkuvõtted on saadaval alates 27. juulist Peacocki striimingukeskkonnas ning mobiilirakendustes. Alustatakse muidugi avatseremoonia tipphetkede kommenteerimisega.

Kas teed vahet?

Seda, kuidas Al Michaels tehisaru esituses kostab, saab kuulata siit. Näidisklipis on ka teravama kõrva jaoks raske eristada, kas räägib masin või inimene ise.

Kõnesüntees on inglise keeles jõudmas täiuslikkuseni, kuid näiteks eesti keele jaoks pole nii head taset veel saavutatud.

Spordikommentaatorid pole siiski ainukesed, kes hakkavad kuulajat tehishäälega ära petma.

Universal Music pakub lauljatele võimalust luua oma häälekloon, et panna see siis uusi hitte laulma, ilma et laulja ise midagi tegema peaks, kirjutab Rolling Stone.

Tagasi üles