Päevatoimetaja:
Kaido Einama

ÕHEM HING, KÕRGEM HIND Samsung avalikustas oma uued volditavad nutitelefonid Galaxy Fold6 ja Flip6

Copy
Sellised need ongi: uued Samsungi volditavad telefonid Galaxy Flip6 (vasakul) ja Galaxy Fold6 (paremal). Neid esitleti täna Pariisis maailmale Samsungi Unpacked üritusel.
Sellised need ongi: uued Samsungi volditavad telefonid Galaxy Flip6 (vasakul) ja Galaxy Fold6 (paremal). Neid esitleti täna Pariisis maailmale Samsungi Unpacked üritusel. Foto: Samsung

Samsung uuendab pea igal aastal oma volditavaid telefone ning täna oligi käes aeg kuuenda põlvkonna väljatulekuks. Pariisis esitleti maailmale Samsung galaxy Fold6 ja Galaxy Flip6 telefone - ühel sab ekraani püstipidi, teisel horisontaalselt kokku voltida.

Hinnad on uutel mudelitel tõusnud, kuid ilmselt hakkavad peagi langema. Suurema ekraaniga volditav telefon Fold6 maksab 2019 eurot, Flip6 1209 eurot. Erinevate soodustustega saab muidugi hinna mõnesaja euro võrra soodsamaks, näiteks oma vana telefoni ära andes jms.

Ootuspäraselt ei olnud uute mudelitega suuri ootusi millegi revolutsioonilise väljatulekuks. Üht-teist on paremaks tehtud, üldmulje on siiski sama.

Uued mudelid on veidi vastupidavamad, veidi kergemad ja pakuvad mõnesid väiksemaid täiustusi.

Mõlemad uudismudelid kasutavad spetsiaalselt Samsungi jaoks häälestatud Qualcommi Snapdragon 8 Gen 3 kiibistikku ning saavad seitse aastat operatsioonisüsteemi ja turvauuenduste tuge.

Telefonid on veidi vastupidavamad, esitlusel väideti, et need taluvad paremini  kukkumist ning hingi on ka vastavalt täiustatud, et need oleksid tugevamad. 

Mõlemal telefonil on nüüd IP48 reiting, mis on justkui parem, kui eelmise aasta mudelite IPX8 reiting. X nimelt tähistas tolmukindluse puudumist või selle vastavuse mittetestimist tootja poolt, number neli aga tagab kaitse alates millimeetrist suuremate osakeste eest. Lausa tolmuterasid siiski ekraanihinged kinni pidada seega ei suuda.

Disainilt on uued volditavad telefonid läinud veel õhemaks ja seadmete ääred on nüüd teravama nurgaga, et anda kasutajatele veidi rohkem ekraaniruumi ja muuta käes hoides mugavamaks.

Telefonist tahvliks volditav mudel: Fold6

Fold6 väline ekraan on saanud paar millimeetrit laiust juurde, mis kindlasti suurendab kasutusmugavust, samas muutus seade hoopiski kergemaks, kaaludes nüüd 239 grammi (253 asemel).

Galaxy Fold6 lahtivoldituna.
Galaxy Fold6 lahtivoldituna. Foto: Samsung

Ekraan on väljaspool 6,3-tolline, 2376 x 968 pikslise eraldusvõimega ja 120 Hz värskendussagedusega. Sisemine ekraan aga on lahti voldituna endiselt 7,6 tolli, Dynamic AMOLED Infinity Flex paneeliga ning resolutsiooniga 2160 x 1856 pikslit, pakkudes samuti kuni 120 Hz värskendussagedust sõltuvalt sellest, mida telefoniga parasjagu tehakse.

Aku on Fold6 mudelil mahuga 4400 mAh.

Fold 6 kaamerakomplekti osas suuri muutusi ei toimunud, ehkki vahepeal toimunud tehisaru revolutsioon on muidugi ka uute telefonide tarkvarasse jõudnud.

Galaxy Fold6 voldituna.
Galaxy Fold6 voldituna. Foto: Samsung

Tagaküljel on põhikaameraks 50-megapiksline kaamera, lisaks leiab 10 MP kolmekordse suurendusega telefoto kaamera. Uuendatud on 12-megapikslist ülilainurk-kaamerat, mis olevat parema kvaliteediga vähese valgusega tingimustes, lähenedes Galaxy S seeria tippmudelitele.

