Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Mida lisab Ukraina õhutõrjele sinna saadetav Saksa imerelv Skynex? (2)

Copy
Skynexi õhutõrjesüsteemi tulejõu keskmes on Oerlikon Revolver Gun Mk3 – 35 mm automaatkahur, mis kasutab programmeeritavat õhkrelvade laskemoona (AHEAD), et anda õhuohtude vastu täpseid ja tõhusaid lööke.
Skynexi õhutõrjesüsteemi tulejõu keskmes on Oerlikon Revolver Gun Mk3 – 35 mm automaatkahur, mis kasutab programmeeritavat õhkrelvade laskemoona (AHEAD), et anda õhuohtude vastu täpseid ja tõhusaid lööke. Foto: Army Recognition Group

Rheinmetalli Skynex õhutõrjesüsteemide tarnimine Ukrainale tähistab Ukraina sõjaliste võimete märkimisväärset paranemist, pakkudes olulist täiendust riigi kaitsele Venemaa-poolsete õhurünnete vastu.

Skynex süsteem pakub tipptasemel tehnoloogiat ja strateegilisi eeliseid, mis muudavad selle Ukraina jõupingutuste jaoks hindamatuks õhuruumi ja kriitilise infrastruktuuri kaitsmisel Vene vägede vastu. See arenenud õhutõrjesüsteem võimaldab Ukrainal tõhusalt vastanduda erinevatele õhust tulevatele ohtudele, alates droonidest kuni rakettideni, suurendades seeläbi riigi üldist turvalisust ja operatiivset efektiivsust.

5. augustil 2024 avaldas Ukraina Lääne õhukomando pilte kamufleeritud ja monteeritud Oerlikoni Revolver Gun Mk3-st, mis on osa kahest Skynexi õhutõrjesüsteemist, mille Saksamaa on Ukrainale tarninud. Saksa kaitseministeeriumi andmetel on Saksamaa juba tarninud Ukrainale kaks Skynexi õhutõrjesüsteemi koos laskemoonaga. See strateegiline tarne toob esile Saksamaa ja Lääne liitlaste pühendumuse tugevdada Ukraina kaitsevõimet jätkuvas konfliktis Vene vägede vastu.

Rheinmetalli Skynexi õhutõrjesüsteem, mille on välja töötanud Rheinmetall Air Defence, on nüüd kasutusel Ukraina õhuvägedes. Selle peamine roll on objektikaitse, keskendudes lennuväljade ja kriitilise infrastruktuuri kaitsmisele selle statsionaarse olemuse tõttu. See tipptasemel süsteem on loodud pakkuma tugevat ja paindlikku lahendust kaasaegsete õhuohtude vastu. Skynexi süsteemi põhikomponent on Oerlikoni Revolver Gun Mk3 – 35 mm automaatkahur, mis on tuntud oma täpsuse ja kiire tulejõu poolest. See kahur suudab vastanduda laiale valikule õhust tulevatele sihtmärkidele, sealhulgas droonidele, helikopteritele, madalal lendavatele lennukitele ja isegi teatud tüüpi rakettidele. Arenenud radar- ja optiliste sihtimissüsteemide integreerimine võimaldab Oerlikoni Revolver Gun Mk3-l jälgida ja tabada mitmeid sihtmärke samaaegselt, pakkudes tõhusat kaitsekilpi õhuohtude vastu.

Iga Skynex patarei koosneb neljast 35 mm kahurikomplektist, juhtimispunktist ja radarjaamast. Radar vastutab esmase sihtmärgi tuvastamise ja kahuri juhtimise eest. Lisaks on igal kahurikomplektil oma radarjaam, mis on kombineeritud optilise süsteemiga, suurendades täpsust väiksemate sihtmärkide vastu. See mitmekihiline lähenemine tagab, et Skynexi süsteem suudab reageerida mitmesugustele ohtudele täpselt ja tõhusalt.

Skynex süsteemi saatmine Ukrainasse on strateegiline vastus sõjapidamise muutuvale iseloomule rinnetel ja sisemaal ning isegi tagalas. Vene väed kasutavad üha enam keerukat droonitehnoloogiat, tiibrakette ja õhulööke, et Ukrainas tapatöid korraldada. Skynexi süsteemi võime tuvastada, jälgida ja neutraliseerida neid ohte suure täpsusega teeb sellest väärtusliku relva Ukrainale. Süsteemi radar- ja sensoritehnoloogiad suudavad töötada kõigis ilmastikutingimustes, tagades pideva kaitse ja pakuvad ka reaalajas andmeid Ukraina operaatoritele. See reaalajas võimekus on kriitilise tähtsusega kiirete otsuste tegemiseks ja tõhusaks sihtmärkide tabamiseks kiiresti muutuvas lahinguvälja keskkonnas.

Lisaks pakub Skynexi süsteemi modulaarne arhitektuur paindlikkust kasutuselevõtuks ja integreerimiseks olemasolevate kaitsesüsteemidega. Seda saab ühendada teiste õhutõrjevahenditega, võimaldades koordineeritud ja kihilist kaitsetaktikat. See koostalitlusvõime on kriitiline, et maksimeerida Ukraina õhutõrjevõrgu efektiivsust, tagades, et erinevad süsteemid töötavad sujuvalt koos, pakkudes ulatuslikku kaitset.

2022. aastal teatas Rheinmetall kahe Skynexi patarei tootmisest nimetule Euroopa riigile, taotledes rahastamist Saksa valitsuselt. Hiljem kinnitasid anonüümsed valitsusallikad Handelsblattile, et need kaks uut õhutõrjesüsteemi patareid, mille väärtus on 182 miljonit eurot, olid mõeldud Ukrainale.

Strateegilisest vaatenurgast võib Skynexi süsteemide kasutuselevõtt Ukraina sõjateatris muuta jõudude tasakaalu, eriti Putini poolt rünnatavas õhuruumis. Võime tõhusalt neutraliseerida droone ja teisi õhust tulevaid ohte suurendab Ukraina võimet kaitsta kriitilist infrastruktuuri, sõjaväerajatisi ja tsiviilpiirkondi õhurünnakute eest. See võimekus on oluline Ukraina vägede ja tsiviilelanikkonna moraali ja vastupidavuse säilitamiseks, kes on pidevate õhurünnakute all.

Lisaks on märkimisväärne Skynexi süsteemi võime tabada ja hävitada droone. Droonid on muutunud kaasaegse sõjapidamise oluliseks osaks, mida sageli kasutatakse luureks, jälgimiseks ja sihitud löökideks. Droone kasutav sõjapidamine on esitanud traditsioonilistele õhutõrjesüsteemidele märkimisväärseid väljakutseid. Kuid Skynexi arenenud sihtimissüsteemid ja kiire reageerimisaeg muudavad selle eriti sobivaks selle ohu vastu võitlemisel, pakkudes Ukrainale strateegilist eelist.

Rheinmetalli Skynexi õhutõrjesüsteemide tarnimine Ukrainale suurendab oluliselt Ukraina võimet kaitsta end suure hulga õhust tulevate ohtude vastu, eriti kasvava drooniohu vastu, mis on saanud üheks kõige pakilisemaks väljakutseks praeguses konfliktis. Skynexi süsteemi täpne sihtimine ja kiire reageerimisvõime muudavad selle eriti tõhusaks droonide vastu, mida sageli kasutatakse luureks, jälgimiseks ja sihitud löökideks. Selle sedavõrd tõhus olemus muudab arusaadavalt Skynexi ka eriti ahvatlevaks sihtmärgiks Venemaa jaoks.

Allikas: Army Recognition

Tagasi üles