Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Kuidas Eesti põllutöölisest sai järgmise «The Witcher» mängu oluline lüli

Copy
Foto: CD Projekt RED

Arvutimängurite jaoks on modifikatsioonid tuttavad. Nende näol on tegu mängude tarbeks loodud paranduste ja lisasisuga, mille autoriks on teose fännid ise. 

Modifikatsioonide tegemine nõuab reeglina piisavalt oskusi ja palju tööd, mistõttu pole ka haruldane, et nende tegijad ühel või teisel hetkel mõnda mängustuudiosse tööle võetakse.

Täpselt nii juhtus ka ühe eestlasega – ühel momendil töötas ta Austraalias peedifarmis, järgmisel aga sai temast maailmakuulsa Poola mängustuudio oluline lüli.

Endised fännid, nüüdsed töötajad

Pawel Sasko, üks CD Projekt REDi võtmefiguure, andis hiljuti intervjuu, mille käigus rääkis sellest, kuidas modifikatsioonide tegijad (edaspidi mod'ijad) poolakate tuntuimast stuudiost tööd leiavad.

Pool 24 inimese suurusest meeskonnast, kelle ülesandeks on järgmisele «Cyberpunk 2077» mängule missioone luua, on Sasko sõnul endised mod'ijad.

Ning mitte ainult Poola stuudio enda mängude mod'ijad – talente otsitakse ka väljaspoolt enda n-ö mulli. Näiteks missioonitegijate tiimijuht Błażej Augustynek tegeles kunagi Blizzardi populaarse strateegiamängu «Starcraft» modifikatsioonide loomisega.

Hiljuti avaldas CD Projekt REd spetsiaalselt «The Witcher 3» tarbeks loodud modifitseerimistööriistad REDkit. Selle autorid olid kõik endised mod'ijad.

Peedipõllult mänguarendajaks

Eero Varendi oli vaevu 20aastane, kui ta Austraalias peedifarmis töötas. Vabal ajal tegeles mees aga arvutimängude modifikatsioonidega.

Saskole jäi Varendi silma tänu viimase YouTube'i videole, milles mees ehitas «The Wither 3» mängus sarja esimese osa proloogi. Kogu ettevõtmise tegi aga märkimisväärsemaks  asjaolu, et Varendi ei kasutanud modifitseerimistööriistu.

Sasko nägi videot ja pidas Varendi tööd äärmiselt kvaliteetseks. Ta küsis ühelt CD Projekt REDi töötajalt, kes oli ühtlasi ka endine mod'ija, kas too ehk tunneb Varendit ning selgus, et tunnebki.

Nii kontakteeruski stuudio Varendiga ja palus tal CV saata. Kõik järgnev on aga ajalugu. Nüüdseks töötab Varendi täiskohaga Poola mängustuudios. Ta on olnud missioonidisainer «Cyberpunk 2077» ja selle lisapaki «Phantom Liberty» juures.

Praegu töötab ta aga järgmise «The Witcher» mängu kallal vanemdisainerina.

Tagasi üles