Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Venelaste salajane seade sattus Kurskis ukrainlaste kätte

Copy
Facebookis jagatud video kohaselt avastasid Ukraina väed Kurski oblastis Venemaa elektroonilise sõjapidamise süsteemi Volnorez koos sellega kaasneva dokumentatsiooniga.
Facebookis jagatud video kohaselt avastasid Ukraina väed Kurski oblastis Venemaa elektroonilise sõjapidamise süsteemi Volnorez koos sellega kaasneva dokumentatsiooniga. Foto: Facebook

Ukraina väed on avastanud Venemaa Kurski piirkonnas salajase droonivastase elektroonilise sõjapidamissüsteemi Volnorez (Lainemurdja). Avastus tehti teatavaks 14. augustil 2024 läbi Juri Butussovi (Юрій Євгенович Бутусов) jagatud video Facebookis, kus süsteem leiti algses tehasepakendis koos tehnilise brošüüriga.

Volnorez droonivastane segamisseade, mida esmakordselt tutvustati avalikkusele 2023. aasta Venemaa Armee Expol, on nüüd aktiivselt kasutusel Ukraina sõjatandril. Sotsiaalmeedias levinud teated näitavad, et seda süsteemi on septembri keskpaigaks paigaldatud Venemaa T-80BVM tankidele, mis tegutsevad Ukrainas. See tähistab Venemaa pingutuste märkimisväärset eskaleerumist oma soomusüksuste kaitsmiseks Ukraina droonide, eriti kamikaze-stiilis rünnakute eest. Volnorezi kasutuselevõtt on Venemaa  järjekordne püüd siduda elektroonilise sõjapidamis tehnoloogiad oma eesliiniüksustesse, et suurendada nende ellujäämisvõimalusi nende peetavas vallutus ja hävitussõjas.

Volnorez esindab Venemaa uusimat droonivastast tehnoloogiat, mis on loodud UAV (mehitamata õhusõidukite) ohtude neutraliseerimiseks. Seda süsteemi peetakse üheks Venemaa kaitsearsenali kõige võimekamaks ja samas salajasemaks lahenduseks. Selle hiljutine paigaldamine Vene tankidele viitab tungival soovil end kaitsta Ukraina droonirünnakute vastu, mis on tekitanud Putini väele märkimisväärset kahju.

Volnorezi elektroonilise sõjapidamise süsteem on nutikas droonivastane tehnoloogia, mis on välja töötatud sõjaväesõidukite, eriti tankide, kaitsmiseks piloodivaatega e. FPV (First Person View) kamikaze droonide ohu eest. Süsteem töötab raadiosageduste segamise põhimõttel, mis häirib drooni ja selle operaatori vahelist juhtsignaali. Kui FPV droon läheneb Volnoreziga varustatud sõidukile, kaotab droon ühenduse, sundides seda maanduma või hõljuma, kuni aku tühjeneb. See neutraliseerib drooni ohu, tagades sõiduki puutumatuse.

Volnorez on kerge, kaaludes vaid 13 kg, ning sellel on kompaktsed mõõtmed, mis muudavad selle lihtsasti paigaldatavaks erinevatele sõjaväeplatvormidele. Süsteem töötab laias sagedusalas ja selle väljundvõimsus on 30 vatti, mis tagab efektiivse töö ekstreemsetes temperatuurides, vahemikus -40 kuni +60°C. Paigaldamine on lihtne, võttes aega vaid 10 minutit magnetkinnituste abil, mis välistab vajaduse sõiduki struktuursete muudatuste järele.

Volnorez on paigaldatud Venemaa tankidele, nagu T-80BVM, mis on varustatud nii droonivastaste puuride kui ka Volnorez süsteemiga. Süsteemi võime tegutseda FPV droonide kasutatavate erinevate sagedusalade lõikes muudab selle mitmekülgseks tööriistaks elektroonilises sõjapidamises, eriti Ukraina konflikti kontekstis.

Sarnaseid süsteeme arendatakse ülemaailmselt. Süsteemi tehniliste üksikasjade salajas pidamine on selleks puhuks ühel poole. Ilmselt keegi, kes pidi seda seadet oma vere ja elu hinnaga, jättis oma töö unarusse.

Ukraina vägede poolt Volnorez droonivastase elektroonilise sõjapidamissüsteemi avastamine võib omada olulisi tagajärgi mõlemale poolele. Venemaa jaoks tähendab see võimalikku julgeolekuauku, mis paljastab ühe tema praegusks hetkeks ilmselt täiuslikema ja salajasema droonivastase tehnoloogia. Ukrainale pakub juurdepääs sellele süsteemile väärtuslikku teavet ja potentsiaalset võimalust arendada vastumeetmeid või isegi tehnoloogiat enda kaitseks ümber kohandada. See võib muuta tehnoloogilist tasakaalu konfliktis, mõjutades tulevasi lahinguid ja strateegiaid.

Allikas: Army Recognition

Tagasi üles