Ukraina luure: «rahvasatelliit» on aidanud hävitada miljardite väärtuses Vene tehnikat ja 1500 sihtmärki (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Kosmosetehnoloogia firma ICEYE on eraldanud Ukrainale täitsa oma satelliidi, mida hakati kutsuma rahvasatelliidiks, kuna see osteti rahva annetuste eest. See jälgib olulisi sõjapiirkondi ka öösel, pilves ilmaga, läbi suitsu ja tolmu. Pildil Kertši sild, mille ukrainlased lubasid hävitada varem või hiljem.
Kosmosetehnoloogia firma ICEYE on eraldanud Ukrainale täitsa oma satelliidi, mida hakati kutsuma rahvasatelliidiks, kuna see osteti rahva annetuste eest. See jälgib olulisi sõjapiirkondi ka öösel, pilves ilmaga, läbi suitsu ja tolmu. Pildil Kertši sild, mille ukrainlased lubasid hävitada varem või hiljem. Foto: ICEYE

Rahva rahastatud ICEYE satelliidid on praeguseks andnud Ukrainale palju parema iseseisva ülevaate lahinguväljast ja sihtmärkidest Venemaal kui kunagi varem ning satelliidivaate abil saab väga täpselt leida muudatusi lahinguväljal koos sihtmärkide täpse tuvastamisega.

Ukraina luureagentuuri GUR teatel on viimase kahe aasta jooksul hävitatud üle 1500 Venemaa sihtmärgi, mille väärtuseks on kokku miljardeid eurosid. See on võimalik olnud tänu rahva rahastatud satelliidisüsteemi piltidele.

Luureagentuur teatas kolmapäeval, et 38 protsenti peaaegu 4200 pildist, mis tehti Ukraina kasutuseks 2022. aasta augustis Soome ja USA päritolu ICEYE ettevõtte satelliidiga, on olnud edukas kasutuses Venemaa sihtmärkide tabamiseks. Satelliit on teinud pilte nii Ukraina kui Venemaa kohal ning tuvastatud ligi 7500 Vene armee sõja- ja eritehnika sihtmärki, sealhulgas 238 raadioseadet, 153 naftabaasi ja ladu, 147 raketibaasi, 17 mereväebaasi, 45 sõjalennukit, 27 helikopterit, kuus raketikompleksi Iskander, ajutisi pontoonsildu jne.

GURi uudise järgi kasutati kogu ICEYE andmestikku vaenlase kahjustamise ja tulejuhtimise otseseks ettevalmistamiseks, kirjutas War Zone. Väljaandele kinnitas endine USA ametnik eelmisel aastal, et Ukraina kasutab tõesti ICEYE satelliiti lahinguväljal väga hästi ära.

ICEYE satelliit ja üle kahekümne muu tehiskaaslase, millele Ukrainal on juurdepääs, aitasid vägedel jälgida ja tabada suurt valikut sihtmärke, mida muidu poleks olnud võimalik maapealsete vahenditega näha.

GUR teatas, et «rahvasatelliidi» ja juurdepääsuga muude ICEYE satelliitide konstellatsioonile selle kasutamise perioodil tegid nende spetsialistid kokku 4173 pilti vaenlase objektidest. Nende hulka kuulus 370 lennuvälja, 238 õhukaitse- ja raadioside luurepositsiooni, 153 naftahoidlat ja kütuseladu, 147 raketi- ja lennuvahendite ning laskemoonahoidlat ja 17 mereväebaasi.

ICEYE satelliit on pildistanud Venemaa alalisi vägede paigutuskohti, samuti väljaõppekeskusi, sõjaväelinnakuid ja mobilisatsioonikeskusi, teatas luureagentuur.

