Päevatoimetaja:
Kaido Einama

PUTINIL VESI AHJUS Ukraina võttis kasutusse USA radaripimestuspommi

Copy
MALD ADM-160 on kinnitatud USA vägede B-52 Stratofortressi pommitajale.
MALD ADM-160 on kinnitatud USA vägede B-52 Stratofortressi pommitajale. Foto: U.S. DoD

Chuck Pfarreri (nimi Xis, endine Twitter) teatel on USA andnud Ukrainale ADM-160 MALDi (Miniature Air Launched Decoy ehk MALD), keeruka petteraketi, mis on varustatud elektrooniliste vastumeetmetega varajase hoiatuse ja sihtmärkide tuvastamise radarite aktiivseks segamiseks. Ukraina on edukalt kohandanud ADM-160 MALDi oma MiG-29 hävituslennukitele, parandades sellega märgatavalt oma õhuvõitlusvõimekust.

Kuigi USA ei ole ametlikult kinnitanud ADM-160 MALDi rakettide tarnimist Ukrainale, viitab avalik allikas sellele. 2023. aasta mais leiti Luhanskist pärast Ukraina rünnakut Vene sihtmärgile ADM-160 MALDi petteraketi rususid. Märgisel oli kirjas, et tegemist on ADM-160B mudeliga, mis viitab sellele, et Ukraina on tõenäoliselt neid rakette juba mõnda aega kasutanud.

ADM-160 Miniature Air-Launched Decoy (MALD) on petterakett, mille eesmärk on suurendada õhuvõitluse tõhusust. See on ligikaudu 2,84 meetrit pikk ja kaalub umbes 45 kilogrammi, mis muudavad selle suhteliselt kergeks ja kompaktseks. MALDil on muljet avaldav üle 930 km (500 meremiili) ulatuv tegevusraadius, mis võimaldab tabada kaugemaid sihtmärke, ja selle turbomootor tagab suure kiiruse ja manööverdusvõime. Üks selle märkimisväärsemaid omadusi on modulaarne disain, mis võimaldab selle konfigureerida erinevateks missioonideks nagu petmine, segamine ja luure. Lisaks võimaldavad selle täiustatud lennujuhtimissüsteemid programmeeritavaid lennutrajektoore, võimaldades matkida erinevate õhusõidukite radarisignaale ja lennuprofiile.

Lahingus on ADM-160 MALD suurepärane, segades vaenlase õhukaitset, matkides suuremaid, väärtuslikumaid lennukeid. See sunnib vastaseid valesti jaotama oma ressursse, sihtides petiseid tõeliste lahingulennukite asemel. MALD mängib olulist rolli vaenlase õhukaitse mahasurumisel (Suppression of Enemy Air Defenses ehk SEAD), meelitades välja ja kurnates vaenlase maa-õhk rakette (surface-to-air missiles ehk SAM) ja muid õhukaitsesüsteeme, hõlbustades sõbralike õhusõidukite liikumist kaitstud õhuruumis.

MALD-J variant täiustab seda võimekust segamisfunktsioonidega, häirides vaenlase radari ja kommunikatsioonisüsteeme ning pakkudes elektroonilist rünnakutoetust teistele lennukitele. Selle võime tegutseda autonoomselt pärast väljalaskmist, järgides ette programmeeritud lennutrajektoori, suurendab selle tööefektiivsust.

Võrreldes teiste tavaliste rakettidega on ADM-160 MALDi peamised eelised selle madal hind, mitmekülgsus ja kompaktsus. Erinevalt suurematest, keerukamatest mehitamata süsteemidest või mehitatud lennukitest on MALD suhteliselt odav, võimaldades laialdast kasutuselevõttu vaenlase kaitse ülekoormamiseks. Selle modulaarne disain toetab mitmeid rolle lahinguväljal, alates petmisest kuni elektroonilise sõjapidamiseni, muutes selle väärtuslikuks mitmeotstarbeliseks varaks. Kompaktne suurus ja kerge kaal võimaldavad ühel lennukil kanda mitut MALDi, suurendades märgatavalt missioonil kasutatavate petterakettide arvu. Lisaks pakub selle integreerimine tänapäevaste lennukitega, nagu F-16 Fighting Falcon ja B-52 Stratofortress, paindlikkust missioonide planeerimisel ja tegemisel, parandades üldist lahingutõhusust.

Kokkuvõttes annab ADM-160 MALDi petmise võimekus, autonoomne toimimine, kuluefektiivsus ja mitmekülgsus sellele tavaliste rakettide ees selge eelise, muutes selle oluliseks komponendiks moodsas õhusõjapidamisstrateegias.

Allikas: Army Recognition

Tagasi üles