Päevatoimetaja:
Kaido Einama

VIDEO Vaata, mis juhtub, kui politsei peatab vastassuunas sõitnud juhita auto

Copy
Isejuhtiv takso on juba mõnda aega liikluses olnud ja politseinikel tuleb neid samamoodi korrale kutsuda kui tavalisi juhte, kui masinad liikluseeskirju rikuvad. Hiljuti nii juhtuski USAs Phoenixis, kui Google´i tütarfirma Waymo juhita takso vastassuunavööndis sõitis.
Isejuhtiv takso on juba mõnda aega liikluses olnud ja politseinikel tuleb neid samamoodi korrale kutsuda kui tavalisi juhte, kui masinad liikluseeskirju rikuvad. Hiljuti nii juhtuski USAs Phoenixis, kui Google´i tütarfirma Waymo juhita takso vastassuunavööndis sõitis. Foto: Waymo

Uus reaalsus on see, et liikluseeskirju rikkunud «juhiga» tuleb politseil rääkida auto kaudu, kus ei istu kedagi. Nii juhtus Phoenixis ja video politseiniku dialoogist (või monoloogist) muutus Internetis kiiresti viraalseks.

«Tere, siin on ohvitser Hines Phoenixi politseist,» räägib politseinik tühja autosse, «te sõitsite just teel vastassuunas, mis on väga halb.»

Isejuhtivas autos aktiveerub dispetšer või kes iganes, kes selle Google´i tütarfirma Waymo auto eest sõidu ajal vastutab ja vabandab hoolega. 

Politseinik teatab raadiosaatjasse: autos pole juhti.

Kui aken automaatselt alla lasti, vastas alguses emotsioonitu robothääl: olete ühendatud klienditoega. See kõne võidakse salvestada kvaliteedi tagamise eesmärgil.

Waymo ise peab juhita autosid turvalisemaks kui inimjuhtidega sõidukeid, kuna liiklusõnnetusi on nendega vähem. Seda pidid näitama politseistatistika ja kindlustusjuhtumid.
Waymo ise peab juhita autosid turvalisemaks kui inimjuhtidega sõidukeid, kuna liiklusõnnetusi on nendega vähem. Seda pidid näitama politseistatistika ja kindlustusjuhtumid. Foto: Waymo

Waymo autonoomse sõiduki peatamist 19. juunil Phoenixi kesklinnas politsei poolt kinnitasid nii Phoenixi politsei kui Waymo esindajad, kirjutab AZ Central. Masin sõitis Seitsmenda avenüü ja Osborni tee lähedal vastassuunavööndis, salongis polnud ühtegi reisijat ja teel polnud ka teisi autosid. Videost selgub, et kuskil seal olid ajutised piirangud ja ehitustööd, millega isejuhtiv auto ei osanud võib-olla arvestada.

Samuti ilmub lõpuks välja kollases vestis Waymo töötaja, kes politseinikuga juba silmast silma asjad aetud saab. 

Waymo autodes on nupp, millega saab abi kutsuda või 24/7 dispetšeriga ühendust võtta, kui isejuhtiva autoga on liikluses midagi juhtunud, näiteks kui see on kuskile keset teed seisma jäänud, mida juhtub harva, või on isejuhtiv sõiduk liikluseeskirju rikkunud.

Kui aknale koputada, laseb masin kuulekalt selle alla ja inimesega rääkimiseks tuleb vajutada nupule «Abi».

Vaata videot politseiniku tööst juhita autoga Fox 10 Newsi uudisklipist:

Tagasi üles