Ukraina isiklik satelliit

ICEYE nõustus ühe oma radarsatelliidi (Synthetic Aperture Radar ehk SAR) võimekuse täieliku üleminekuga Ukraina valitsuse kasutusse nendele olulises piirkonnas, teatas ettevõte toona oma pressiteates: «SAR-satelliiti opereerib ICEYE. Lisaks annab ICEYE juurdepääsu oma SAR-satelliitide konstellatsioonile, võimaldades Ukraina relvajõududel saada radarsatelliidi pilte kriitilistest kohtadest suurema külastussagedusega.»

Selline näeb välja Sevastopoli sadam rahvasatelliidi radaripildil. Kaitseministeeriumi spetsialistid on sellel ära märkinud olulised sihtmärgid.
Selline näeb välja Sevastopoli sadam rahvasatelliidi radaripildil. Kaitseministeeriumi spetsialistid on sellel ära märkinud olulised sihtmärgid. Foto: GUR

Erinevalt optilistest satelliitidest, mis teevad pilte ning sõltuvad seega loomulikest valgustingimustest, suudavad SAR-süsteemid pildistada hoolimata pilvkattest, suitsust või tolmust, mis võivad kaamera vaadet muidu blokeerida ja seda muidugi ka öösel, kui päikest pole. Metallist objektid paistavad radaripildil eriti hästi silma, suutes maapealse varjamise jõupingutused ületada.

Ettevõtte sõnul on sellel «maailma suurima sünteetilise vaatega radarsatelliitide konstellatsioon» ja firmas töötab üle 700 inimese USAst, Soomest, Poolast ja Hispaaniast.

Lisaks droonidele on tohutu abi ka satelliidipiltidest

Lisaks USA ja NATO liitlastelt Ukrainale antavale luureinfole on Ukraina enda võimeks jälgida vaenlase tegevusi ülevalt piirdunud taktikalise tasemega droonidega ja laiemalt, kuid siiski piiratud ulatuses, ka tavaliste kommerts-satelliitide piltidega. Seega on pidev ja sõltumatu juurdepääs kosmosest saadud andmetele sõjast räsitud riigile suureks toeks.

Orbiidilt pärit luureandmed võimaldavad saada andmeid nii ajutiselt okupeeritud Ukraina alade kohta kui ka mujal planeedil, kus asuvad terroristliku Venemaa sõjalised jõud ja vahendid, teatas GUR.

GURi sõnul võimaldab see jälgida Venemaa militaarpersonali liikumise dünaamikat, paljastada sõjalised kavatsused ja neid nurjata. Satelliit võimaldab jälgida agressori sõjatööstuskompleksi ja selle logistilist võrgustikku, sealhulgas ebaseaduslikku silda Venemaa ja okupeeritud Krimmi vahel.

GURi avaldatud pilt Kertši sillast Krimmi ja Venemaa vahel, millele on kantud olulised sihtmärgid.
GURi avaldatud pilt Kertši sillast Krimmi ja Venemaa vahel, millele on kantud olulised sihtmärgid. Foto: GUR

Kertši silda on juba kaks korda rünnatud ja see on jätkuvalt Ukraina sihtmärk.

Kindralleitnant Kõrõlo Budanov ütles The War Zone'ile septembris, et see pole küsimus, kas nad ründavad silda või mitte. Nad teevad seda niikuinii ja regulaarselt ning lõpuks saavutavad oma eesmärgi, see on ainult aja küsimus.

Raha kulus palju, aga kogunes samuti suurel hulgal

Satelliidi rahastamise algatas 2022. aasta juunis Serhi Prõtula heategevusfond ja blogija Ihor Latšenkov. Koguti pea 19 miljonit eurot, mille eest sai sõjaväeluure kasutamiseks oma satelliidi ning lisaks juurdepääsu ICEEYE 20 satelliidi tehtavate fotode reaalajas andmebaasile.

Üks satelliit töötab täielikult Ukraina kaitsevajaduste nimel, teisi kaasatakse vajadusel, ütles toona Ukraina kaitseminister Oleksi Reznikov.

Pilte dekodeerivad ja töötlevad kaitseministeeriumi sõjaväeluure spetsialistid, kes on läbinud vastava väljaõppe.

Tagasi üles