Päevatoimetaja:
Kaido Einama

E-spordi olümpiamängud toimuvad juba järgmisel aastal ja seda üsna üllatavas kohas

Copy
Foto: pexels.com

Juba pikalt on arutatud, kas e-sport peaks kuuluma olümpiamängude kavva. Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) on senimaani olnud pigem ebaleval seisukohal ning mängudesse on suhtutud konservatiivselt. Nüüd on aga jõutud lahenduseni, mis ka neile sobib.

Hiljuti teatas ROK, et e-sportlaste jaoks luuakse eraldi olümpiamängud. Esimesed e-spordi olümpiamängud leiavad aset aga huvitavas kohas.

Digirevolutsiooni eirata ei saa

Nimelt on ROK käed löönud Saudi Araabiaga, et juba 2025. aastal algust teha. Partnerlus kahe osapoole vahel kestab aga tervelt 12 aastat.

ROKi president Thomas Bach kommenteeris uudist nõnda: «See on ROKi jaoks tõesti uus ajastu. E-spordi olümpiamängude loomisega ollakse digitaalse revolutsiooni tempoga kaasas. Meie e-spordi kogukond on selle algatusega entusiastlikult kaasa tulnud.»

«See on järjekordne tõestus Olümpia brändi atraktiivsusest noorte seas ja väärtustest, mille eest see seisab. Saudi Araabia Rahvuslik Olümpiakomitee toob sellesse projekti suurepärase – kui mitte ainulaadse – kogemuse e-spordi vallas. See partnerlus põhineb olümpiahartal ja olümpiaväärtustel.»

Mõttega mängiti juba varem

Tegemist pole esimese korraga, mil ROK e-spordiga kurameerib. Esimest korda mängiti mõttega juba 2007. aastal, kui Macaul leidsid aset Aasia mängud, millel oli esindatud ka e-sport.

Mullu leidis aga aset Olympic Esports Week nime kandev e-spordi sündmus, millest võttis osa 131 küberatleeti 57st erinevast riigist. Omavahel võeti mõõtu kümnel erineval alal.

Tasub märkida, et mitmed valitud mängud ei olnud sellised, mida e-spordi huvilised on harjunud nägema. Mõnest neist polnud paljud isegi mitte kuulnud.

See võib saada ka Saudi Araabias toimuvate e-spordi olümpiamängudu üheks komistuskiviks, kuna ROK soovib keskenduda mängudele, mis ei sisaldaks liigset vägivalda ega muud sobimatut.

See aga tähendaks, et tõenäoliselt ei näe me näiteks Robin «ropz» Kooli leivanumbrit ehk tulistamismängu «Counter-Strike 2». 

Saudidel on kogemust

Täpsemad detailid on siiski alles selgumisel. Fakt on aga see, et e-sport pole Saudi Araabia jaoks võõras. Viimase kahe aasta jooksul on kuningriik korraldanud mitmeid rahvusvahelisi võistlusi, nagu näiteks hiljutised e-spordi maailmameistrivõistlused.

Nad on võõrustanud üle 1700 eliitmängija enam kui 80 riigist, pakkunud vaatamiselamusi rohkem kui neljale miljonile fännile ning saanud kokku üle 1,3 miljardi vaatamise üle interneti.

Tervelt 67 protsenti Saudi Araabia elanikkonnast peab end mänguriteks. Üha rohkem kasvab ka kohalike e-sportlaste arv – praegu on kuningriigis 100 atleeti, kes tegelevad e-spordiga profitasemel.

Tagasi üles