Päevatoimetaja:
Kaido Einama

FBI: tegime kahjutuks sotsmeediaplatvormil X pesitsenud Vene robotifarmi (1)

Copy
X (Twitter) on populaarne sotsiaalmeediaplatvorm, kus Vene robotid postitasid hiljuti massiliselt libakontode alt Kremlile soodsaid jutustusi. Nende kontode profiilikirjeldustest leiab väljendeid, nagu «mõtlen oma peaga» ja «kahtlen kõiges». Eesmärgiks oli tekitada ühiskonnas lahkarvamusi ja jätta muljet, nagu Kremli jutupunktid oleksid kohalike kodanike seas populaarsed.
X (Twitter) on populaarne sotsiaalmeediaplatvorm, kus Vene robotid postitasid hiljuti massiliselt libakontode alt Kremlile soodsaid jutustusi. Nende kontode profiilikirjeldustest leiab väljendeid, nagu «mõtlen oma peaga» ja «kahtlen kõiges». Eesmärgiks oli tekitada ühiskonnas lahkarvamusi ja jätta muljet, nagu Kremli jutupunktid oleksid kohalike kodanike seas populaarsed. Foto: Taidgh Barron / ZUMA Press Wire / Scanpix

USA justiitsministeerium teatas teisipäeval, et nad katkestasid Venemaa valeinfokampaania, milles oli kasutatud ohtralt tehisintellektil töötavaid roboteid. Nendega loodi suurel hulgal võltsprofiile sotsiaalmeediaplatvormil X (endine Twitter).

USA ametnikud arestisid infotööriista peatamiseks kaks internetidomeeni ja otsisid läbi 968 sotsiaalmeedia kontot, mida Venemaa töötajad väidetavalt kasutasid tehisintellekti juhitava robotifarmi loomiseks ning libainfo levitamiseks USAs ja teistes riikides, teatas FBI.

«Sotsiaalmeediasse loodud robotifarm kasutas tehisintellekti elemente, et luua fiktiivseid sotsiaalmeedia kasutajaprofiile, mis sageli väidetavalt kuulusid Ameerika Ühendriikide kodanikele, mida operaatorid kasutasid seejärel Venemaa valitsuse eesmärke toetavate sõnumite edastamiseks,» seisis avalduses.

FBI peadirektor Christopher Wray ütles, et see tegevus on esimene kord, kui Venemaa toetatud generatiivse tehisintellektiga sotsiaalmeedia robotifarm maha võetakse.

Venemaa kampaania, mille eesmärk oli külvata lahkarvamusi USAs ja mujal, töötas välja Venemaa riikliku meediaväljaande RT vanemtoimetaja, rahastas Kreml ja mille rakendamisele aitas kaasa Venemaa julgeolekuteenistuse FSB ohvitser, ütles justiitsministeerium.

USA ametnikud on hoiatanud välisriikide, sealhulgas Venemaa jõupingutuste eest sekkuda novembris toimuvatesse Ameerika presidendivalimistesse.

Tehnoloogiaeksperdid on väljendanud muret, et sel aastal kogu maailmas toimuvate võtmetähtsusega valimiste terviklikkust võivad ohustada kiired edusammud infotehnoloogias, eriti tehisintellekti valdkonnas, ja aina suurenev vastasseis suurriikide vahel.

USA president Joe Biden alustas teisipäeval Washingtonis NATO tippkohtumist, mille eesmärk oli näidata otsustavust Venemaa vastu ja toetust Ukrainale, mida Moskva 2022. aasta veebruaris ründas.

Justiitsministeerium teatas, et Xis kasutatud Vene robotifarm levitas mitut valejutustust.

Mõned näited robotifarmi levitatud sisust.
Mõned näited robotifarmi levitatud sisust. Foto: ekraanipilt / x / USA justiitsministeerium

Nende hulgas oli väidetavalt Minneapolise elaniku video, mis näitas Venemaa presidenti Vladimir Putinit, kes kinnitas, et Ukraina, Poola ja Leedu alad olid neile riikidele «kingitused» Vene vägede poolt vabastamise käigus Teise maailmasõja ajal.

«Venemaa kavatses seda robotifarmi kasutada tehisintellekti loodud välismaise libainfo levitamiseks, laiendades oma tegevust tehisintellekti abiga, et õõnestada meie partnereid Ukrainas ja levitada Venemaa valitsusele soodsaid geopoliitilisi narratiive,» ütles Wray.

Tagasi üles