Pariisi olümpiat asuvad turvama kaks õhutõrjesüsteemi

tehnika.postimees.ee
Copy
Sellised õhutõrjesüsteemid hakkavad kaitsma Pariisi olümpia kohal asuvat õhuruumi.
Sellised õhutõrjesüsteemid hakkavad kaitsma Pariisi olümpia kohal asuvat õhuruumi. Foto: Tiraden / Wikimedia Commons

Prantsuse relvajõudude ministeeriumi esindaja teatas juunis Eurosatory 2024 arutelul, et Prantsusmaa õhu- ja kosmoseväele tarnitakse kaks uut VL MICA õhutõrjesüsteemi spetsiaalselt olümpiamängude kaitseks.

See on järgmine samm 2024. aasta jaanuaris tehtud otsusele, mille järgi asendatakse praegu kasutusel olevad Crotale NG süsteemid 2035. aastaks kaheteistkümne uue VL MICA süsteemiga, kirjutab Army Recognition.

VL MICA – tõhus lähiümbruses

Prantsuse maapealne õhutõrjeversioon VL MICA (Vertical Launch MICA ehk vertikaalse väljalaskega) on Prantsuse MICA-raketi maapealne (aga ka mereväe) variant, mis pakub lühimaa õhutõrjet. 

Süsteem võeti kasutusele 2010. aastal ja on mõeldud kaitsma õhuväe ja laevade vastu erinevates ilmaoludes.

MICA (Missile d'Interception, de Combat et d'Auto-défense) raketi arendas välja ettevõte MBDA ning oli algselt mõeldud Prantsuse Rafale ja Mirage 2000 hävitajate jaoks õhust laskmiseks.

MICA-raketid kasutavad kahekordse otsija tehnoloogiat, mis sisaldab nii infrapuna- (IR) kui ka raadiosageduse (RF) juhtimist, võimaldades rakettidel tabada mitmesuguseid erinevaid sihtmärke. Laskeulatus on kuni 10 kilomeetrit, VL MICA suudab tulistada rakette kahesekundise intervalliga, võimaldades ülikiiret reageerimist.

Maapealse seadme uusim versioon, VL MICA NG (New Generation) sisaldab aga täiustatud raketi jõuallikaid ja otsijaid, pikendades tegevusraadiust kuni 40 kilomeetrini.

Prantsuse õhutõrje saab kiiresti lisavarustust

2023. aastal käivitatud DSABC (Défense Surface-Air Basse Couche) õhutõrjeprogramm keskendub Prantsusmaa lühimaa õhutõrjevõimekuse uuendamisele ja moderniseerimisele. Selle programmi esimeses etapis suurendatakse kiiresti Mistrali rakettide varusid ja hangitakse kaks uut MICA maapealset õhutõrjesüsteemi. 

Kus täpsemalt uued õhutõrjekompleksid mängudel asuma hakkavad ja kas on konkreetsemat ohtu, mille vastu need kaitsevad, seda pole Prantsuse kaitsejõud täpsustanud, kuid uute VL MICA õhutõrjesüsteemidega kavatsetakse armee esindaja sõnul tõsta suurel määral 2024. aasta Pariisi olümpiamängude turvalisust, olles valmis erinevateks õhust tulevateks ohtudeks.

Tagasi üles