Lisaks on seadmel veel kaks kaamerat: 10 MP selfikaamera välimisel ekraanil ning 4 MP ekraanialune selfikaamera sisemisel ekraanil.

Pisemaks volditav telefon - Flip6

Flip 6 väline ekraan on 3,4-tolline, mis jäi samaks, nagu Flip5-l. Samsung muutis aga välise ekraani tarkvaratuge erinevatele äppidele, näiteks saab telefoni avamata kasutada nutikaid vastuseid sõnumitele vastamisel otse välisekraanilt, rohkem on vidinate valikuid, mida kuvada, uusi interaktiivseid taustapilte, mis reageerivad telefoni liigutustele jne.

Mõned uuendused on Flip 6 puhul ka suuremad kui pisiparandused.

Galaxy Flip6 pooleldi avatuna.
Galaxy Flip6 pooleldi avatuna. Foto: Samsung

Telefonil on eelmisest suurem aku: 4000 mAh ning ära on mahutatud aurukamber, mis jahutab protsessorit efektiivsemalt ning on selle volditava seeria jaoks esimene. 

Telefonil on samasugune 50-megapikslise põhikaamera kui Fold6-l ja tagakaamera komplekt sisaldab ka uut 12 MP ülilainurk-kaamerat. Selfikaamera on 10 MP sensoriga.

Galaxy Flip6 kokkuvoldituna.
Galaxy Flip6 kokkuvoldituna. Foto: Samsung

Põhimudelil on 12 GB RAM-i varasema 8 GB asemel ning Flip 6 välkmälu valikud algavad 256 GB-st.

Kogu tehisintellekti tööriistakast on volditavatel olemas

Kõik tehisaru funktsioonid, mida tutvustati aasta alguses Galaxy S24 seeriaga, on olemas ka volditavatel mudelitel. Samsung rõhutas, et Foldi väga suur sisemine ekraan on siiski palju parem kõigi tehisintellekti funktsioonide kasutamiseks kui tavatelefonidel. Samuti on olemas uus «visand pildiks» funktsioon, mis kasutab tehisintellekti puutepliiatsiga S Pen tehtud joonistuste piltideks muutmisel ja tõlkimisrežiim saab uuenduse, et ära kasutada kokkuvolditavat ekraani, kuvades tõlkeid nii välis- kui siseekraanil.

Servad on muutunud veidi nurgelisemaks.
Servad on muutunud veidi nurgelisemaks. Foto: Samsung

«Põhiline uuendus mõlemal volditaval mudelil on see, et need on nüüd varustatud Galaxy AI lahendustega, mis on spetsiaalselt optimeeritud volditavate telefonide jaoks. Näiteks on populaarne Circle to Search lahendus nüüd Fold6 telefonil selline, kus otsingutulemused ilmuvad ekraani ühele poolele ja pildiotsing ise teisele poolele, et seda saaks vajadusel ümber teha või otsida samalt fotolt mõnda muud objekti,» ütles Samsung Eesti koolitusjuht Alari Pennar Samsungi Eesti pressiteates, «samuti saab kasutada häälkäsklusi, et lasta tehisarul endale näiteks kolmepäevane reis planeerida või saab sellega lahendada matemaatilisi tehteid, kuvades kasutajale lahenduskäigu. Statistika näitab, et 65% telefoni kasutajatest tarvitavad AI funktsioone iga päev ning populaarseimateks lahendusteks on Circle to Search ja generatiivne redigeerimine.»

Suurel ekraanil on matemaatika valemitega palju mugavam tegeleda.
Suurel ekraanil on matemaatika valemitega palju mugavam tegeleda. Foto: Samsung

Täiendatud on tõlkimiseks mõeldud Interpreterit ehk Tõlgi funktsiooni, mis suudab teha reaalajas transkriptsiooni, mis on kasulik, kuulates näiteks mõnda muukeelset loengut. Telefon transkribeerib selle kohe kasutaja jaoks arusaadavasse keelde.

Galaxy Fold6 ja Flip6 on praegu eeltellitavad. Mõlemad seadmed on müügil alates 24. juulist.

Tagasi üles