Päevatoimetaja:
Kaido Einama

USKUMATU! Näib, et USA polegi suureks sõjaks valmis (11)

Copy
USA õhuvägi.
USA õhuvägi. Foto: Unsplash

Uus raport väidab, et USA ei ole valmis suureks ega globaalseks sõjaks. Autorite sõnul on praegused ohud Ameerika julgeolekule kõige tõsisemad alates 1945. aastast. Raport soovitab suurendada USA sõjaväe suurust ja varuda rohkem tanke, lennukeid, laevu ning muud sõjatehnikat.

Rahvusliku Kaitse Strateegia Komisjon jõudis järeldusele, et USA pole valmis võitlema ega võitma suures sõjas, kuna relvajõud on liiga väikesed ja kaitsekulutused ebapiisavad. Raport hoiatab, et oht USA-le on nii tõsine, et see ületab isegi kogu külma sõja perioodi vältel olnud ohte ja riske, kuna vastaste nagu Hiina, Venemaa, Iraani ja Põhja-Korea ühine võim kasvab.

Pentagon avaldas 2022. aastal Rahvusliku Kaitse Strateegia, mis käsitleb ohte ülemaailmsele korrale, sealhulgas Hiina ja Venemaa tegevusi. Raporti kohaselt on see strateegia nüüd reaalsest olukorrast maha jäänud ja oht on suurim pärast Teist maailmasõda.

Raportis tuuakse esile Hiina ja Venemaa sõjalise võimu kasv ning nende kalduvus oma naabreid hirmutada ja territoriaalset laienemist taotleda. Lisaks hoiatatakse, et nende riikide ning Iraani ja Põhja-Korea üha süvenevad sidemed võivad viia globaalse konflikti puhkemiseni.

Raport kritiseerib ka praegust USA sõjalist strateegiat, mille kohaselt suudetakse võita kaks väiksemat sõda korraga, kuid mitte suuremaid ning kestvamaid konflikte. Komisjon kutsub üles suurendama sõjaväe jõudu ja kiirendama relvajõudude arendamist, et USA oleks valmis tulevasteks konfliktideks.

Allikas: Popular Mechanics

Tagasi üles