Päevatoimetaja:
Kaido Einama

ARVAMUS «Concord» – aasta kvaliteetseim mäng, mille ostu on raske soovitada

Copy
Foto: Firewalk Studios

Sony võtab tänavu paraja riski, tuues oma mängukonsooli PlayStation 5 peale portsu täiesti uusi mänge, mis nüüd end tõestama peavad hakkama. Üks selline on tulistamismäng «Concord».

Tegemist on nn «kangelaskõmmutamise» (hero shooter) žanrisse kuuluva võrgupõhise mitmikmänguga, mille tegevust kogetakse «läbi silmade» ehk üksikisikuvaates.

Sellesarnaseid teoseid on turul praegu juba ohtralt, mõned tuntumad ja edukamad, teised võõramad ja vähem populaarsed. Kuhu asetub tollel suurel skaalal aga «Concord»?

Värskelt toimunud beetatest annab sellest pisut aimu.

Esmamuljed on positiivsed. «Concord» näeb väga kena välja, tegelaste animatsioonid on sujuvad, erinevate relvade tunnetus mõnus, kõrvu jõudvad helid on head. Ainuüksi beetas on päris mitu mängulaadi, mis tundideks tegevust annavad. 

Ühe õige hero shooter'i eelduseks on piisavalt suur nimistu erinevatest kangelastest, kel igaühel erinevad omadused ja eripärad. Ka siin beeta pettumust ei valmista, sest valik on võrdlemisi rikkalik. Igaühele pakutakse midagi.

Ja ometigi ei oska ma öelda, kas inimesed peaksid augustikuus saabuva ilmumiskuupäeva üle elevil olema.

Foto: Firewalk Studios

«Concordi» probleem seisneb selles, et see ei too lauale mitte midagi uut. Ma olen juba varem näinud variatsioone nendest tegelastest.

Olen mänginud neid mängulaade juba paljudes teistest teostes ja külastanud sarnaseid tasemeid. «Concord» on justkui kõikide sellele eelnenud mängude «Best of» album, parimate palade kogumik.

Mis aga veel PlayStationi järgmise hitihakatise kahjuks räägib, on asjaolu, et Sony tahab selle eest raha saada. Hind ei saa olema kõige krõbedam, jäädes enam-vähem 40 euro kanti. Samal ajal on aga turul olemas täpselt samasuguse kvaliteediga teoseid, mis on täiesti tasuta. 

Foto: Firewalk Studios

Lisaks kõigele muule esindab «Concord» raisatud võimalust. PlayStationi bränd on tuntud eelkõige oma suurepäraste loopõhiste üksikmängijale mõeldud teoste poolest. Kui ilmus «Concordi» esimene treiler, arvasid kõik, et siit on tulemas veel üks selline mäng.

Selle asemel on aga Sony otsustanud, et just mitmikmäng on ideaalne platvorm jutustamaks «lugu». Sestap kaasnevadki teosesse jõudvate hooaegadega erinevad videoklipid mängu kangelastest ja nende tegemistest. Kahjuks on need aga seetõttu pealiskaudsed.

«Concord» ei ole halb mäng. Tõele au andes on see tegelikult väga hea. Aga unikaalse identiteedi ja uute huvitavate ideede puudumine võivad mängule karuteene teha. 

Arendajatel on veel võimalusi meid üllatada, kuid vähemalt beetatesti põhjal ei ole põhjust raha koguma hakata.

«Concord» ilmub 20. augustil PlayStation 5 peal. Veel enne on aga võimalik kõigil huvilistel proovida avatud beetatesti, mis leiab aset vahemikus 18.–21. juuli.

PC omanikud jäävad kõigest ilma, sest mingil veidral põhjusel hakkas Sony Eestit vihkama.

Tagasi üles