Päevatoimetaja:
Kaido Einama

OpenAI teeb otsingumootori SearchGPT ja trügib sellega Google´i maailma (1)

Copy
USA tehisaru ettevõte OpenAI kuulutas sel nädalal välja oma otsimootori SearchGPT prototüübi, mida valitud kasutajad saavad juba kasutada. Sellega tuleb otsingut teha teistmoodi, vesteldes nagu tavalise inimesega ja pärides lisaküsimusi. SearchGPT ise vastab ka mitte ainult linkidega, vaid kirjeldab ka pikemalt, andes otsinguküsimusele vastuseid.
USA tehisaru ettevõte OpenAI kuulutas sel nädalal välja oma otsimootori SearchGPT prototüübi, mida valitud kasutajad saavad juba kasutada. Sellega tuleb otsingut teha teistmoodi, vesteldes nagu tavalise inimesega ja pärides lisaküsimusi. SearchGPT ise vastab ka mitte ainult linkidega, vaid kirjeldab ka pikemalt, andes otsinguküsimusele vastuseid. Foto: Andre M. Chang / ZUMA Press Wire / Scanpix

Vestlusroboti ChatGPT looja OpenAI teatas sel nädalal, et kavatseb kasutada oma tehisintellekti mootorit, et hakata konkureerima Google´i domineeriva otsingumootoriga.

ChatGPT arendaja teatas, et katsetab SearchGPT prototüüpi, mis «on loodud ühendama meie tehisintellekti mudelite tugevusi veebist saadava teabega», et vastata veebipäringutele kiiresti ja pakkuda asjakohaseid allikaid.

OpenAI sõnul on SearchGPT saadaval väikesele kasutajate ja kirjastajate grupile, et saada tagasisidet, seisab ettevõtte blogipostituses.

Prototüübis täiendatud otsingufunktsioonid lõimitakse tulevikus ChatGPTsse, teatas San Franciscos asuv ettevõte.

Kasutajad saavad suhelda SearchGPTga vestluslike päringute kaudu ja esitada järelküsimusi, justkui räägiksid nad inimesega.

Google lisas hiljuti oma otsingumootorile tehisintellekti genereeritud päringutulemuste kokkuvõtted, mida nimetatakse «ülevaadeteks», mis tekitas muret, et see samm vähendab võimalusi raha teenivate reklaamide näitamiseks.

See uus funktsioon pakub Google´i otsingutulemuste ülaosas kirjalikku teksti enne traditsioonilisi linke, mis kokkuvõtlikult vastab kasutaja päringule.

OpenAI kirjeldus SearchGPTst kõlab üsna sarnaselt Google´i «ülevaadetega».

Nii näeb välja otsingutulemus SearchGPTs.
Nii näeb välja otsingutulemus SearchGPTs. Foto: ekraanipilt / OpenAI

Alates ChatGPT avaldamisest 2022. aasta lõpus on sektori ettevõtted olnud meeletus võidujooksus, et rakendada generatiivseid tehisintellekti programme, mis toodavad teksti, pilte ja muud sisu igapäevakeele käskluste abil.

«Me uuendame end igal tehisintellekti kihi tasemel,» ütles Google'i tegevjuht Sundar Pichai sel nädalal ettevõtte Alphabet tulukõne ajal.

OpenAI teatas, et teeb koostööd mõnede kirjastajatega SearchGPT täiustamiseks, mida hoitakse eraldi oma generatiivsete tehisintellekti aluste mudelite treenimisest.

«Tehisintellekti otsingust saab üks peamisi viise, kuidas inimesed internetis navigeerivad, ja on ülioluline, et see tehnoloogia ehitatakse viisil, mis hindab, austab ja kaitseb ajakirjandust ja kirjastajaid,» ütles The Atlantic tegevjuht Nicholas Thompson OpenAI blogipostituses.»

OpenAI on kutsunud kasutajaid registreeruma ootenimekirja, et proovida SearchGPTd.

Tagasi üles