Päevatoimetaja:
Kaido Einama

ON AEG Saksa armee vahetab oma fregattide flopiketastel tarkvara välja (2)

Copy
Saksa fregatid Brandenburg F123 nii-öelda «töötavad» flopiketastelt. Ees seisab suur väljakutse nende kaheksatollised kettad millegi moodsamaga asendada.
Saksa fregatid Brandenburg F123 nii-öelda «töötavad» flopiketastelt. Ees seisab suur väljakutse nende kaheksatollised kettad millegi moodsamaga asendada. Foto: Eugenio Castillo Pert / Wikimedia Commons

Flopikettaid mäletate? Kuigi enamus nooremaid inimesi pole neid kunagi kasutanud ning vanematel püsivad need andmekandjad vaid mälestustes, leidub siiski kohti, kus need on endiselt väga olulised, Saksa armee Brandenburg  F123 klassi fregattidel näiteks. Nüüd on aeg see iidne tehnika millegi moodsamaga asendada.

Flopikettaid kohtab veel vanematel lennukitel, meditsiiniaparaatidel ja tööstusseadmetel, kus pole võimalik neid juhtivaid vanu arvuteid uuemate vastu vahetada, sest neil on riistvara üsna tihedalt seotud tarkvaraga ning nii vanade süsteemide ümbertegemine on tavaliselt ülikeeruline.

Saksa merevägi vajab aga tõsist uuendust oma sõjalaevadele ning see paraku ei tähenda mingit digitaalset koodivärskendust või uuendatud tarkvara, nagu see käib moodsamates süsteemides. Nimelt on riigi fregatid siiamaani kasutanud vanamoelisi kaheksatolliseid suuri flopikettaid alates nende kasutuselevõtust 1990ndatel.

Nüüd püüab Saksamaa merevägi leida mingi viisi, kuidas asendada seda üliaegunud, lausa antiikset kettasüsteemi, mis on Tom's Hardware´i sõnul eluliselt tähtis Brandenburgi klassi F123 fregattide tööks.

See vasakpoolne ketas ongi kaheksatolline (200 mm), milliseid Saksa mereväelased endiselt oma fregattide käigushoidmiseks kasutavad (pilt on illustreeriv). Keskel on näha viietolline ja paremal kõige viimane uusim ja kompaktsem 3,5-tolline flopiketas. Kaheksatollisele mahtus 128-256 kilobaiti andmeid.
See vasakpoolne ketas ongi kaheksatolline (200 mm), milliseid Saksa mereväelased endiselt oma fregattide käigushoidmiseks kasutavad (pilt on illustreeriv). Keskel on näha viietolline ja paremal kõige viimane uusim ja kompaktsem 3,5-tolline flopiketas. Kaheksatollisele mahtus 128-256 kilobaiti andmeid. Foto: George Chernilevsky / Wikimedia Commons

Neli F123 fregatti, mille Saksa merevägi aastatel 1994–1996 kasutusele võttis, läbivad nüüd ulatusliku moderniseerimise, kirjutatakse ajaveebis Augen Straightaus. Kui roostes metalli saab asendada uusi plaate keevitades ning sisustust ja isegi relvi üsna probleemideta moodsamate vastu vahetada, siis palju keerulisem on tänapäeval väga lihtsaks peetava tarkvarauuendusega - seal on kõik veel nagu 90ndatel, selle aja tehnoloogiat ei toodeta enam aastakümneid ning paljud süsteemid on väga tihedalt omavahel põimitud, mille pärast ürgsed flopid ongi ikka veel kasutusel.

Flopikettasüsteemi asendamine pole seega kerge ülesanne. Need kettad kontrollivad laevade kõiki olulisi süsteeme alates õhuvoolu süsteemidest kuni elektri tootmiseni.

Ühe võimalusena on kaalutud füüsiliste suurte flopiketaste ja nende lugerite asendamist asendusseadmega, mis jäljendab ehk emuleerib salvestussüsteemi, käitudes nii, nagu oleks vana süsteemi külge endiselt ühendatud flopiseade.

1990ndatel tehtud foto all selgitati toona, et need F123 tüüpi fregati juhtimissüsteemid on ajastu moodsaimad ning varustatud arvutijuhtimisega.
1990ndatel tehtud foto all selgitati toona, et need F123 tüüpi fregati juhtimissüsteemid on ajastu moodsaimad ning varustatud arvutijuhtimisega. Foto: Saksamaa merevägi

Nii on mõistlik teha, et vältida kogu pardal oleva mõõtmis- ja juhtimistehnoloogia väljavahetamist. See aga nõuab olemasoleva andmekandja paigale jäämist.

Asendus, mis toimiks nagu disketiseade, sobib selleks hästi ning just sellise lahenduse jaoks otsib armee nüüd tarnijat. Üksikasjad on konfidentsiaalsed, seega ei saa me ilmselt kunagi teada, milliseid parameetreid, mis on tänapäevaste standardite järgi iidsed, lahenduselt nõutakse. Ilmselt peab mäluseade suutma toimida ka piisavalt aeglaselt, et vana arvutisüsteemi teenindada.

Rootsi ettevõte Saab on vastutanud Saksamaa F123 fregattide hoolduse eest alates 2021. aastast. Nemad said ka tellimuse, et sõjalaevad moderniseerida aastaks 2030. Need fregatid on mõeldud allveelaevade otsimiseks, mistõttu saavad ka uuendusi oma relvadele ja relvakontrollisüsteemide jaoks, kuna ajad on vahepeal kõvasti muutunud ning sõjapidamises toimuvad praegu samuti kiired arengud.

F123-d jäävad kasutusse seni, kuni F126-klassi fregatid on valmis neid asendama. Kavandatava kuue uue laeva kiilupanek toimus juba selle aasta juuni alguses.

Lisaks vanematele reisilennukitele, mis siiani lendavad ning röntgen- ja MRI-aparaatidele, mis on piisavalt kallid, et neid lihtsalt niisama uuemate vastu välja ei vahetata, on flopid kasutusel ka mõnedes valitsusasutustes. Näiteks Jaapani digitaalamet teatas juuli alguses, et nad on lõpetanud flopiketaste kasutamise oma valitsussüsteemides. Flopikettad olid veel üsna hiljuti kasutuses ka USA tuumarelvade juurdepääsusüsteemides, aga 2019. aastal vahetati need välkmälu vastu välja, kirjutas The Independent.

Tagasi üles