VAATA ASUKOHTA Rootslased ehitavad merre ujuva megatuulepargi, mis annab poole Stockholmi jagu elektrit

tehnika.postimees.ee
Copy
Sellised hakkavad välja nägema Läänemerel ujuvad hiigeltuulikud.
Sellised hakkavad välja nägema Läänemerel ujuvad hiigeltuulikud. Foto: Eolus
  • Tuulikud meres on kuni 360 meetri kõrgused.
  • Ujuv tuulepark katab 1400 ruutkilomeetrit.
  • Hiigeltuugenid hakkavad asuma Gotska Sandöni saare lähedal.

Kui ettevõte Eolus Rootsi valitsuselt ehitusloa saab, läheb Läänemerel lahti suuremat sorti ehitus: Stockholmi ja Saaremaa vahele jäävast Gotska Sandöni üksikust saarest 20 kilomeetrit põhja poole rajatakse avamerele ujuv hiigeltuulepark, mille võimsusest piisaks poole Stockholmi varustamiseks.

Eolus plaanib uut 2,2 gigavatist avamere tuuleparki nimega Skidbladner, mis koosneb kuni 147 tuuleturbiinist.

Eoluse hinnangul toodaks projekt aastas umbes 11,7 teravatt-tundi (TWh) elektrit, mis kataks poole Stockholmi energiavajadusest. Lisaks suudaks see pakkuda umbes kümme korda rohkem elektrit kui lõuna pool asuv Gotland praegu vajab.

Turbiinide maksimaalne kõrgus ulatub 360 meetrini ja kogu park katab umbes 1400 ruutkilomeetrit.

Eoluse hinnangul võiks park, juhul kui selle projekt heaks kiidetakse, olla kasutusvalmis 2033. aastaks.

Umbes selles kohas hakkab asuma poole Stockholmi jagu elektrit tootev ujuv tuulepark.
Umbes selles kohas hakkab asuma poole Stockholmi jagu elektrit tootev ujuv tuulepark. Foto: Openstreetmap.org

Plaanide kohaselt paigaldatakse tuulepark avamerel ujuvatele alustele, mis ankurdatakse merepõhja. Pontoonid on kolmnurgakujulised ja ühest nurgast ulatub kõrgustesse elektrit tootev tuulegeneraator. Teiste nurkade ülesandeks on hoida mast püsti ja tasakaalus.

Energy Island Gotlandi koordinaator Lars Thomsson rõhutab, et meretuulepargile lähim suursaar Gotland peaks olema täielikult taastuvenergia süsteemiga kaetud aastaks 2040 ning algatused nagu Skidbladner sobivad sellesse plaani väga hästi, energiat jääks veel ülegi.

Plaanitava tuulepargi ala asub umbes saja kilomeetri kaugusel Stockholmist. Eoluse teatel suudaks planeeritud võimsusega varustada elektriga miljoneid majapidamisi.

Eoluse avamere tuuleenergia juht Anna Lundsgård selgitas, et ujuva tuuleenergiapargi eeliseks on võimalus paigutada elektriturbiinid sügavasse merre kaugemale rannikust, kus tuuleolud on paremad ning visuaalne mõju minimaalne. Saartelt ega rannikult poleks tulevasi tuugeneid näha.

Tagasi üles