Päevatoimetaja:
Kaido Einama

ULME SAAB TEOKS Ukrainlased saadavad lahinguisse robotkoerad

Copy
Operaatori juhitud õhku hüppav robotkoer.
Operaatori juhitud õhku hüppav robotkoer. Foto: Ukraina Meedia

Ukraina võib peagi kasutada robotkoeri rindejoonel, et asendada sõdureid ohtlikes missioonides, nagu Venemaa kaevikute luuramine või miinide avastamine. Demonstratsioonil tundmatus Ukraina paigas täitis metallist koer nimega «BAD One» oma operaatori edastatud käske, tõustes püsti, kükitades, joostes ja hüpates.

«Need hiilivad ja vilkad seadmed võivad peagi saada Ukraina armeele hindamatuks abiks rindel, kus tööjõu nappus on tõsine probleem Venemaa sissetungi tõrjumisel,» selgitasid nende loojad. Maadligi olles ja seetõttu raskesti märgatavana suudavad robotkoerad termopildi abil uurida vaenlase kaevikuid või hoonete sisemust lahingutsoonides.

Operaator, kes tutvustas koera AFP ajakirjanikele ja kasutas nime «Juri», selgitas, et neil on spetsiaalsed sõjaväelased, kes saadetakse luuremissioonidele, ja need on enamasti väga kõrgelt koolitatud ja kogenud inimesed. Juri lisas, et koer vähendab sõdurite riski ja suurendab operatiivvõimekust, mis on selle seadme põhiline funktsioon.

Turvakaalutlustel ei saanud näidata robotkoera täiuslikumat mudelit «BAD Two». Demonstratsioonil kasutatud seade töötab aku jõul umbes kaks tundi. Robotkoer võib olla kasulik miinide või improviseeritud lõhkeseadmete avastamisel ning võib kanda lahinguväljale kuni seitse kilogrammi laskemoona või ravimeid.

Juri ei täpsustanud, kui palju selliseid seadmeid Ukrainas juba kasutusel on, kuid rõhutas, et nende mõju operatsioonidele on märkimisväärne ja see suurendab sõdurite ohutust. Kui robotkoer peaks kunagi sattuma vaenlase kätte, on operaatoril võimalik kõik andmed ühe nupuvajutusega kustutada.
Mida veel mõne aja eest võis vaadata seriaalist «Black Mirror», realiseerub enneolematu järjekindlusega.

Allikas: Tech Xplore

Tagasi üles