Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Hiina hiidtuulik sõidutati avamerele voolu ketrama – vaata, millega on tegu

Copy
OceanXi pukseerimine.
OceanXi pukseerimine. Foto: Mingyang

Maailma suurim ujuv tuulikute platvorm alustas oma merereisi ja selle ehitaja on avaldanud sellest pilte. Mingyangi OceanX alustas 354 kilomeetri pikkust ja kolm päeva kestvat teekonda oma lõppsihtkohta.

Kui Mingyangi OceanXist esimest korda teatati, tekitas see juba oma kahe rootoriga disaini tõttu palju tähelepanu. Nüüd on see lahkunud oma koostetehasest Guangzhoust Hiinas ja suundub Qingzhou IV meretuuleparki, mis asub Yangjiangis Gangdongis, et panna end proovile.

OceanX pole kergekaaluline isegi meretuulepargi installatsiooni jaoks. See koosneb kahest MySE16.6(T) tuuleturbiinist, mille tiiviku diameeter on 182 meetrit ja kogu ujuv platvorm kaalub 15 000 tonni. Seda saab ankurdada vähemalt 35 m sügavusse vette.

Mingyang Smart Energy ehitatud ja Huangpu Wenchong Shipbuilding Company ning China State Shipbuilding Corporationi koostöös valminud kahekordsed rootorid on kavandatud tootma üle 16 MW energiat. See võib automaatselt pöörata tuule suunas, et alati vastutuult jääda, mis on merel väga oluline omadus. Pöördub terve ujuvplatvorm, mis teeb konstruktsiooni ehk töökindlamakski.

Ettevõtte sõnul suudab OceanX taluda tuuli kuni 260 km/h, mis on võrdväärne 5. kategooria orkaani või taifuuniga. Selle ühekordne kinnitussüsteem ja allatuult suunatud hoiak võimaldavad rootoritel painduda ilma ohuta, et nad võiksid tabada tugistruktuuri, mis on kavandatud taluma selliseid tugevaid tuuli ja tormiseid meresid.

Kuigi mõned aruanded väidavad, et OceanX suudab isegi orkaani ajal energiat toota, on see siiski kahtlane. Ametlikud spetsifikatsioonid näitavad, et selle nimivõimsuse tuulekiirus on umbes 36 km/h, mis jääb orkaani tuulevahemikust tunduvalt allapoole. Lisaks näitavad tuuleturbiinide omadusi käsitlevad valemid, et iga tuuleturbiin, mis üritab suurtel tuulekiirustel energiat toota, selle asemel, et ellujäämiseks ennast seisara, võib raginal tükkideks lennata.

Võib-olla on siin tõlkeviga või on Mingyangi turundusosakond lihtsalt selles orkaanituultest energiatoomise kontseptsioonis veidi liiga optimistlik. Igatahes ootab avalikkust põnev periood, kui see hiiglane tõesti tugevatesse tuultesse töötama sätitaks.

Allikad: Mingyang ja New Atlas

Tagasi üles