Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Poola võib hakata Ukraina kohal vene rakette alla tulistama

Copy
Prantsusmaa ja Itaalia poolt Ukrainale pakutav SAMP/T süsteem (vasakul) ja Venemaa rakett Iskander (paremal).
Prantsusmaa ja Itaalia poolt Ukrainale pakutav SAMP/T süsteem (vasakul) ja Venemaa rakett Iskander (paremal). Foto: Prantsuse kaitseministeerium / Venemaa kaitseministeerium

Poola hindab Ukraina ettepanekut, mis võimaldaks Poola vägedel alla tulistada Vene rakette Ukraina territooriumi kohal, enne kui need jõuaksid Poola õhuruumi. Seda initsiatiivi arutati president Volodõmõr Zelenskõi hiljutisel visiidil Varssavisse, kus allkirjastati kahe riigi vaheline ühiskaitse lepe.

Poola välisminister Radoslaw Sikorski selgitas ettepanekut Washingtonis American Enterprise Institute'i konverentsil, kirjeldades seda kui esialgset ideed, mis on ülevaatamisel. Ta rõhutas geograafilisi väljakutseid, mida põhjustavad Peterburi piirkonnast Ukrainas Lvivi lähedal asuvate sihtmärkide suunas välja lastud Vene raketid, mis lühidalt läbivad Poola õhuruumi. Nende rakettide Poola taevas veedetud lühikese kestuse tõttu – umbes 40 sekundit – on Poolal piiratud reageerimisaeg, mistõttu on vaja ennetavaid meetmeid Ukraina õhuruumis.

Alates konflikti algusest Venemaa ja Ukraina vahel veebruaris 2022 on Vene väed sooritanud Ukrainas arvukalt raketirünnakuid. Peamiselt, kasutades tiibrakette ja ballistilisi rakette, nagu Kalibr, Kh-101 ja Iskander, sihitakse kriitilist infrastruktuuri, elamupiirkondi ja sõjaväerajatisi, põhjustades ulatuslikku hävingut ja tsiviilohvreid. Peamised sihtmärgid hõlmavad suuremaid linnu, nagu Kiiev, Harkiv ja Mariupol. Venemaal on suur arsenal ja tootmisvõime, et sellist rünnakute tempot jätkata, mis tekitab küsimusi rünnakute tõrjumise jätkusuutlikkuse üle pikas perspektiivis.

Ukraina, hoolimata kasvavast rahvusvahelisest toetusest, seisab silmitsi märkimisväärsete probleemidega oma õhuruumi kaitsmisel nende pidevate rünnakute vastu. Kaasaegsed õhutõrjesüsteemid, nagu USA poolt tarnitud Patrioti raketitõrjesüsteemid ja Prantsusmaa ning Itaalia poolt pakutud SAMP/T süsteemid, on küll kasutusele võetud, kuid jäävad Vene rakettide mahu ja keerukuse vastu ebapiisavaks.

Ukraina õhutõrjesüsteemid, kuigi täiustatud, on tihti üle koormatud Vene vägede küllastustaktikate tõttu, mis kasutavad massrünnakuid. Sikorski viitas ka juhtumile 2022. aasta detsembris, kus lõhkelaenguta Vene rakett maandus tema kodu lähedal Bydgoszczis, 500 kilomeetrit Valgevene piirist, õnneks ilma vigastusi põhjustamata. See juhtum tõi esile raketirusude potentsiaalsed ohud. Muret süvendas varasem sündmus, kus kaks Poola kodanikku hukkusid raketirusude tõttu, mille Ukraina nende piiri lähedal alla lasi.

Poola kaitseminister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz rääkis NATO tippkohtumisel Washingtonis, et otsus rakettide tõrjumiseks Ukraina kohal nõuaks ulatuslikke konsultatsioone NATO liitlastega ja seda ei teeks Poola üksinda. Ta rõhutas vajadust kooskõlastada Ameerika Ühendriikidega, kes on väljendanud selle strateegia suhtes kahtlusi.

Kaitseanalüütik Marek Swierczynski Polityka Insightist hoiatas, et ilma olulise liitlasabita võiks see strateegia Poolale märkimisväärseid riske tuua, sealhulgas potentsiaalseid Vene vastulööke. Poola on olnud Ukraina kindel toetaja alates Venemaa sissetungi algusest veebruaris 2022, pakkudes ulatuslikku sõjalist abi, sealhulgas tanke, hävituslennukeid, helikoptereid, suurtükiväge ja õhutõrjesüsteeme väärtusega üle 4 miljardi euro. Riik plaanib jätkata oma toetust täiendava sõjalise abiga ka sel aastal.

See olukord paljastab mitte ainult Ukraina õhutõrje nõrkusi, vaid toob esile ka vajaduse täiendavate meetmete järele selles valdkonnas. Rahvusvaheline kogukond, teadlik nendest väljakutsetest, jätkab arutelusid sõjalise abi suurendamise üle, eriti arenenumate kaitsesüsteemide ja elektrooniliste sõjatehnoloogiate puhul, et vastu seista Vene raketijuhtimisele. Rahvusvahelise reageerimise tõhusus on ülioluline, et võimaldada Ukrainal paremini kaitsta oma kodanikke ja olulist infrastruktuuri tulevaste rünnakute eest.

Allikas: Army Recognition

Tagasi üles