Päevatoimetaja:
Kaido Einama

LIHTNE FBI murdis Trumpi tulistanud mehe iPhone´i sisse ilma Apple´i abita (1)

Copy
Kui veel mõned aastad tagasi pidi Apple´i tegevjuht isiklikult teatama, et nad ei anna valitsusasutustele ligipääsu krüpteeritud telefonidele, siis nüüd näib FBI sellega ise hakkama saavat, nagu ilmselt juhtus Donald Trumpile atentaadikatse teinud Crooksi iPhone´iga. Pilt on illustreeriv.
Kui veel mõned aastad tagasi pidi Apple´i tegevjuht isiklikult teatama, et nad ei anna valitsusasutustele ligipääsu krüpteeritud telefonidele, siis nüüd näib FBI sellega ise hakkama saavat, nagu ilmselt juhtus Donald Trumpile atentaadikatse teinud Crooksi iPhone´iga. Pilt on illustreeriv. Foto: Carolyn Kaster / AP /Scanpix

Varem lahtimurdmatuks peetud Apple´i nutitelefon iPhone murti FBI poolt seekord siiski lahti, kasutamata Apple´i abi, selgus USA presidendikandidaati Donald Trumpi tulistanud mehe nutitelefoniga ehk olulise asitõendiga, mille seest loodeti leida kuriteo motiive.

Atentaadikatse teinud 20-aastase Thomas Matthew Crooksi telefoni avamisest saatis FBI välja pressiteate.

Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) pressiteates mainitakse, et nad on «edukalt saanud ligipääsu» telefonile, mis kuulus Thomas Matthew Crooksile, endisele hooldajale, keda salaagendid tulistasid ja kes tapeti vahetult pärast tema katset endise presidendi elu kallale minna.

Kuigi pole selge, kuidas FBI Crooksi telefoni avas, märkis asutus oma esimeses avalikus avalduses pärast tulistamist, et «kahtlased seadmed», mis leiti Crooksi kodust ja autost, saadeti edasi FBI laborisse analüüsimiseks.

Vaatamata paljudele libauudistele ja kuulujuttudele pole Crooksi kohta palju teada peale selle, mida ta elatise teenimiseks tegi, et ta oli registreeritud vabariiklane ja et ta oli kunagi annetanud 15 dollarit demokraatide organisatsioonile.

Telefon avati kohe, liigse venitamiseta

Pärast 2015. aasta San Bernardino massitulistamist läks Apple´i tegevjuht Tim Cook vastamisi FBI-ga, keeldudes avamast nende toodetud iPhone´i, mis kuulus ühele kahtlustatavale tulistajale.

See keeldumine viis pikema võitluseni privaatsuse eest, mis muutus mõttetuks, kui salapärane Austraalia häkkerifirma Azimuth tegi FBI töö ära ja avas telefoni ise — ning sai seejärel omakorda FBI poolt kohtusse kaevatud.

Peaaegu kümne aasta jooksul pärast San Bernardinot on olnud vaid üks juhtum, kui Apple keeldus FBI taotlustest avada terroris kahtlustatava telefon, kuid enamasti pole me kuulnud Apple´i juhtide otsustest krüptimise küsimuses sama kindlalt seista nagu Cook tegi 2015. aasta lõpus, kirjutab Futurism.

Väljaande arvates tundub praegusel hetkel, et nutitelefoni krüpteerimise ehk andmete salastatuse murdmine polnud FBI jaoks suur probleem.

Ka teised väljaanded kirjutavad sellest, et FBI sai ilmselt probleemideta ligi Crooksi telefoni sisule, kuid uurijate üllatuseks ei leitud sealt midagi atentaadiplaanile viitavat.

Veel üks tuntud tehnoloogiaväljaanne, The Verge märgib samuti, et enam pole vaidlusi  privaatsuse küsimustes, andmed lihtsalt võeti telefonist välja ning ei Apple ega keegi teine hakanud selle vastu protestima. FBI lihtsalt teatas lakooniliselt kaks päeva peale atentaadikatset, et sai juurdepääsu Trumpi tulistaja telefonile.

Lausa kohapeal siiski Apple´i turvakaitset lahti ei murtud, täiendab The Verge´i uudis. Pühapäeval öeldi ajakirjanikega peetud konverentskõnes, et Pennsylvania väliagendid üritasid Thomas Matthew Crooksi telefoni sealsamas sündmuspaigal sisse murda, kuid ebaõnnestusid. Seejärel saadeti seade FBI Quantico laborisse Virginia osariigis, kus ilmselt saadi sisu lahtimuukimisega juba hakkama.

See salapärane tööriist Cellebrite ja teised

Ajakirjanikele vihjas võimaliku tööriista kohta Electronic Frontier Foundationi turvaekspert Cooper Quintin, kelle sõnul kasutatakse nutiseadmetesse sissemurdmiseks vahendit nimega Cellebrite, mille kasutamist jõuorganites püüab tootja igati varjata, nagu kirjutas eelmisel aastal TechCrunch.

Kuid neid vahendeid on veelgi. GrayKey, mis maksab küll kuni 27 tuhat eurot, kuid ilmselt suurtele valitsusasutustele pole hind kontimurdev, lubas märtsis avaldatud teate põhjal lahti muukida üsna uued telefonid Apple iOS-iga kuni versioonini 17, Samsungi telefonid kuni Galaxy S24-ni ning Google´i mudelid Pixel 6 ja Pixel 7.

FBI analüüsis Crooksi telefoni ega avastanud sealt ühtegi niidiotsa, miks selle omanik majakatusele ronis ja ekspresidenti tappa üritas, kirjutab Wall Street Journal. Korrakaitsjatega on vestelnud ka Crooksi vanemad ning nendelegi näib asetleidnu täiesti arusaamatu. Nad ütlesid võimuesindajatele, et pojal ei paistnud olevat tugevaid poliitilisi veendumusi ning sõpru oli tal vähe – kui üldse.

Tagasi üles