VANANEVA ÜHISKONNA ERIPÄRA Jaapanis saadetakse raudteid hooldama humanoidrobootid

Copy
Humanoidrobot, mis Jaapani raudteel askeldab, näeb välja üsna hirmuäratav, kuid see hiiglasuur masin peab ulatuma kõrgete elektripostide ja raamideni raudtee kohal, et neid hooldada. Inimesi sellise ronimist nõudva töö jaoks elektriliinide lähedal on vananevas Jaapanis aina raskem leida.
Humanoidrobot, mis Jaapani raudteel askeldab, näeb välja üsna hirmuäratav, kuid see hiiglasuur masin peab ulatuma kõrgete elektripostide ja raamideni raudtee kohal, et neid hooldada. Inimesi sellise ronimist nõudva töö jaoks elektriliinide lähedal on vananevas Jaapanis aina raskem leida. Foto: JR-West

Jaapani Lääne Raudtee uus töötaja meenutab 1980. aastate kurja robotit, kuid selle ülesanne on leebe – masin on loodud hoopis värvimise ja umbrohutõrje jaoks.

Alates juulist pannakse see uus masin, millel on algeline pea ja pudelikorke meenutavad silmad, rööbastel sõitvale veoautole, et kasutada robotit raudteefirma erinevatel hooldustöödel.

Masina operaator istub veoauto kokpitis, nähes läbi roboti silmadeks olevate kaamerate kaudu ümbrust ning juhtides kaugjuhtimise abil selle üsna võimsaid jalgu ja käsi.

Haardeulatusega kuni 12 meetrit saab humanoidrobot kasutada erinevaid kinnitusi oma kätel, et tõsta kuni 40 kilogrammi raskuseid asju, hoida pintslit värvimiseks või kasutada mootorsaagi.

Praegu keskendub robot peamiselt raudteedeäärsete puuokste kärpimisele ja rongide kohal olevaid kaableid hoidvate metallraamide värvimisele, teatas ettevõte.

Ettevõtte sõnul aitab uus tehnoloogia leevendada suurt tööjõupuudust vananevas Jaapanis ning vähendada õnnetusi, näiteks kukkumisi kõrgustest või elektrilööke.

«Tulevikus loodame kasutada masinaid juba igasugusteks muudekski taristu hooldustöödeks,» ütles ettevõtte president Kazuaki Hasegawa hiljutisel pressikonverentsil, lisades, et nende katsetus peaks pakkuma vastuseid ja lahendusi, kuidas tulla toime aina suurema tööjõupuudusega.

Tagasi üles